Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
24.9 C
Chios

Social

“Έρχονται” το Σαββατοκύριακο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Το προσεχές Σαββατοκύριακο επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μέχρι το τέλος Απριλίου θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έντεκα δόσεις, με την τελευταία να έχει προθεσμία την 28η Φεβρουαρίου 2025.

Τα ποσά θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) προκειμένου να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής με το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ και τις μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν.

Φέτος, μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέσα από το νέο application της ΑΑΔΕ, το myaadeapp, που είναι ήδη διαθέσιμο για συστήματα IOS και android.

Οι δικαιούχοι μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες, θα πρέπει η ασφάλιση να έχει γίνει εντός του προηγούμενου έτους από το έτος εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Παράδειγμα: Για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ του έτους 2024, θα πρέπει η κατοικία να ήταν ασφαλισμένη εντός του έτους 2023 και να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Περισσότερα Νέα

Ποινικές ευθύνες Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών στα Τέμπη (vid)

Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης από το βήμα της Βουλής στις 11 Απριλίου αναφέρθηκε...

Ξεκινά από Δευτέρα η αντιπυρική περίοδος

Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από...

Μαλαφής σε Κάρμαντζη: Τα έργα δεν έχουν ανάγκη πατρότητας

Ανακοίνωση του Δημάρχου Χίου, Γιάννη Μαλαφή, στις δηλώσεις του Σ.Κάρμαντζη για τον Δημοτικό Κήπο: Πράγματι ο...