Social

«Και τα αγάλματα πεθαίνουν αν δεν τα κοιτά κανείς» – Διήμερο παραστάσεων στην Καλλιμασιά

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Προόδου Καλλιμασιάς

Το Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του, σε συνεργασία με το θέατρο act και την επαγγελματική θεατρική ομάδα «Κάνθαρος» ανακοινώνουν δύο παραστάσεις της πολύ επιτυχημένης θεατρικής παραγωγής με τίτλο «Και τα αγάλματα πεθαίνουν αν δεν τα κοιτά κανείς».

Μια μαύρη κωμωδία για την Ελληνική οικογένεια και τις δύσκολες ισορροπίες της γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Χιώτη συγγραφέα και σκηνοθέτη Τηλέμαχο Τσαρδάκα γνωστό από τις επιτυχίες  Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια, Το κορίτσι που επιμένει και άλλα. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιώργης Βασιλόπουλος, Γεωργία Ηλιοπούλου,  Κατερίνα Καϊμά, Νίκη Καρακώστα, Δώρα Τσάγκα

Οι παραστάσεις του έργου θα δοθούν στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 21.30.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία αρχίζει με μια κηδεία. Τέσσερις γυναίκες αποχαιρετούν τον πατέρα, τον σύζυγο, τον παππού. Τι γίνεται όμως όταν  ο περί ου ο λόγος έχει άλλη άποψη; Καμιά φορά, πολύ σπάνια, μπορεί ο μακαρίτης να μην συμφωνεί καθόλου με το θάνατό του και να αποφασίσει να αντιδράσει. Καμιά φορά, μπορεί το σοκ να είναι μεγάλο και τα πράγματα να γίνουν πολύ τρομακτικά ή και πολύ αστεία. Υπάρχουν μυστικά μέσα στις οικογένειες που αρνούνται να θαφτούν; Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα; Διαβάζεται  ο Ντοστογιέφσκι μέσα από το κινητό; Μπορεί ένας δημόσιος υπάλληλος να μην έχει πατήσει ποτέ στη δουλειά του; Γιατί κάποια αγάλματα δεν τα κοιτάει κανείς; Θα μαγειρευτούν επιτέλους οι λαχανοντολμάδες; Και αυτό το σπίτι που γέμισε αγάλματα, είναι ένα αρχοντικό γεμάτο εκπλήξεις ή μήπως ένα παρατημένο ερείπιο, όπως όλη η χώρα, όπως όλοι μας;

Η παράσταση

Η παράσταση, με γλυκόπικρο χιούμορ, κινείται ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία, το θρίλερ και το μυστήριο. Τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και τη επιμέλεια της μουσικής υπογράφει ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας. Την κινησιολογία η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Βασιλάκη και το σκηνικό χώρο ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και η Μαρία Βασιλάκη. Βοηθός σκηνοθέτη η θεατρολόγος Χριστίνα Μπουζούκα. Η παραγωγή είναι της ΑΜΚΕ Κάνθαρος-Θέατρο act 2025-26.  Έχει διάρκεια 80 λεπτά και είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Έγραψαν για την παράσταση:

Φρέσκος, με χρώματα νεκροταφείου. Η αντίφαση αυτή εκφράζει τη νέα δουλειά του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. […] Συνδυάζει οικογενειακές τριβές με στοιχεία παραλόγου, μαύρου χιούμορ και γκροτέσκ, τα οποία είναι καταλύτης για να αποτυπωθεί η ιλαροτραγωδία των τραυμάτων της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Έχει γούστο ότι σε ένα ακόμα έργο του, ο Τσαρδάκας σαρκάζει το πνεύμα του βάρβαρου ευδαιμονισμού που τύλιξε την κοινωνία στη μετα-μεταπολιτευτική περίοδο… Στο νέο του έργο, ο Τσαρδάκας εμφανίζεται αιχμηρός, κοφτός, πνευματώδης, κεφάτος. Κεφάτοι και οι ερμηνευτές. Όλοι τους κάτι έχουν να πουν, ακόμα και οι βρικολακιασμένοι που κλέβουν την παράσταση.

Κωνσταντίνος Μάγνης – Εφημερίδα Πελοπόννησος

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας δημιούργησε μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία που ισορροπεί ευφυώς ανάμεσα στο γέλιο και το υπαρξιακό βάθος. Κεντρικός άξονας μια ελληνική οικογένεια, με όλες τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις οικογένειες. Με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη βιώνει κάτι αλλόκοτο: ο πατέρας (Γιώργης Βασιλόπουλος), άρτι κηδευμένος, επιστρέφει στο σπίτι. Δεν είναι φάντασμα, ούτε αποκύημα της φαντασίας, είναι κάτι σαν ζόμπι, μια παρουσία τρομακτική αλλά και αποκαλυπτική για τις γυναίκες της ζωής του. Το αιφνιδιαστικό και ανεξήγητο «ξύπνημα» του πατέρα γίνεται αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι σχέσεις του με την καθεμιά τους.  Η εμπνευσμένη πένα του Τηλέμαχου Τσαρδάκα χειρίζεται δεξιοτεχνικά μια κατεξοχήν δραματική συνθήκη, που σε μη έμπειρα χέρια εμπεριέχει το ρίσκο να απωθήσει ή να ξενίσει. Ξεκινά με γοερό κλάμα, για να «σκάψει» βαθιά, στη συνέχεια, -έχει σημασία το ρήμα- στις οικογενειακές σχέσεις και στα «στραβά» της κοινωνίας, να κλιμακώσει εντυπωσιακά την πλοκή και να καταλήξει στο άκρατο γέλιο. Ένας αντικατοπτρισμός της ίδιας της ζωής. Οι πέντε ηθοποιοί λειτουργούν σαν σφιχτοδεμένη γροθιά, υπό την ευφάνταστη σκηνοθεσία του Τσαρδάκα, ερμηνεύοντας απολαυστικά τους ρόλους τους. Το συναίσθημα με το οποίο αναχωρεί ο θεατής από το θέατρο; Πληρότητα –το ζητούμενο κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Κρίστη Κουνινιώτη – pelop.gr

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Κινησιολογία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Σκηνογραφία:  Τηλέμαχος Τσαρδάκας- Μαρία Βασιλάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Μπουζούκα

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κουτσιουμπός

Κατασκευές: Ευάγγελος Τσαρδάκας

Σχεδιασμός εικαστικών: Sue Lavina
Ηχογραφήσεις: Noisebox Studio

Παραγωγή: ΑΜΚΕ Κάνθαρος – Θέατρο act 2025-26

Ερμηνεύουν: Γιώργης Βασιλόπουλος, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κατερίνα Καϊμά, Νίκη Καρακώστα, Δώρα Τσάγκα

Info:

Σάββατο 20 Ιουνίου στις 21.30
Κυριακή 21 Ιουνίου στις 21.30

Διάρκεια: 80′

Εισιτήρια:

Κανονικό: 15 ευρώ

Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων: 12 ευρώ

Τα μειωμένα εισιτήρια αφορούν φοιτητές, ανέργους, πολυτέκνους, ΑΜΕΑ και πωλούνται μόνο με επίδειξη των ανάλογων δικαιολογητικών

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6934428493 και 6932460788

Περισσότερα Νέα

Γ.Μαλαφής: «Αν ισχύσει πλήρως ο νόμος δεν θα γίνει καμιά συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο» (vid)

Το θέμα της διοργάνωσης συναυλιών στο Δημοτικό Στάδιο της Χίου πυροδότησε την ένταση ανάμεσα στον...

Χωρίς φορολογική ενημερότητα ο Δήμος λόγω προστίμου της Πυροσβεστικής (vid)

Χωρίς φορολογική ενημερότητα είναι ο Δήμος της Χίου λόγω προστίμου που επιβλήθηκε από την Πυροσβεστική...

Γ.Μαλαφής: «Εμείς ρουσφέτια δεν κάνουμε, κάνουμε μόνο την αγροτική οδοποιία» (vid)

Την δέσμευση του ότι οι παρεμβάσεις για την αγροτική οδοποιία στα Μαστιχοπαραγωγά χωριά θα ολοκληρωθεί...