Το Psara Sports Festival 2025 ήρθε για να μείνει
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1ο Psara Sports Festival, που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 3 έως και το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 στον Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών.
Η νέα αυτή διοργάνωση αποτέλεσε ένα τετραήμερο γεμάτο αθλητισμό, ιστορία και πολιτισμό, με στόχο να συνδυάσει τη χαρά της συμμετοχής με την ανάδειξη του φυσικού κάλλους και της ιστορικής ταυτότητας του νησιού μας.
1η Ημέρα – Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, με την επίσημη τελετή έναρξης, τις κληρώσεις και την παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος.
Στη συνέχεια, η παραλία Κατσούνη φιλοξένησε τους προκριματικούς αγώνες Beach Volley (3vs3) για παιδιά γυμνασίου, λυκείου και ενήλικες, αλλά και Beach Soccer (5vs5) για παιδιά δημοτικού. Παράλληλα, οι μικρότεροι διασκέδασαν με τα Beach Games, που προκάλεσαν χαμόγελα και ενθουσιασμό.
Η ημέρα έκλεισε με τους προκριματικούς αγώνες Boccia (2vs2) στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, μία δράση που είχε μεγάλη συμμετοχή, κι έφερε κοντά άτομα όλων των ηλικιών.
2η Ημέρα – Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
Το πρωί, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες, συμμετείχαν στη ποδηλατική διαδρομή από την Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος προς τον Αχλαδόκαμπο και πίσω, απολαμβάνοντας τη φύση και τις ομορφιές του νησιού.
Το απόγευμα, η παραλία Κατσούνη γέμισε και πάλι με αθλητική δράση, με τη συνέχεια των προκριματικών αγώνων στο Beach Volley και στο Beach Soccer, αλλά και με τα Beach Games για τα μικρότερα παιδιά, ενώ αμέσως μετά στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί αγώνες Boccia.
Το βράδυ, η Πλατεία Ναυάρχου Αποστόλη φιλοξένησε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Στράτο Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος παρουσίασε διασκευές έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στο κοινό.
3η Ημέρα – Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου
Η ημέρα ξεκίνησε με Πεζοπορία – Ιστορικό Περίπατο, που περιελάμβανε διαδρομή από την Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος προς το Μπούρτζι, το Άγαλμα Δόξας των Ψαρών, τη Μαύρη Ράχη, τον Άγιο Νικόλαο, την οικία του Κ. Κανάρη και τον Κάβο, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά σημεία και το φυσικό τοπίο.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι τελικοί αγώνες Beach Volley, Beach Soccer και Boccia, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον με ένταση και δυνατές αναμετρήσεις, πολλές εκ των οποίων κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.
Το βράδυ, η Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων φιλοξένησε το τμήμα σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Παρουσία πλήθους κόσμου, οι μουσικοί παρουσίασαν μία εξαιρετική μουσική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, αλλά και επιλεγμένα λαϊκά, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα. Ο Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Παναγιώτης Σκορδάς, αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία και δράση του Αναγνωστηρίου, ενώ στο τέλος της βραδιάς αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα μεταξύ του Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνου Βρατσάνου και του Αντιπροέδρου.
4η Ημέρα – Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
Η τελευταία ημέρα περιελάμβανε Στίβο Μάχης στην παραλία Κατσούνη, με συμμετοχή μαθητών και νέων από τα Ψαρά, αλλά και μαθητών από τα σχολεία της γειτονικής Βολισσού.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το 2ο Psara Memorial Run, μια Λαμπαδηδρομία Μνήμης αφιερωμένη στους ήρωες του Ολοκαυτώματος, με διαδρομή από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου έως την Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος.
Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης, όπου όλοι οι συμμετέχοντες –νικητές και μη– βραβεύτηκαν, λαμβάνοντας έπαθλα κι αναμνηστικά μετάλλια. Η γιορτή συνεχίστηκε με κέρασμα και dj set που απογείωσε το κέφι, κλείνοντας ιδανικά το φεστιβάλ.
Την έμπνευση του φεστιβάλ είχε ο γυμναστής Γιώργος Καπουσούζης, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Μανώλης Μαρίνος, ο οποίος κατά την τελετή λήξης έλαβε τον λόγο και ευχαρίστησε άπαντες για την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή ενός αθλητικού γεγονότος στο νησί, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις κι έβαλε τις πρώτες γερές βάσεις για μια ευοίωνη συνέχεια.
«Το Psara Sports Festival ήρθε για να ενώσει τον αθλητισμό με την ιστορία και τον πολιτισμό. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί ως θεσμός που θα προάγει την υγεία, τη συνεργασία και την κοινωνική συνοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πλούσια κληρονομιά του τόπου μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών, με τη συνεργασία του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ψαρών «Κωνσταντίνος Κανάρης», της Αδελφότητας Ψαριανών και τη συμμετοχή αθλητικών και πολιτιστικών φορέων από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των χορηγών και των τοπικών επιχειρήσεων που αγκάλιασαν και στήριξαν το όραμα αυτού του νέου θεσμού.
📌 Το 1ο Psara Sports Festival 2025 ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις και την υπόσχεση ότι το ραντεβού θα ανανεωθεί την επόμενη χρονιά.
