Ακολουθεί η με Α.Π. 24098/21-05-2026 αίτησή μου στον Δήμο Χίου ΑΙΤΗΣΗ του Μιχαήλ Ξυλοπόδη του Αλεξάνδρου:
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς υπήρξε διαπρεπής νομικός που έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιον προ και κατά τη διάρκεια της σκοτεινής επταετίας της χούντας των συνταγματαρχών (1967-1974), υπερασπιζόμενος επανειλημμένως πολίτες που διώκονταν για την πολιτική τους δράση.
Λόγω της ανάμειξης του στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ (σκευωρία ενοχοποίησης εντίμων αξιωματικών του στρατού) ως συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ως επίσης της έντονης πολιτικής του δράσης, ο Νικηφόρος Μανδηλαράς είχε μπει στο στόχαστρο της χούντας και κινδύνευε η ζωή του μετά την επιβολή της δικτατορίας.
Για να αποφύγει τη σύλληψη από τους Απριλιανούς Εθνοσωτήρες προσπάθησε να διαφύγει στην Κύπρο, επιβιβασθείς κρυφά σε πλοίο στις 17 Μαΐου 1967. Πέντε μέρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε παραλία της Ρόδου.
Ο εκλιπών υπήρξε ακραιφνής Δημοκράτης και εντυπωσίαζε με το μαχητικό του πνεύμα, το αναμφισβήτητο κύρος του και το άμεμπτο ήθος του.
Συχνά οι στρατοδίκες, ευρισκόμενοι προ αδιεξόδου, για να τον «φιμώσουν», κατέφευγαν στο «στερεότυπο ευφυολόγημα» ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ, μετατρέποντας ούτως τη διαδικασία της δίκης σε ΠΑΡΩΔΙΑ.