Να ιδρυθεί Γραφείο Ναυτικών Μητρώων στη Χίο
Επιστολή Μιχαηλίδη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια
Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, απέστειλε ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, με την οποία εμπεριστατωμένα ζητά την ίδρυση Περιφερειακού Γραφείου Ναυτικών Μητρώων στη Χίο.
Αναλυτικά η επιστολή Μιχαηλίδη:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι σχετικές με θέματα ναυτικών μητρώων υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), και συγκεκριμένα
- το Τμήμα Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών (άρθρο 22 παρ. 5 του ΠΔ 13/2018),
- το Γραφείο Τήρησης Μητρώων Απογραφής Ναυτικών του Τμήματος Στελέχωσης Πλοίων της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας (άρθρο 23 παρ. 2 του ΠΔ 13/2018) και
- το Τμήμα Αναγνώρισης Θαλάσσιας Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας (άρθρο 23 παρ. 5 του ΠΔ 13/2018),
τα οποία υπάγονται στον Κλάδο Ναυτιλίας του Αρχηγείου του Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργίες που οφείλονται κυρίως στην υποστελέχωσή τους και τις ελλειμματικές υποδομές τους και που καθιστούν την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων ναυτικών μας αναποτελεσματική.
Οι ναυτικοί μας και οι απόφοιτοι και σπουδαστές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, γραφειοκρατικές δυσχέρειες και υπερβολικές καθυστερήσεις στην προσπάθεια εξυπηρέτησής τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ακόμα και για τη διεκπεραίωση απλών διαδικασιών, όπως της εγγραφής ναυτικών σε προαγωγικούς κύκλους στο ΚΕΣΕΝ, της χορήγησης πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας ή της έκδοσης ναυτικών φυλλαδίων.
Η υποβολή απλών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες προϋποθέτει επαναλαμβανόμενες, πολύωρες αναμονές έξω από τα γραφεία των ως άνω Υπηρεσιών ενώ η χορήγηση των αιτούμενων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν πραγματοποιείται σε σαφές χρονοδιάγραμμα, με τις καθυστερήσεις να ξεπερνούν αδικαιολόγητα ακόμα και τους δύο μήνες. Οι ναυτικοί μας αντιμετωπίζουν συστηματικές δυσκολίες στις συναλλαγές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρόλο που – δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης του ναυτικού επαγγέλματος και της παγκόσμιας απήχησης της ελληνικής ναυτιλίας – αυτές θα έπρεπε να λειτουργούν ως πρότυπα αποτελεσματικότητας και υπηρεσιακής αριστείας.
Η υπολειτουργία και δυσλειτουργία των ως άνω Υπηρεσιών δεν τιμά το ναυτικό επάγγελμα και όσους το υπηρετούν και έχει σοβαρότατες επαγγελματικές επιπτώσεις στους ναυτικούς μας που συχνά δεν καταφέρνουν να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα έγγραφα, πιστοποιητικά και δικαιολογητικά για να ναυτολογηθούν με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για ψηφιοποίηση των διαδικασιών και εξυγίανση των γραφειοκρατικών δυσχερειών δεν έχουν ολοκληρωθεί, φέρνοντας τους ναυτικούς μας σε ένα αδιέξοδο ανασφάλειας και στην ανάγκη αναζήτησης καλύτερων συνθηκών υπό ξένες σημαίες.
Οι ανωτέρω δυσκολίες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως η Χίος, οι οποίοι καλούνται -τις λιγοστές ημέρες παραμονής τους στην πατρίδα-, προκειμένου να επικαιροποιήσουν ή να εκδώσουν ένα από τα δεκάδες πιστοποιητικά ικανότητας που απαιτείται για την απρόσκοπτη υπηρεσία τους, να αποχωρίζονται τις οικογένειές τους και να ταξιδεύουν στον Πειραιά, καταναλώνοντας πολύτιμους οικονομικούς πόρους και χρόνο και με αβεβαιότητα για το εάν θα προλάβουν τελικά να εξυπηρετηθούν.
Ανάγκη Σύστασης Περιφερειακού Γραφείου Ναυτικών Μητρώων στη Χίο
Η σύσταση ενός Περιφερειακού Γραφείου Ναυτικών Μητρώων στη ναυτομάνα Χίο, το οποίο θα λειτουργεί ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία των προαναφερόμενων κεντρικών Υπηρεσιών με τις ίδιες αρμοδιότητες, θα εξασφαλίσει στους ενδιαφερόμενους ναυτικούς του Βορείου Αιγαίου (και των λοιπών περιοχών της χώρας εφόσον το επιθυμούν), ένα κοντινό σημείο πλήρους και ολοκληρωμένης εξυπηρέτησής τους και θα αποσυμφορήσει τις κεντρικές Υπηρεσίες του Υ.ΝΑ.ΝΠ. επιτυγχάνοντας την ποιοτικότερη και ταχύτερη λειτουργία τους.
Η Χίος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Βορείου Αιγαίου και το πέμπτο της Ελλάδας, διαθέτει ισχυρή ναυτική παράδοση με μεγάλο –ίσως και τον μεγαλύτερο στη χώρα- αριθμό ενεργών και συνταξιούχων ναυτικών που δημιουργούν συνεχή ζήτηση για υπηρεσίες ναυτικών μητρώων στο νησί. Υπολογίζεται ότι, σήμερα, από τους 50.361 κατοίκους του νησιού, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, οι 6.500 εργάζονται στην ποντοπόρο ναυτιλία, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό του νησιού.
Η Χίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα ισχυρό κέντρο ναυτικής γνώσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και δημιουργίας. Φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες την ΑΕΝ Μηχανικών, την ΑΕΝ Πλοιάρχων των Οινουσσών, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών Teens, δημόσια και ιδιωτικά Ναυτικά Λύκεια, ιδρύματα προαγωγής των ναυτιλιακών θεμάτων και της ναυτιλιακής έρευνας εκπαιδεύοντας τις επόμενες γενιές ναυτικών και στελεχών της ναυτιλίας και ενισχύοντας τη σύνδεση της Χίου με τη θάλασσα.
Οι Χιώτες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές τους επιχειρήσεις διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του κλάδου μέσω των επενδύσεων σε σύγχρονα πλοία και της ενεργούς συμμετοχής τους σε διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες. Πολλοί Χιώτες εφοπλιστές έχουν διακριθεί ως ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, διατηρώντας τον ελληνικό στόλο σε κορυφαία θέση παγκοσμίως και καθιστώντας τη Χίο πραγματική «μητρόπολη της ελληνικής ναυτιλίας».
Η δημιουργία ενός Περιφερειακού Γραφείου Ναυτικών Μητρώων στη Χίο δεν αποτελεί μόνο αναγκαίο βήμα για την αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των ναυτικών και την αποσυμφόρηση των κεντρικών υπηρεσιών, αλλά και μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει τη ναυτιλιακή ταυτότητα του νησιού, και κατ’ επέκταση της χώρας. Δεδομένης της έντονης ναυτιλιακής δραστηριότητας, της εκπαιδευτικής υποδομής και της ιστορικής σύνδεσης της Χίου με τη θάλασσα, η λειτουργία του προτεινόμενου γραφείου θα αποτελέσει αναγνώριση της συμβολής των Χιωτών ναυτικών και εφοπλιστών που συνεχίζουν να στηρίζουν τη ναυτιλία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, η εν λόγω πρωτοβουλία πρέπει να γίνει η απαρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής στο νησί, με μέτρα όπως η ανάπτυξη υποδομών, η δημιουργία διεθνών συμμαχιών και η προσέλκυση επενδύσεων που θα επιβεβαιώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χίου στην παγκόσμια ναυτιλία και θα ενισχύσουν περαιτέρω αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω,
Δεδομένου ότι έχει καταστεί αναγκαία η άμεση, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση των ναυτικών μας, χωρίς ενδιάμεσους φορείς με μεσολαβητικές και αποσπασματικές αρμοδιότητες να δημιουργούν πρόσθετη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον αξιοποιηθούν υφιστάμενες δημόσιες υποδομές και προσωπικό, και
Δεδομένου ότι η θεσμοθέτηση αντίστοιχων περιφερειακών γραφείων που λειτουργούν ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες κεντρικών υπηρεσιών του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών επιβεβαιώνεται στο άρθρο 75 του Οργανισμού του Υπουργείου (ΠΔ 13/2018).
Προτείνω
τη σύσταση στη Χίο Περιφερειακού Γραφείου Ναυτικών Μητρώων του Υ.ΝΑ.Ν.Π. που θα λειτουργεί ως αποκεντρωμένη υπηρεσία (one stop shop) (1) του Τμήματος Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, (2) του Γραφείου Τήρησης Μητρώων Απογραφής Ναυτικών του Τμήματος Στελέχωσης Πλοίων της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας και (3) του Τμήματος Αναγνώρισης Θαλάσσιας Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας, τα οποία υπάγονται στον Κλάδο Ναυτιλίας του Αρχηγείου του Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ. και σήμερα συστεγάζονται στο κτήριο της οδού 2ας Μεραρχίας αρ. 18 στον Πειραιά καθώς και όποιας επιπλέον Υπηρεσίας κριθεί σκόπιμης, το οποίο θα εξυπηρετεί τους ναυτικούς του Βορείου Αιγαίου, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που το επιθυμεί, εναλλακτικά προς τις κεντρικές Υπηρεσίες του Πειραιά, αυτόνομα και αυτοτελώς, διεκπεραιώνοντας όλες τις σχετικές διαδικασίες και αρμοδιότητες των ως άνω κεντρικών Υπηρεσιών προς πλήρη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων πολιτών.
Επισημαίνοντας ότι για τη στέγαση του εν λόγω Γραφείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο στη Χίο, ήτοι ο ισόγειος χώρος του κτιρίου του Λιμεναρχείου, λόγω αφενός των υφιστάμενων υποδομών του που εξασφαλίζουν άμεση λειτουργικότητα και ορθολογική χρήση δημοσίων πόρων, αφετέρου της εγγύτητάς του με τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου που διευκολύνουν την αξιοποίηση του προσωπικού του τελευταίου και τη διασύνδεση των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς όμως να επηρεάζεται η αυτοτέλεια του Γραφείου ως προς την πλήρη και ολοκληρωμένη διεκπεραίωση όλων των σχετικών με τα ναυτικά μητρώα διαδικαστικών πράξεων,
Ζητώ
την άμεση λήψη των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την υποστήριξη των ναυτικών μας και την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας γενικότερα.