Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2025
28.4 C
Chios

Social

Αποχαιρετά τον Νικόλαο Παπαδάκη ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου

Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου:

Στη Χίο, σήμερα 05.09.2025, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14.00  μ..μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στα γραφεία του Συλλόγου επι τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου, του  εκ Χανίων Κρήτης συνταξιούχου δικηγόρου και Γενικό Δ/ντή του Ιδρύματος Ε.Ι.Ε&Μ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»  Νικολάου Εμμ.Παπαδάκη (Παπαδή) που επισυνέβη αυθημερόν την μεταμεσημβρινή ώρα, και το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:

1.Να σταλεί στεφάνι στη μνήμη του, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

2.Να διατεθεί  στη μνήμη του, χρηματικό ποσό για τους σκοπούς του Ιδρύματος ,που υπηρετούσε με απόλυτη αφοσίωση έως το θάνατό του.

3.Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος , την εκφώνησή του εκ μέρους του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στην τελετή της κηδείας του , τη δημοσίευση αυτού, στο τοπικό τύπο και την επίδοσή του, στην οικογένειά του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ.

« Τον φλογερό υποστηρικτή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών &Μελετών  «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» οι Χιώτες δικηγόροι και πολίτες, τον γνωρίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2023, στα πλαίσια της εκδήλωσης « 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης» που διοργανώθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και τον Δ.Σ.Χίου, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Χίο. Ο εκλιπών είχε εντυπωσιάσει το κοινό με την ομιλία του αναφερόμενος στον αρχιτέκτονα της Συνθήκης, τον μεγάλο πολιτικό και Εθνάρχη, αείμνηστο πρωθυπουργό της χώρας μας Ελ. Βενιζέλο. Τότε απαντώντας στη προσφώνηση της Προέδρου του Δ.Σ Χίου, δέχθηκε με χαρά να πραγματοποιηθεί στη Χίο, εκδήλωση προς τιμήν της Χιώτισσας της Διασποράς και συζύγου του Ελ. Βενιζέλου, να διοργανωθεί ομού μετά του Ιδρύματος και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χίου και των Χανίων ημερίδα για την Έλενα Βενιζέλου Σκυλίτση, στο νησί μας.  Η εκδήλωση αυτή ήδη προγραμματίσθηκε για τις 26/27-09-2025 με τη συνδιοργάνωση του Ε.Ι.Ε.&Μ.«ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» του Δικηγορικού & Ιατρικού Συλλόγου Χίου και όταν αιφνιδίως ο εκλιπών Πρόεδρος ήσθένησε, αρνήθηκε την αναβολή της εκδήλωσης, έχοντας ως γνήσιο τέκνο της Κρήτης ,τη πίστη για το Ίδρυμα, τη πίστη για την εκδήλωση, τη προσήλωση και την αφοσίωση, στο ιδεώδες της Ουτοπίας. Ο εκλιπών , για όσο τον γνωρίσαμε και για όσα οι συμπατριώτες του με σεβασμό λέγουν, ήταν ένας λιτός άνθρωπος ,αφοσιωμένος ολόψυχα στο Ίδρυμα και τους σκοπούς του, δοσμένος στη μνήμη του Εθνάρχη Βενιζέλου και στο να συλλέγει οιονεί πληροφορίες και ντοκουμέντα για τις ταραχώδεις εποχές που έζησε ο ίδιος και η χώρα και που παρά τα τραύματα, αφέθηκε η τελευταία χάρη στο Βενιζέλειο έργο, μεγαλύτερη σε επικράτεια και δυνατότερη στις υποδομές και τη Παιδεία, για το μέλλον. Δραστήριος, επεδίωξε και εργάσθηκε για την εξωστρέφεια του Ε.Ι.Ε.Μ. « ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»  με συνέδρια και  παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα,  συντήρηση και προγράμματα του ομώνυμου Μουσείου, στη Χαλέπα των Χανίων της Κρήτης. Ο Νίκος Εμμ. Ππαπαδάκης Παπαδής μέχρι την εκδημία του, στάθηκε αληθινός στυλοβάτης, για το Ε.Ι.Ε.Μ. « ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». ΄Αφησε με το έργο του μεγάλη κληρονομιά για τους συνεχιστές του, σε όλους εμάς τους δικηγόρους και τους γιατρούς της Χίου ,στους συμπολίτες μας και τις Αρχές του τόπου μας, έδωσε ακριβό αντίδωρο την  ΕΛΕΝΑ, τη μνήμη της , τις αξίες της , που στη πορεία της ζωής της στο πλάϊ του μεγάλου Βενιζέλου,  τις ακούμπησε με συνέργειες και έργα στο κράτος της Σαλονίκης το 1916, στις αποστολές βοήθειας στα μέτωπα και αλλού, στα διπλωματικά λόμπυ της τότε Ευρώπης, στα Χανιά ,στη Χίο και στην Αθήνα. Ο εκλιπών συνέγραψε βιβλίο και για την Ελενα Σκυλίτση Βενιζέλου, πέραν των λοιπών συγγραμμάτων του και του τρίτομου έργου του, με τίτλο « ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,Ο ΗΓΕΤΗΣ».

Ο εκλιπών στάθηκε και στέκει κοντά μας, με τη προσωπικότητα και τις Αρχές του, τον αξιακό του κώδικα, τη πνευματική ιδιοσυστασία του , τη γενναιοδωρία του να ενώσει τα νησιά μας, τη Χίο και τη Κρήτη, με όσα διαβήκαν μέσα από το πολυτάραχο και ένδοξο ταξίδι της ζωής τους, οι πρωταγωνιστές σύζυγοι, που έγραψαν  και σαν ζευγάρι, την ιστορία της Ελλάδας δίνοντάς μας ένα φυλακτό για ανίχνευση, προβληματισμό, μάθηση και διδαχή.

Η συνάντησή μας με τον Νικόλαο Εμμ. Παπαδάκη Παπαδή , τον Γενικό Διευθυντή  και τον Άνθρωπο, στάθηκε γόνιμη και δημιουργική, ζεστή και ανθρώπινη. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, στο ταξίδι του στο φώς.

Καλό σου ταξίδι  και να σε συντροφεύουν  σ αυτό  η αγάπη και οι προσευχές όλων μας,

Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου.

Περισσότερα Νέα

Δωρεάν συμβουλευτική για ΑμεΑ

Το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΠΣΑμεΑ συνεχίζεται! «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα ασφαλές υποστηρικτικό περιβάλλον στο...

«Περιπατείν» από το Κοντάρι, στη Λευκωνιά και στο Φραγκοβούνι

Ο Σύλλογος «Περιπατείν» διοργανώνει περίπατο από το Κοντάρι, στη Λευκωνιά και στο Φραγκοβούνι την Κυριακή...

Μηταράκης: Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης η τηλεδιάσκεψη για το υπεραστικό ΚΤΕΛ

Σε ανάρτηση αναφορικά με τη σύσκεψη για το μεταφορικό έργο του νησιού μετά τη διάλυση...