Το τοματάκι της Χίου γίνεται προϊόν Π.Ο.Π. (vid)
Αύριο στις 19.00 η παρουσίαση της πρότασης
Στο τελικό στάδιο είναι οι διαδικασίες για να χαρακτηριστεί το άνυδρο τοματάκι της Χίου ως Προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό αύριο το απόγευμα στις 19.00 θα παρουσιαστεί η πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρουτουνιάν Σέρκος που είχε αναλάβει την κατάρτιση της πρότασης με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα.
Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μ.Γκολέμης, αρχικά είχαν προταθεί 4 χιώτικα προϊόντα για πιστοποίηση και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών πρόκρινε το τοματάκι της Χίου λόγω της ιδιαιτερότητας της γεύσης και της καλλιέργειας του.
«Ο χαρακτηρισμός το Τοματάκι Χίου ως προϊόν Π.Ο.Π – Π.Γ.Ε θα εδραιώσει και θα αναδείξει την ταυτότητα του, καθώς και την σύνδεση του με το νησί της Χίου δημιουργώντας πρόσθετα κίνητρα στους καλλιεργητές του να ασχοληθούν με την τυποποίηση του» κατέληξε ο κ. Γκολέμης, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες προσπάθειες για το μέλι Χίου και Ψαρών καθώς και για το Τριαντάφυλλο Αγ. Γεωργίου.