Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021
8 C
Chios

Social

Υπέρ της νέας δομής η δημοτική αρχή

Αναγκαίο το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και η άμεση δημιουργία δομής, δηλώνει η δημοτική αρχή

Υπέρ της άμεσης δημιουργίας δομής, εκτός αστικού ιστού, σε συνδυασμό με το οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ τάσσεται η δημοτική αρχή Κάρμαντζη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή σημειώνει, έπειτα από τη συνάντησή της με τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να εξευρεθεί λύση με το οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ όπως και η άμεση δημιουργία αναγκαίας δομής, εκτός αστικού ιστού».

Εξηγώντας, υπογραμμίζει ότι «η κλειστή δομή εμμέσως θα επιδράσει ακόμα περισσότερο στη μείωση των ροών και θα συμβάλει στον πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των προσφύγων», αναφέροντας, παράλληλα, πως με τη στάση της δεν δίνει λευκή επιταγή στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου.

Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός δήλωσε την ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης και του ιδίου στο να αποδώσει τους χώρους της ΒΙΑΛ άμεσα και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο, καθώς και για τρέχοντα αριθμητικά δεδομένα (2400 άτομα στη ΒΙΑΛ από 6100), σημειώνοντας τη συνέχιση του έργου μείωσης των ροών και των διαμενόντων προσφύγων, ενώ τόνισε τη διαδικασία επιταχυνόμενης εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ακολούθως επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση και αναγκαίο έργο, το οποίο αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης είναι η άμεση δημιουργία κλειστής δομής με όλες τις δυνατότητες ελέγχου και ασφαλείας για τον ντόπιο πληθυσμό, το οποίο προχωρά επιτυχώς και στα γειτονικά νησιά.

Ο Δήμαρχος και οι λοιποί συμμετέχοντες, υπογράμμισαν την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης λύσης με οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ, προκειμένου να ανασάνει το Χαλκειός που έχει υποστεί το τεράστιο βάρος της προσφυγικής κρίσης όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτή τη βάση δήλωσαν ότι αποτελεί επίσης πιεστική ανάγκη η συνέχιση της μείωσης των προσφυγικών ροών των φιλοξενουμένων, αλλά και η άμεση δημιουργία της αναγκαίας δομής, εκτός αστικού ιστού.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι είναι δεδομένη η απαίτηση ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα και εκ μέρους της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς η κλειστή δομή εμμέσως θα επιδράσει ακόμα περισσότερο στην μείωση των ροών, θα δώσει στοιχεία ασφάλειας στην αγορά και σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο στις κινήσεις των προσφύγων, κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστη κοινωνική υποχρέωση με την τρέχουσα κατάσταση.

Από την πλευρά του ο Υπουργός σημείωσε ότι σκοπός του είναι η πλήρης κατανόηση όλων των παραμέτρων του προβλήματος από όλους και η αποδοχή αυτής της μόνης αποτελεσματικής λύσης.

Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος τόνισε ότι η υπεύθυνη θέση του ιδίου και της Δημοτικής Αρχής δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αποτελεί σταθερή και πάγια θέση, η αδιάλειπτη έγνοια για το καλό του τόπου μας, για τα Καμπόχωρα και το Χαλκειός και όλη τη Χίο. Ως εκ τούτου βήμα βήμα παρακολουθούνται όλα όσα προαναφέρθηκαν, διότι το ζητούμενο για το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή – που φέρει την βαριά ευθύνη της διοίκησης σε δύσκολες καταστάσεις, είναι οι υπεύθυνοι χειρισμοί για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος για την ασφάλεια και την κανονικότητα της ζωής των συμπολιτών μας και του τόπου μας μέχρι να φύγει και ο τελευταίος μετανάστης/πρόσφυγας από το νησί μας.

Περισσότερα Νέα

Μήνυμα του Παντελή Μπουγδάνου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Παγκόσμια Ημέρα της...

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για την Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ήταν 8 Μάρτη 1857, πριν...

Παραδόθηκε απινιδωτής στο Χαλκειός

Συνεχίζεται η παράδοση απινιδωτών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε περιοχές της Χίου, αυτή τη...