Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

Β.Ποταμούση: «Να προσεγγίσουμε με σεβασμό την Παλιά Ποταμιά, δεν θέλω να τη φανταστώ με πλαστικές καρέκλες»

Παρέμβαση της Δημοτικής Συμβούλου, Βιβής Ποταμούση:

Στην οικονομική επιτροπή της Τετάρτης 15 /11 στις τροποιήσεις του προϋπολογισμού ήρθε ως θέμα η επέκταση του Δημοτικού Φωτισμού με σκοπό να φωτιστεί το εγκαταλελλειμένο χωριό  της Παλιάς  Ποταμιάς, ενός  μνημείου της φύσης και των παλιών ανθρώπων.  Το έργο κοστολογήθηκε από τη ΔΕΔΗΕ 23.000 ευρώ τα οποία τα πληρώνουμε όλοι με τα δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Βλέποντας ότι δεν υπήρχε αίτηση από συλλογικό φορέα, ή εκπρόσωπο φορέα ή τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέας Ποταμιάς, δεν υπήρχε μελέτη σκοπιμότητας (που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αιτιολογία / σκοπός βάσει του οποίου ο Δήμος/δημοτική αρχή  εξηγεί γιατί πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί  η Παλιά Ποταμιά και τι θα προσφέρει αυτό το έργο στους δημότες) ή το κατεπείγον που κάνει την απερχόμενη δημοτική αρχή να έρχεται ως επισπεύδουσα,  κατεψήφισα.                                                                                                                                     Αναρωτιέμαι όμως σχετικά και θα ήθελα μία απάντηση από τους κ.κ. Βεργίνα, πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ανάπτυξης,Μανδάλα Αντιδήμαρχος Αμανής και Ηλεκτροφωτισμού, στα παρακάτω:

1. Η Παλιά Ποταμιά υφίσταται ως οικισμός για να αιτιολογείται η ηλεκτροδότησή της;

2. Σε ποιον ανήκουν τα ερειπωμένα ακίνητα; Σε ιδιώτες που μπορούν να τα εκμεταλλευθούν/επισκευάσουν;

3. Μπορεί να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει πέρνοντας άδεια από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Παλιά Ποταμιά;

4. Αν σε όλα τα παραπάνω η απάντηση είναι θετική, υπάρχει κάποια μελέτη που να προβλέπει με ποιους όρους θα επισκευαστούν κατοικίες και θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις; Προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ ΔΕ Αμανής ή σε κάποιο ΦΕΚ ή κάποια ΚΥΑ  κάτι τέτοιο;

5. Υπάρχει αποχεύτεση / δίκτυο ύδρευσης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν;

6. Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν γιατί δε προτιμήθηκε η ηλεκτροδότηση με υπογειοποιημένο καλώδιο  και μια μελέτη διαχείρησης του τόπου;                                                                Η Παλιά Ποταμιά είναι ένας τόπος που μαγεύει και προσελκύει επισκέπτες για αυτό ακριβώς που είναι: τόπος ιστορικός με αποτυπωμένη την ιστορία και το πέρασμα του χρόνου και των ανθρώπων σε κάθε πέτρα της. Τμήμα σταθμός  της μεγάλης περιπατητικής διαδρομής που συνδέει τον Βορά με τον Νότο του νησιού μας.

Ο Άγιος  Αντώνης  προσελκύει προσκυνητές από όλο το νησί στον εσπερινό του για την κατάνυξη και την αίσθηση προσέγγισης του Θείου στην πιο φυσική μορφή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Αυτή η ηρεμία της φύσης που το μόνο που ακούς είναι οι ψαλμωδίες να αντηχούν μέσα από την εκκλησία,τα φαναράκια που προκαλούν μια μοναδική αίσθηση , σαν ταξίδι πίσω στο χρόνο. Όσοι έχετε πάει καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Αν θέλουμε να αναπτυχθεί η περιοχή πρέπει να προσεγγίσουμε την Παλιά Ποταμιά με σεβασμό. Δεν μπορώ και δεν θέλω να την φανταστώ με πλαστικές καρέκλες, πανηγύρια και φώτα , αν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί.

Περισσότερα Νέα

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από την Άνοιξη του 1974, χρονολογία ίδρυσης της μεγαλύτερης οργάνωσης Χίων της...

Έκκληση της ΔΕΥΑΧ για προσοχή στο νερό λόγω αυξημένης ζήτησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ: Λόγω του καύσωνα , των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της τουριστικής κίνησης, η...

Χίος: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για την «μαύρη» επέτειο της Κύπρου

Η Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν...