Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023
21.9 C
Chios

Social

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Aλέξης Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς».

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου: «Η ευθύνη για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είναι δική μας, που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, είπε: «Μετά από τρεις ημέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα, στην Κεντρική Επιτροπή, να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Εκανε δε λόγο για «υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και απέναντι στην κοινωνία», απέναντι στον «κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου με ενισχυμένη αναλογική».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

«Υπήρξαν συμπεριφορές που μας κόστισαν ακριβά»

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική σε στελέχη του κόμματός του: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και στις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία».

Διερωτήθηκε γιατί οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση; Γιατί έγινε αυτό;» και τόνισε: «Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και να «μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

Στη συνέχεια ανέφερε τις τρεις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα:

  • Η πρώτη αιτία είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

  • Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ηταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».

  • Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας-1


«Δεν δείλιασα, πάμε για να νικήσουμε»

«Σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν τη Δεξιά δεν θα συμβάλουμε και δεν θα εμπλακούμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος απέναντι στη Δεξιά είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάζεται μια δημοκρατική πανστρατιά» απέναντι σε μία «Δεξιά ανεξέλεγκτη και εκδικητική», καλώντας «όσους δεν θέλουν έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα, να συμβάλλουν με την ψήφο τους ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης δεξιάς κυβέρνησης».

«Σε αυτό τον αγώνα, να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας. Να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε», συμπλήρωσε με έμφαση.

Και, απευθυνόμενος στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μη βιάζεστε, δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Κι άλλες φορές βιαστήκατε και δεν πετύχατε τον στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός, που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε και δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Η ευθύνη αφορά την κοινωνία, το μέλλον όλων μας». «Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», κατέληξε.

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας-2

Ολοκληρώθηκε χωρίς διάλογο η ΚΕ

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μην γίνουν ομιλίες σήμερα.

Την άποψή του να γίνει συζήτηση εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας-3
Υστερα από σχετική εισήγηση, στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα ακολουθήσει διάλογος.

Περισσότερα Νέα

Τροχαίο ατύχημα στο Νοσοκομείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στον δρόμο από Βροντάδο προς Χίο, έξω από...

Η συγκλονιστική ομιλία του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου για τη Σφαγή της Χίου (vid)

Παρακολουθήστε την συγκλονιστική ομιλία του αείμνηστου Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στο Ομήρειο, τον Απρίλιο του 2022,...

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σπίτι στη Χίο με κλοπιμαία αξίας 7.000 ευρώ

Εξιχνιάστηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, υπόθεση κλοπής, που διαπράχθηκε...