Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
29 C
Chios

Social

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΤΡΑΣ

Όπως κάθε χρόνο την Τυρινή Παρασκευή και την αντίστοιχη Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Θυμιανά. Στα Θυμιανά όπου ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Ομιλος (ΜΕΟΘ) αναβιώνει μια παλιά παράδοση που παραπέμπει στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι Μπερμπερίνοι πειρατές λυμαίνονταν τα παράλια της Χίου. Μια Τυρινή Παρασκευή οι Θυμιανούσοι τους κατατρόπωσαν και το πανηγύρισαν αναλόγως την Τυρινή Κυριακή που ακολουθούσε.

Έτσι το βράδυ της Παρασκευής, κατά τις 8, μεταμφιεσμένοι σε κουδουνάτους οι Θυμιανούσοι και όχι μόνο αναπαριστούν τη μάχη με τους πειρατές διασταυρώνοντας τα «ξίφη» τους  ενώ θα διαδραματίζονται κωμικές καταστάσεις. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική στην αυλή του δημοτικού σχολείου.

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί λειτουργία στα ξωκκλήσια του Αϊ Γιάννη και του Αγίου Δημητρίου που θα συνοδευτεί και με ουζοποσία και κρασοκατάνυξη. Βόλτα μέσα στα νεκροταφεία των δύο ξωκκλησιών από «ντυμένους» βρακάδες και πειρατές για να «ακούσουν» και οι πρόγονοι το σκοπό της Μόστρας. Κατά τις 11 από την πλατειούλα Βουρνού η εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες που θα χορεύουν τον πολεμικό χορό ταλίμι θα αρχίσει να κατεβαίνει στους δρόμους του χωριού  με τη συνοδεία παγιαυλιών και τουμπιών που θα παίζουν τον σκοπό. Στις 12 περίπου θα αρχίσει η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων (10) με τη συνοδεία των πληρωμάτων τους (συμμετοχή πάνω από 500 παιδιών). Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία Καρουλιού του χωριού.

Περισσότερα Νέα

«Τα Κέντρα Υγείας πέριξ των ΚΥΤ σημαίνουν μονιμοποίησή τους» (vid)

Την αντίθεση του με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Υγείας πέριξ των ΚΥΤ εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης...

Βραδιά με ποίηση του Ματθαίου Μουντέ από την ΠΕΚΕΒ

Η Π.Ε.Κ.Ε.Β. και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια των δράσεων «Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια…»...

Έρχεται Χίο ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χ.Λιάπης

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και ψυχίατρος Δρ. Χρήστος Λιάπης θα βρίσκεται...