Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
5.4 C
Chios

Social

Το επιβλητικό κάστρο της Βολισσού, επίκεντρο της αμυντικής διάταξης της Βορειοδυτικής Χίου (vid)

Ένα μεγάλο και επιβλητικό κάστρο στη βορειοδυτική Χίο, στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό Βολισσός.

Σκοπός του ήταν να προστατεύει το βορειοδυτικό τμήμα της Χίου, γι’ αυτό και είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε υψόμετρο 230 μέτρων από όπου και έχει οπτική επαφή με σχεδόν όλη την Βορειοδυτική ακτογραμμή του νησιού σε επαφή με τις Βίγλες στην περιοχή. Είναι προφανές ότι το κάστρο ήταν το επίκεντρο της αμυντικής διάταξης των οχυρώσεων σε αυτή την πλευρά του νησιού.

Το κάστρο της Βολισσού κτίστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς, κατά πάσα πιθανότητα τον 11ο αιώνα. Η Άννα Κομνηνή το αναφέρει στην Αλεξιάδα της. Η παράδοση λέει ότι το έκτισε ο στρατηγός Βελισσάριος τον 6ο αιώνα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται καθόλου πάντως επί Ιουστινιανού να είχε γίνει μια πρώτη οχύρωση του λόφου. Κατά τον 15ο αιώνα, το Κάστρο ανοικοδομήθηκε από τους Γενοβέζους.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του έχει τραπεζοειδές σχήμα και είναι κατασκευασμένο με πρώτη ύλη ένα τοπικό σκουρόχρωμο πέτρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό που δίνει στο κάστρο μια πολύ ιδιάζουσα και ξεχωριστή όψη. Περιμετρικά είχε έξι κυκλικούς πύργους, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διάφορα χτίσματα όπως δεξαμενές και εκκλησίες, σε ερειπιώδη κατάσταση. Υπάρχει επίσης ένα τούνελ που συνδέει το κάστρο με την ακτή και την περιοχή του Πύθωνα.

Βίντεο: chiosphotos.gr

Περισσότερα Νέα

Ανοίγουν την Τετάρτη τα σχολεία της Χίου

Επανέρχεται η λειτουργία των σχολείων της Χίου την Τετάρτη 20/1 τα οποία παρέμεναν κλειστά λόγω...

«Διαχρονικά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζονται με τα 3 έργα που εντάχθηκαν» (vid)

Εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τρία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τη...

«Στόχος τα αντιπλημμυρικά να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021» (vid)

«Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση...