Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
28 C
Chios

Social

«Την Παρασκευή 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – ή μήπως όχι;»

Η Χιακή Συμπολιτεία συμμετέχει και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφή του περιβάλλοντος την Παρασκευή

Με ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή στις 19:00 στην Απλωταριά «προκειμένου να διαδηλώσουμε ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή της ζωής μας».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας:

Οι παγκόσμιες ημέρες δέχονται δικαίως κριτική ως προς τη χρησιμότητά τους. Ωστόσο, ειδικά φέτος, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να τη «γιορτάσουμε». Θα γιορτάσουμε λοιπόν:

  • Τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικές βδομάδες από τη βουλή και καταστρατηγεί κάθε έννοια προστασίας, κόντρα ακόμα και στο Σύνταγμα. Το νόμο που πέρασε παρά τις έντονες αντιδράσεις δεκάδων οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών, που χαρακτηρίστηκαν «εχθροί της ανάπτυξης και εξυπηρετούντες ίδια συμφέροντα».

  • Την ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών για να αναπτυχθούν οι «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας, δηλαδή τερατώδεις ανεμογεννήτριες, που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο τοπίο (διάνοιξη δρόμων σε φυσικές, προστατευόμενες περιοχές), αναπαράγοντας ουσιαστικά το στρεβλό μοντέλο υπέρμετρης κατανάλωσης ενέργειας.

  • Την ανακοινωμένη με τυμπανοκρουσίες εξόρυξη πετρελαίων στις ελληνικές θάλασσες, σε σεισμογενείς περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε περιοχές όπου θα καταστραφεί η υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα (αλιεία, τουρισμός) για να βγάλουν το πετρέλαιο κάποιες ξένες πολυεθνικές.

  • Την παραχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εκτάσεων παραλίας σε τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες, ελέω κορονοϊού, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτή, πέραν των κοινωνικών, στη βιοποικιλότητα.

  • Την ιδιωτικοποίηση του 80% των υδάτινων πόρων της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και το περιβάλλον.

  • Την έναρξη άλλης μιας αντιπυρικής περιόδου βασισμένης στην προσφορά των εθελοντών και την αυτοθυσία των πυροσβεστών, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και ανανέωση του φθαρμένου και ανεπαρκούς εξοπλισμού.

  • Την καύση απορριμμάτων που προωθείται συστηματικά, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως οικονομικά ασύμφορη και περιβαλλοντικά επιζήμια.

  • Την αδιαφορία για το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο από την πλευρά των τοπικών αρχών. Που όταν δεν τσιμεντώνουν τον Παρθένη, καταστρέφουν τα «Μονοπάτια της Πέτρας» στα Θυμιανά.

  • Και φυσικά, ως επιστέγασμα όλων, την κλιματική αλλαγή, μια παγκόσμια πρόκληση που εξακολουθούν να αγνοούν επιδεικτικά κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, μια πρόκληση που θα ανατρέψει όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα ως ανθρώπινο πολιτισμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Χιακή Συμπολιτεία θα είναι στην Απλωταριά, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 στις 19:00, ενώνοντας τη φωνή της με όλους και όλες εκείνους και εκείνες σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα διαδηλώσουν εκείνη τη μέρα ενάντια στην υποβάθμιση και την καταστροφή της ζωής μας.

Περισσότερα Νέα

Με επιτυχία η εκδρομή της Ένωσης Ομογενών Χίου στα Ψαρά

Η Ένωση Ομογενών Χίου διοργάνωσε με επιτυχία ημερήσια εκδρομή στα Ψαρά το Σάββατο 1η Αυγούστου...

Ν.Νύκτας: «Η Χίος θα λειτουργεί καλύτερα αν διασπαστεί ο ενιαίος Δήμος» (vid)

Το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Χίου εισάγει με συνέντευξή του στην «Πατρίδα» ο...

Συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία στα ΚΥΤ και την τουριστική σύνδεση με Τουρκία (vid)

Παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου δόθηκε στον περιορισμό κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ με τον Αντιπεριφερειάρχη...