Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
23 C
Chios

Social

Τα νησιά δεν είναι αποθήκες ψυχών – Όχι στην αστυνομική βία – Όχι στο παρακράτος

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες της κορύφωσης, τόσο της λανθασμένης και διχαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και του ξενοφοβικού λόγου των στελεχών της στο προσφυγικό θέμα. Η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική της υπερσυσσώρευσης των προσφύγων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, απορρίπτοντας την οργανωμένη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στην ενδοχώρα. Προκρίνει η δημιουργία κλειστών δομών, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφυπνίζοντας ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ένστικτα, και καταδικάζοντας τα νησιά μας κοινωνικά και οικονομικά.

             Προκειμένου να επιβάλει αυτήν την πολιτική επέλεξε τη λύση της «κανονικότητας», με την ακραία αστυνομική βία: μεταφορά διμοιριών ΜΑΤ με ειδικά ναυλωμένα καράβια στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου,  απρόκλητες επιθέσεις στους κάτοικους, ξύλο, χημικά και κρότου λάμψης που προκάλεσαν μέχρι και φωτιές.

            Θύματα αυτών των πολιτικών τακτικισμών είναι, τόσο οι κάτοικοι των νησιών, που έως τώρα σήκωσαν με ανθρωπιστική ευθύνη μεγάλο μέρος από το βάρος του προσφυγικού, όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες που στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών.

            Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δράση εθνικιστικών, φασιστικών, ακροδεξιών, παραστρατιωτικών και παρακρατικών ομάδων στα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, καθώς και στον Έβρο που στοχοποιούν δομές και αλληλέγγυους. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς καλλιεργεί και υποθάλπει τη δημιουργία και τη δράση τους καθώς επενδύει στη λογική του «εσωτερικού εχθρού». Επίσης επικίνδυνη είναι η οποιαδήποτε αναφορά για δημιουργία δομών για πρόσφυγες σε ξερονήσια καθώς ξυπνάει σκοτεινές μνήμες του παρελθόντος.

            Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς δομές διαβίωσης, με την αρμόζουσα, ειδικά τώρα με την πανδημία, υγειονομική φροντίδα, η ταχεία μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που επιθυμούν και οι ίδιοι, η συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης από τα κονδύλια που διαθέτει η Ύπατη Αρμοστεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, και αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Επίσης, πρέπει να ενισχυθούν τα κλιμάκια των επιτροπών ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες και κυρίως για τους ανηλίκους.

            Οφείλουμε να καταγγείλουμε τους γεωπολιτικούς τακτικισμούς της Τουρκίας, το ρόλο και τη δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και των θεμάτων του για την επίτευξη των δικών τους γεωπολιτικών και οικονομικών στόχων.

            Συνεχίζουμε να απαντάμε με αλληλεγγύη και αγάπη, γιατί τελικά αυτή είναι η δύναμη που έχουμε. Η δύναμη «απλών ανθρώπων-δασκάλων που δεν σταματούν να διδάσκουν καθημερινά» μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναδεικνύοντας ότι αγαπάμε τα προσφυγόπουλα όπως τα υπόλοιπα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας. Κάθε εκπαιδευτικός μέσα και έξω από το σχολείο κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, την προσφυγιά, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, καθώς δεν έχουν θέση στον κλάδο άτομα που καλλιεργούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία

Περισσότερα Νέα

Ξενοδόχοι: «Ανοίγουμε αύριο και δεν έχουμε ακόμα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Βήμα στο άγνωστο για τα ξενοδοχεία των οποίων η λειτουργία επανεκκινεί αύριο αλλά τα ερωτήματα...

«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας αξίζει» (vid)

Ανήμερα της 30ης Μαΐου, της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που για 12η χρονιά τιμάται παγκοσμίως,...

«Οι χιώτικες ενδυμασίες σαν χαρακτικά»: Η Χιώτισσα αστή και ο βρακάς (pics)

Στη μετά κορονoϊού εποχή με μία φωτογράφηση προ της πανδημίας, η περιπλάνηση του Συλλόγου «...