Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
12 C
Chios

Social

Λαλάδες – Τα 4 είδη των μοναδικών άγριων τουλίπων στη Χίο (vid)

Η Χίος φημίζεται διεθνώς για την χλωρίδα και τον πλούτο των άγριων λουλουδιών της καθώς έχει μία μεγάλη ποικιλία από ορχιδέες που βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί αλλά και άγριες τουλίπες που κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο πλημμυρίζουν με χρώμα τις γεωργικές καλλιέργειες κυρίως στο κεντρικό και νοτιοανατολικό μέρος του νησιού.

Οι τουλίπες της Χίου ή αλλιώς “Λαλάδες” όπως ονομάζονται από τους ντόπιους αποτελούν μέρος του γένους Tulipa η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ασία έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης. Η ύπαρξη τους στη Χίο οφείλεται στη Δυτική εξάπλωση του είδους από την Περσία πριν από εκατομμύρια χρόνια. Το γένος αριθμεί περισσότερα από 100 είδη, 15 από τα οποία φύονται στην Ελλάδα.

Η ονομασία τους ” Λαλάδες ” προέρχεται από το ” lale ” που είναι η περσική ονομασία της Τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των Τουρκικών στη Χιώτικη διάλεκτο. Στη Χίο φύονται τέσσερα είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenensis, Tulipa clusiana και Tulipa undulatifolia). Η τουλίπα που κοκκινίζει τα λιβάδια της Χίου την άνοιξη είναι η Tulipa praecox, ενώ το ένα από τα τέσσερα είδη, που είναι και το πιο σπάνιο έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη. Τα άνθη τους δεν διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες.

Πηγή: chiosphotos.gr

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...