Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
15 C
Chios

Συνεχίζεται η καραντίνα στη ΒΙΑΛ – Χωρίς τον Ιατρικό Σύλλογο η σύσκεψη για το ΚΥΤ

Σύσκεψη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορονοϊό στη ΒΙΑΛ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Δημαρχείο Χίου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος συγκάλεσε τη σύσκεψη, του Δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Παντελή Βρουλή, της Διοικήτριας του Σκυλιτσείου, Ελένης Κανταράκη και του Διοικητή της ΒΙΑΛ, Παναγιώτη Κιμουρτζή.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η παράταση του υγειονομικού αποκλεισμού του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που ισχύει από τις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού σε πρόσφυγες/μετανάστες στη ΒΙΑΛ είναι 67 και όλους τους είναι ασυμπτωματικοί. Παράλληλα, οι έλεγχοι για τον κορονοϊό σε κατοίκους του νησιού αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Κλήθηκε ή όχι ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εξέφρασε την δυσαρέσκειά αλλά και ανησυχία του για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, δεν εκλήθη στη σύσκεψη κανένας επιστημονικός φορέας, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ούτε οι υπεύθυνοι της ΠΦΥ Χίου ούτε η ειδική λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου αναφέρει:

Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία όπως είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά: «θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγειονομική κατάσταση της ΒΙΑΛ και του νησιού, γενικότερα…». Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης στη σύσκεψη αυτή δεν εκλήθη επίσημα κανείς επιστημονικός φορέας! Ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ούτε οι υπεύθυνοι της ΠΦΥ της Χίου, ούτε καν η ειδική λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου. Οι παραπάνω επιλογές όχι μόνο μας εκπλήσσουν αλλά μας προκαλούν και ιδιαίτερη ανησυχία! Ως επιστημονικός φορέας του νησιού μας ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή με το πανδημικό κύμα να φουντώνει σε όλη τη χώρα θα επαναλάβουμε τις θέσεις μας για τη διαχείριση του προβλήματος:

  • Άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει χτες, ας γίνει καθυστερημένα και σήμερα, όχι αύριο. Οποιεσδήποτε σκέψεις για χτίσιμο ΠΡΟΚΕΚΑ ετούτη την ώρα μόνο ως αποπροσανατολιστικές μπορούμε να τις αντιληφθούμε. Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός αερομεταδιδόμενου ιού δεν μπορεί να γίνει με το «σφράγισμά» του στα συρματοπλέγματα ενός ΠΡΟΚΕΚΑ.

  • Άμεση θωράκιση του ΕΣΥ του Νοσοκομείου και των ΠΦΥ του νησιού μας (προσλήψεις προσωπικού, λειτουργία μονάδας ΜΑΦ και ΜΕΘ, ενδυνάμωση των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλες τις μονάδες υγείας του νησιού).

  • Αύξηση των αριθμών των τεστ για covid-19.

  • Δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όποιον με ιατρική γνωμάτευση το χρειάζεται και τακτικός έλεγχος σε εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διασπορά του ιού (εργαζόμενους μονάδων υγείας, εργαζόμενους στο ΚΥΤ, εκπαιδευτικούς, σώματα ασφαλείας).

  • Περιοδικός επιδημιολογικός έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα με ουσιαστικά προγραμματισμένους ελέγχους και όχι για το θεαθήναι.

  • Επίβλεψη ουσιαστική και αυστηρή των μέτρων σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα σε αυτούς που επιστημονικά έχουν οριστεί ως «εστίες υπερμετάδοσης ».

Απαντώντας στον Ιατρικό Σύλλογο, το Υπουργείο Μετανάστευσης γνωστοποίησε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος καλέστηκε όμως ο Πρόεδρος του ενημέρωσε ότι με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα παραστεί.

Περισσότερα Νέα

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Παπακωνσταντίνου

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Χιώτισσα γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Το έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου έχει...

«Εξ’ αποστάσεως» εξυπηρέτηση….με καλάθι στο Δήμο Χίου

Έναν διαφορετικό τρόπο προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες, χωρίς να εισέρχονται στο κτήριο του ΚΕΠ,...

«Να αυξηθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» (vid)

Την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις μικρές και...