Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
27.9 C
Chios

Social

Συγκέντρωση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκευή – Καλέσματα Συλλόγων και Φορέων

Μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Χίου στην συγκέντρωση για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17/11 στις 18:00 μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73, τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας την πάλη, διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει.

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που η Παλαιστίνη “φλέγεται” και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη με άμεσες συνέπειες και από τη βαθειά εμπλοκή της χώρας μας!

Στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζει το δικαίωμα του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Κανένα Σωματείο, κανένας φορέας και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στις θηριώδεις σφαγές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, που πληρώνει και ο λαός του Ισραήλ!

Το κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δολοφονεί παιδιά και αμάχους, Νοσοκομεία, σχολεία, επεκτείνει την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζει να φυλακίζει και να εκτοπίζει τον παλαιστινιακό λαό. Στο έγκλημα αυτό συνένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση που προκλητικά βαφτίζει την γενοκτονία στη Γάζα ως “αυτοάμυνα” του Ισραήλ φτάνοντας στο σημείο να μη στηρίξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία!

Η χώρα μας εμπλέκεται στο μακελειό με την αποστολή τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, καθώς και την αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων που έχουν γεμίσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ. Έχουν τεράστιες ευθύνες για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις και για τις νέες ορδές κατατρεγμένων προσφύγων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην Αμερικανο-ΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές, φωτίζουν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό.

Ο Νοέμβρης του ’73 ήταν μια κόκκινη ρωγμή – Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Το ΝΤ ΧΙΟΥ της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό, τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, βροντοφωνάζοντας τα επίκαιρα συνθήματα: «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», που ηχεί και σήμερα στις πορείες εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών που διαδηλώνουν για το έγκλημα στην Παλαιστίνη και την απεμπλοκή της χώρας μας σε αυτό στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς. Για το Ψωμί, που το στερούνται οι λαϊκές οικογένειες λόγω της ακρίβειας, για την Παιδεία, που εμπορευματοποιείται περαιτέρω με δίδακτρα, ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για την ελευθερία, που ξεχνιέται πίσω από τα γκλοπ της καταστολής, της προπαγάνδας των ΜΜΕ για να συνοδεύσουν τα 13ωρα εργασίας, την κατακρεούργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και όχι μόνο.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε “ορμητήρια πολέμου” και στόχοι αντιποίνων.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το δικαίωμά του για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις εστίες τους, για να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ -ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

 

 

Κάλεσμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου:

ΓΙΑΤΙ “ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ” (από το Ποίημα του Τ. Λειβαδίτη)

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα

ματώσουν απ’ τις φωνές

το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω.

Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων

Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.

Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.

Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια

αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες

μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα

αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου

έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς

εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ’ τις οβίδες.

Δεν έχεις καιρό

δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου

αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

 Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973. 50 χρόνια από την κορυφαία εκδήλωση του φοιτητικού και γενικότερου αντιδικτατορικού κινήματος.

  Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ.

H επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Παλαιστίνη διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που απειλεί με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όλη την περιοχή.

          Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που το κράτος του Ισραήλ τον δολοφονεί εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, με την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με πογκρόμ, απαρτχάιντ και αποκλεισμούς, με φυλακίσεις και βασανισμούς. Τις επιπτώσεις αυτής της βάρβαρης πολιτικής τις βιώνει και ο ισραηλινός λαός, που και αυτός υποφέρει από το ίδιο κράτος του Ισραήλ, που σέρνεται συνεχώς  σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Το σύνθημα που γράφτηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου “Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ” συνεχίζει να φωτίζει την πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του συστήματος που γεννά τους πολέμους και την προσφυγιά.

Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” μας διδάσκει ότι πρέπει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων, της Δημόσιας Παιδείας.

  Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

  Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας σε αυτή την πολιτική που όπως τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θεωρεί τις ανάγκες μας κόστος και να παλέψουμε μαζί:

  • Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ενώσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη των λαών, το τσάκισμα του εθνικισμού – φασισμού.

  • Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην υποβάθμισή της και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της.

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος μέσα από τα Συνδικάτα και τους Συλλόγους μέσα από δημοκρατικές και συλλογικές  διαδικασίες.

Κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκαθοδηγούμενη δικτατορία της 21ης Απρίλη,  έχει αφήσει ανεξίτηλα τα συνθήματα για «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» και «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ», εκτός από την πύλη του Πολυτεχνείου και στη συνείδηση των εργαζομένων.

Την σπίθα που άναψε τις μέρες του Νοέμβρη του 1973, την κράτησαν άσβεστη οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια, αναδεικνύοντας την δύναμη που έχει ο λαός. Με τον αγώνα του μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου μας δείχνουν ότι με τον αγώνα μας μπορούμε να κάνουμε ριζικές ανατροπές στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια κυβέρνησης ΕΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εμπορευματοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό παιδεία, υγεία, νερό, κοινωνική ασφάλιση κλπ. Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κόντρα στην ημιαπασχόληση, τις 13 ώρες δουλειάς, τη ζωή λάστιχο που έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων μας τα τελευταία χρόνια.

Χρειάζεται να αναπτυχθεί ακόμα πιο δυνατά η αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό που εδώ και ένα μήνα σφαγιάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ- ΕΕ, από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ. Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει σε επικίνδυνα μονοπάτια τον Ελληνικό λαό, δίνοντας «γη  και ύδωρ» στις ΗΠΑ-  ΝΑΤΟ για να βοηθάνε τον σφαγιασμό χιλιάδων παιδιών και αμάχων, εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους, συνεχίζοντας το έγκλημα που διεξάγεται εδώ και δεκάδες χρόνια. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ  και ακροδεξιών που μαζί στηρίζουν τη θεωρία της αυτοάμυνας του Ισραήλ, βάζοντας φαρδιά πλατιά την  υπογραφή τους για το αιματοκύλισμα που συντελείται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να δώσουν μαζικά το παρόν στη συγκέντρωση έξω από την πύλη του Μιχάλιου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 και ώρα 18:00. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και σε κάθε αγωνιζόμενο λαό. Να βάλουμε τις βάσεις για νέους δυναμικούς και μαζικούς αγώνες, οργανωμένα μέσα  από το Σωματείο μας που είναι στήριγμα για κάθε εργαζόμενο.

Δεν μας αξίζει η φτώχεια και  η εξαθλίωση. Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας, παλεύοντας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Βαδίζοντας σ’ αυτό το δρόμο της σύγκρουσης μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον.

 

Κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Χίου:

  • Ο Σύλλογος γυναικών Χίου τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου  και καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να τιμήσουμε τους αγώνες, τις θυσίες, τους νεκρούς, τους δολοφονημένους, τους φυλακισμένους, τους βασανισμένους όχι μόνο της εξέγερσης του 1974 ,αλλά όλης της περιόδου της χούντας.Καλεί τις γυναίκες να δώσουμε μαχητική απάντηση στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σπέρνουν τον πόλεμο ,την προσφυγιά και την εκμετάλλευση.

  •   Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν ανεχόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε Νατοικό   ορμητήριο και οπλοστάσιο, να εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, να στηρίζει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που κλιμακώνει αυτές τις ημέρες τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Στο φόντο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών δρόμων, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, συντελείται μία ακόμα πράξη του διαχρονικού αυτού εγκλήματος.

  • Δεν ανεχόμαστε να χρυσοπληρώνουμε τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς για να σφαγιάζεται και να εκτοπίζεται ένας λαός που μάχεται για το αυτονόητο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και να μπορεί να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος στη δική του γη.

  • Απαιτούμε την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που, εκτός των άλλων, αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή!Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει να ζούμε χωρίς δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, ενώ κάθε μορφή βίας παρεισφρέει καθημερινά σε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της εργασιακής, της κοινωνικής, της οικογενειακής ζωής μας κάνοντάς μας κυριολεκτικά το βίο αβίωτο.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο και ανυποχώρητα συνεχίζουμε τον συλλογικό αγώνα μας για την ισοτιμία και τη χειραφέτησή μας, διεκδικώντας ό, τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας, για να ζήσουμε σ’ έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

OΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΙΣ 17/11/23 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Χίου:

Πενήντα (50) χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε και αγωνίστηκε σκληρά για να αποτινάξει τελικά την 17η Νοεμβρίου του 1973 οριστικά τα δεσμά της δικτατορίας. Με αιχμή τη νέα γενιά, τους φοιτητές γύρω από τους οποίους συσπειρώθηκαν αργότερα και άλλες κοινωνικές ομάδες, κατέστη δυνατό να ανατραπεί το άρμα του φόβου και της τρομοκρατίας που είχε δημιουργήσει η χούντα των συνταγματαρχών. Εκείνη η ημέρα πέρασε στην ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο θυσίας, κορυφαία έκφραση αντιδικτατορικού αγώνα και αρχή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

            Το βασικό αίτημα που συνόδευσε πριν πενήντα χρόνια την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», όπως και πολλά ακόμη αιτήματα, μεταξύ των οποίων η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των συνόρων. Δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια ή να αγνοήσει τις σφαγές στη Γάζα. Ένα διεθνές κατεστημένο, προεξαρχόντων των Η.Π.Α., κάνουν πλάτες στο Ισραήλ που βομβαρδίζει και σκοτώνει, αμάχους, γυναίκες και παιδιά του Παλαιστινιακού λαού, που διεκδικεί χρόνια τώρα να ζει σε μία ελεύθερη χώρα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Εγκλήματα επί εγκλημάτων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης του Ισραήλ και της Δύσης στη Μέση Ανατολή.

            Τα συμφέροντα των Η.Π.Α. ήταν, μεταξύ άλλων, που έφεραν την 21η Απριλίου του 1967 τη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, για να καταργήσει κάθε έννοια Δημοκρατίας, κάθε ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα και ταυτόχρονα να δολοφονήσει, να φυλακίσει και να εκτοπίσει αντιστασιακούς δημοκρατικούς πολίτες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που άνοιξε το δρόμο για την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 17 Νοεμβρίου του 1973, μας δίδαξε πώς ένας λαός μπορεί να έχει μέλλον όταν ορθώνει το ανάστημα του στη βία και την ανομία, όταν αγωνίζεται για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

            Όπως τότε, που άνθρωποι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, για να ζούμε εμείς καλύτερα, έτσι σήμερα έχουμε εμείς χρέος να βαδίσουμε αποφασιστικά στο δρόμο ενάντια στο οικονομικοπολιτικό κατεστημένο που υποβαθμίζει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάλει κατά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και τους σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

            Η ασυδοσία, η έπαρση, η αλαζονεία, η ρεμούλα, η αδιαφορία ακόμη και σε εγκλήματα όπως των Τεμπών, έχουν περάσει στο πετσί των κυβερνώντων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα εξυπηρετήσουν τα εργολαβικά-οικονομικά συμφέροντα και πώς θα βολέψουν τα «δικά τους παιδιά» εξασφαλίζοντας ασφαλώς, ταυτόχρονα και το δικό τους πολιτικό-οικονομικό μέλλον. Τους σιγοντάρει σε αυτό και το μιντιακό σύστημα που δημιούργησαν με λεφτά βεβαίως του έλληνα φορολογούμενου.

            Ο ίδιος, ο φορολογούμενος, βλέπει την ακρίβεια να έχει «χτυπήσει» κόκκινο. Βασικά είδη  διατροφής να μην μπαίνουν πλέον στο καλάθι, καθώς όσο αυτό πλησιάζει προς το ταμείο, γίνεται βαρύ και ασήκωτο για την τσέπη του καταναλωτή. Καθημερινά είδη έχουν γίνει είδη πολυτελείας   και το μηνιάτικο δεν αρκεί πλέον ούτε για το Σούπερ Μάρκετ. Την ίδια στιγμή, η γελοιότητα από την πλευρά των πολιτικών καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, για δήθεν πρόστιμα και… σκληρά μηνύματα στις πολυεθνικές, τις οποίες ταΐζουν με δισεκατομμύρια ευρώ από την πίσω πόρτα και σε βάρος του Ελληνικού λαού.

            Οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαϋλώνονται από τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τα άλματα στην ενέργεια, όταν διεθνώς οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν αξιοσημείωτη υποχώρηση. Η κυβέρνηση απαντά με ευχολόγια, αλλά την ίδια στιγμή αμφισβητεί, περιορίζει ή και καταργεί τα κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Κοινωνική Ασφάλιση και η Περίθαλψη. Βολεύει «ημέτερους», αλλά αφήνει χωρίς προσωπικό κρίσιμους τομείς, όπως της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάζοντας παράλληλα στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

            Σήμερα, που κυβέρνηση και Αιρετοί, σε απόλυτη σύμπνοια με τα συμφέροντα επιχειρούν να ισοπεδώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες της, σήμερα που κυβέρνηση και εργολάβοι «κόβουν» την Ελλάδα και την μοιράζουν ως άλλοτε βιλαέτια θέλοντας τους Έλληνες σκλάβους και υπόδουλους, σήμερα που θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και των εργαζομένων καταστρατηγούνται και φαλκιδεύονται, σήμερα που ο θεσμός της Δημοκρατίας  υπονομεύεται και κλυδωνίζεται, πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε.

            Επιβάλλεται να ορθώσουμε το ανάστημα μας στη «χούντα» του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου και να συνεχίσουμε πιο δυναμικά και αποφασιστικά τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας που δέχονται σκληρή επίθεση. Επιβάλλεται να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Το οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου και σε όσους θυσιάστηκαν τότε για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

            Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α.-Ν.Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις τιμής στους αγωνιστές της 17ης Νοεμβρίου 1973, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023, στις 6.00 μ.μ. μπροστά από την Πύλη του Πανεπιστημίου.

 

Κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου:

Το Σωματείο Συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ Χίου  καλεί όλους τους συνταξιούχους  να τιμήσουμε την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ,τους αγώνες των φοιτητών και του λαού που ενωμένοι βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν τα συνθήματα που ακόμα υπάρχουν εως σήμερα.Σήμερα που το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ  με την στήριξη του ΝΑΤΟ  των Η.Π.Α και της Ε.Ε  εγκληματεί απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και δολοφονεί αμάχους και παιδιά ,βομβαρδίζει νοσοκομεία και σχολεία,συνεχίζει να επεκτείνει την πολύχρονη κατοχή του στα παλαιστινιακά εδάφη. Η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα με την αποστολή τριών πολεμικών πλοίων στην περιοχή ,όπως και με την  εξυπηρέτηση που τους παρέχουν οι  στρατιωτικές βάσεις  οι οποίες έχουν γεμίσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Η.Π.Α και μας θέτουν  σε μεγάλο κίνδυνο με τις εξελίξεις στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που συνθλίβει τα δικαιώματά μας για εργασία,περίθαλψη ,παιδεία ,υγεία ,ακρίβεια και κατακρεούργηση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που βρίσκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης και υποστηρίζουμε το δικαίωμα της για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του1967 με πρωτεύουσα  την ανατολική Ιερουσαλήμ .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απεμπλοκή της  Ελλάδας από όλο αυτό  το κουβάρι των επικίνδυνων εξελίξεων  και να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Περισσότερα Νέα

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, από την Άνοιξη του 1974, χρονολογία ίδρυσης της μεγαλύτερης οργάνωσης Χίων της...

Έκκληση της ΔΕΥΑΧ για προσοχή στο νερό λόγω αυξημένης ζήτησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ: Λόγω του καύσωνα , των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της τουριστικής κίνησης, η...

Χίος: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για την «μαύρη» επέτειο της Κύπρου

Η Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν, μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἐπετειακῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν...