Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
14 C
Chios

Social

Στις 16 Μαΐου η εκδήλωση τιμής και μνήμης των Σφαγών στον Ανάβατο (vid)

 Στον Ανάβατο θα τιμηθεί φέτος η επέτειος των Σφαγών της Χίου στις 16 Μαΐου με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου να ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις με έμφαση στη νεολαία.

Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη ανακοινώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Π.Μπουγδάνο ότι θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω σε κείμενα του Στυλιανού Βίου που έχει καταγράψει μαρτυρίες ατόμων που έζησαν τις σφαγές του 1822 με ζητούμενο από τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα βίντεο ή ένα εικαστικό κολάζ αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το ιστορικό και συνάμα τραγικό γεγονός που σημάδεψε το νησί.

Παράλληλα  η Περιφερειακή Ενότητα ετοιμάζει μια λιτή αλλά άκρως συμβολική τελετή στις 16 Μαΐου  2021 με τη συμμετοχή της χορωδίας της Χίου, με τον κ. Μπουγδάνο  να αναφέρει ότι οι  εκδηλώσεις για τις Σφαγές θα κορυφωθούν το 2022 όταν και θα τιμηθούν τα 200 χρόνια από τις Σφαγές της Χίου με τις εκδηλώσεις να γίνονται σε όλους τους μαρτυρικούς τόπους, οι οποίοι προβλέπονται και από το σχετικό προεδρικό διάταγμα, δηλαδή στον Ανάβατο, στον Άγιο Μηνά, στη Νέα Μονή και στο Μελανιός.

Στη σημασία οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού μας και να την μελετήσουν αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Σ.Καμπούρης, τονίζοντας ότι δράσεις όπως αυτή που αποφασίστηκε να γίνει φέτος σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναλυτικά στα κείμενα και τον τρόπο που έχει οργανωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναφέρθηκε η υπεύθυνη των σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σ.Τσιροπινά, διευκρινίζοντας ότι αύριο θα φτάσουν και στα σχολεία οι σχετικές οδηγίες για τον διαγωνισμό που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαΐου. Η κ. Τσιροπινά εκτίμησε ότι με δεδομένο ότι τα σχολεία είναι κλειστά τα παιδιά μπορούν κατά μόνας ή σε μικρές ομάδες των 5 ατόμων να φτιάξουν το σχετικό βίντεο ή να ετοιμάσουν την εικαστική τους αφήγηση αντλώντας έμπνευση από τις μαρτυρίες που θα τους δοθούν.

Τέλος η κ. Ξένη Φύλλα ανέφερε ότι η χορωδία Χίου «είναι έτοιμη για την συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία θα δώσει μια συγκλονιστική εμπειρία σε όσους συμμετάσχουν».

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...