Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
12 C
Chios

Social

Σκάνδαλα στο χώρο του πολιτισμού και κυβερνητικές ευθύνες

Του Ισίδωρου Λω, μέλους Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χίου:

Με μεγάλη θλίψη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του θεάτρου. Φρικιαστικές καταγγελίες βγαίνουν στο φως για βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση, παιδεραστία. Δικαιολογημένα έχει δημιουργηθεί μια άκρως νοσηρή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με αυτά που μαθαίνουμε το τελευταίο διάστημα από την ειδησιογραφία, κάποιες από τις καταγγελίες σχετίζονται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του εθνικού θεάτρου που διόρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέλεξε τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη και ηθοποιό, και τον διόρισε στη θέση του διευθυντή του εθνικού θεάτρου χωρίς να γίνει δημόσιος διαγωνισμός. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτή την εξέλιξη, η υπουργός πολιτισμού κα Μενδώνη υπερασπίστηκε την συγκεκριμένη επιλογή, και μάλιστα αναρωτήθηκε με έκπληξη αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το ταλέντο αμφισβητεί και το ήθος του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Οι σοβαρές καταγγελίες που εμπλέκουν τον γνωστό σκηνοθέτη, έχουν ξεκινήσει να δημοσιοποιούνται εδώ και 2 εβδομάδες. Όλο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκαναν πως δεν άκουγαν, προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλά το θέμα, και πίστεψαν ότι με τον καιρό θα κοπάσει ο θόρυβος. Προφανώς υπήρξε προσπάθεια από την κυβέρνηση για πολιτική συγκάλυψη.

Το σοβαρό αυτό θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και των βιασμών παιδιών στο χώρο του θεάτρου ευτυχώς δεν έπεσε στα χαμηλά, δεν θάφτηκε. Οι καταγγελίες συνεχίζονται και όλος ο κόσμος ζητά από την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η υπουργός πολιτισμού να αναγκαστεί να δώσει συνέντευξη τύπου. Παραδέχτηκε ότι ο άνθρωπος που επέλεξαν για το εθνικό θέατρο είναι επικίνδυνος, η ίδια η υπουργός όμως δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, και δήλωσε ότι την εξαπάτησε με τις υποκριτικές του ικανότητες. Επιπλέον προσπάθησε να κάνει μικροπολιτική, να δημιουργήσει εντυπώσεις, και να ρίξει ευθύνες στην αντιπολίτευση, λες και η αντιπολίτευση διόρισε αυτόν τον άνθρωπο στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Η ουσία στην υπόθεση είναι ότι ο άνθρωπος ο οποίος ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να αναλάβει μια πολύ υπεύθυνη διευθυντική θέση στο χώρο του πολιτισμού, και παρουσιαζόταν προς τα έξω ως επιτυχημένος, ταλαντούχος, πρότυπο, και άριστος, είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις οποίες η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει.

Τίποτα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο, τίποτα δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση. Πρώτα απ’ όλα για την δικαίωση των ίδιων των θυμάτων, και έπειτα για το θέατρο, τους πραγματικούς καλλιτέχνες, τους ανθρώπους που υπηρετούν τον πολιτισμό.

Για κάθε σύγχρονη δημοκρατική χώρα ο πολιτισμός είναι οξυγόνο, και το ίδιο το κράτος θα πρέπει να φροντίζει και να προστατεύει από την σαπίλα και τους νοσηρούς ανθρώπους τον χώρο του πολιτισμού.

Η προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν επιλογή αδιανόητη και λανθασμένη, και προφανώς η υπουργός πολιτισμού κα Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί.

Περισσότερα Νέα

Οι Κοινότητες της Χίου ζητούν στήριξη και ενίσχυση του αυτόνομου ρόλου τους

Ψήφισμα προς την Περιφέρεια κατέθεσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου, που περιλαμβάνει 49 τοπικές κοινότητες, με...

«Μηταράκης: Πρώτα υπογράφει δεκαετή μνημόνια και κατόπιν ρητορεύει για τις ολέθριες συνέπειες!»

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα: Χθες , ρητορεύοντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία...

Το Αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο της Χίου (vid)

Ο Κάμπος της Χίου είναι η εύφορη περιοχή στα νότια της πόλης η οποία διαιρείται...