Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
27 C
Chios

Social

ΣΕΣΝΟΧ: Στο δρόμο της απόλυσης χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με επαναφορά των εργολάβων στις μονάδες υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης

Το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλιτσείου Νοσοκομείου, με ανακοίνωσή του, καλεί τους συναδέλφους του σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 09:00 π.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου Χίου, στο πλαίσιο της στήριξης της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης της 4ης Ιουνίου για το προσωπικό που υπηρετεί στα Νσοοκομείο με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, ΣΟΧ κ.α.) με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ.

Ο ΣΕΣΝΟΧ σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το δρόμο για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και αξιοποιεί την επιδημία για να επαναφέρει τις εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης δεκάδων δημόσιων μονάδων υγείας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αντικειμενικά αυξημένες, λόγω της επιδημίας SARS-CoV-2.

Παράλληλα, η ζωή δεκάδων εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου ,που δουλεύουν, εδώ και 4 τέσσερα χρόνια, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (28 εργαζόμενοι) βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν και η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας  την σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  αρνείται τα αυτονόητα… την άμεση μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

   Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.

Αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το δρόμο για την απόλυση  χιλιάδων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και αξιοποιεί την επιδημία για να επαναφέρει τις εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Συγκεκριμένα, με τις ΠΝΠ της 11/3/2020 και 14/3/2020 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων μονάδων υγείας σε εργολαβικές εταιρείες.

    Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΕΕ εδώ και χρόνια έχουν δρομολογήσει τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας,-η μια πέφτει η άλλη ανεβαίνει-οι εργαζόμενοι στο Γολγοθά τους ….

Η  μία κυβέρνηση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλη κυβέρνηση εργολαβικές εταιρείες!

    Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα, τη δυσκολία να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές αυξημένες ανάγκες της ζωής!

Εργαζόμενοι, που δουλεύουν στο Νοσοκομείο μας εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένα αντικείμενα πχ. Καθαριότητα (23 εργαζόμενοι), φύλαξη (8 εργαζόμενοι), εστίαση (10εργαζόμενοι), κλπ αποκτούν εργασιακή εμπειρία, προσφέρουν αγόγγυστα σε συνθήκες άγχους και εντατικοποίησης και αφού χρησιμοποιηθούν για κάποιο διάστημα, πετιούνται σαν στημένες λεμονόκουπες!

    Οι πολιτικές των κυβερνώντων παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων αδιαφορώντας για τις  υποχρεώσεις τους, καλλιεργώντας παράλληλα το «διαίρει και βασίλευε» και την αντίληψη ότι νοιάζονται για το καλό τους!

Ωστόσο όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι  των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Άρα, μόνιμες θα πρέπει να είναι και οι εργασιακές τους σχέσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, την Πέμπτη 4 Ιουνίου  σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 9:00 π.μ. στην είσοδο του  νοσοκομείου Χίου   για να διεκδικήσουμε:

  • Την κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

  • Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου)

  • Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες

  • να προσληφθούν επιπλέον μόνιμοι εργαζόμενοι, με επείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων μονάδων στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση.

Περισσότερα Νέα

Καθάρισαν την Κλειδού και έδωσαν το καλό παράδειγμα (vid)

Μια όμορφη πρωτοβουλία που καλό θα είναι να βρει μιμητές πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής...

Με Κιβωτό, Βασιλόπουλο και έργα τέχνης η Γλυπτική στην Άμμο του Καρφά (vid)

Ευκαιρία να περάσουν όμορφες στιγμές απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα είχαν παιδιά και γονείς...

Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός Φώτης Παπαδόπουλος

Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 85 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου 08/08/2020...