Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
15 C
Chios

Ρεπορτάζ-κόλαφος του Focus στο hotspot της ΒΙΑΛ – «Τα σκυλιά ζουν καλύτερα από μας», λένε πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοψία στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ

Τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, μια «κόλαση», όπως την περιγράφουν πρόσφυγες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, καταγράφει ρεπορτάζ του Focus.

 

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η αποτυχία της συμφωνίας της ΕΕ με την Άγκυρα είναι εμφανής, αφού από τον Μάρτιο του 2016 μόνον 2.500 πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ενώ αυτή τη στιγμή πάνω από 15.000 ζουν στα hotspots των ελληνικών νησιών, εκ των οποίων 1.500 στοιβαγμένοι σε κοντέινερ και αντίσκηνα στον προσφυγικό καταυλισμό της Χίου.

 

Πρόσφυγας: «Τα σκυλιά ζουν καλύτερα από εμάς»

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν. «Φύγαμε από την κόλαση στη Γάζα για να καταλήξουμε σε μια νέα», λέει ένας 22χρονος Παλαιστίνιος. «Θεωρητικά η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου έπρεπε να κρατά έξι -επτά μήνες, αλλά στην περίπτωσή μας έχει ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Κοιτάξτε πώς ζούμε εδώ πέρα, τα σκυλιά ζουν καλύτερα από μας».

 

Το ρεπορτάζ-σοκ του Focus στο hotspot της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου:

Όπως διαπιστώνει στην αυτοψία του το Focus, το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι πρόσφυγες που ζουν στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση σε νομικές συμβουλές -αφού δεν έχουν να πληρώσουν τα περίπου 800 ευρώ που ζητούν δικηγόροι για τις υπηρεσίες τους – κι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους να συμπληρώνουν έγγραφα στα ελληνικά -μια καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως καταγγέλλουν μέλη οργανώσεων αρωγής-.

 

Απελπιστική η ανθρωπιστική κατάσταση στο hotspot

Σύμφωνα με καταγγελίες η ανθρωπιστική κατάσταση στο hot spot είναι τραγική, όπως έχουν διαπιστώσει κι άλλα διεθνή ΜΜΕ. Πρόσφυγες δείχνουν στην κάμερα τραύματα από μαχαίρι, αποκαλύπτουν ότι στον καταυλισμό γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, μιλούν για παράνομα στοιχήματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, που οδηγούν με τη σειρά τους σε νέα περιστατικά βίας. Ο Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Χατζάρ βρίσκεται μόλις δέκα μέρες στη δομή φιλοξενίας. Σ’ ένα πλαστικό σακουλάκι που κρέμεται απ’ το λαιμό του κουβαλάει το σημαντικότερο περιουσιακό του στοιχείο, το πιστοποιητικό σπουδών από το ανοικτό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς της πατρίδας του. «Έκανα όνειρα για μια καλύτερη ζωή εδώ, αλλά κοιτάξτε πώς ζούμε: μέσα στα σκουπίδια. Ζωή είναι αυτή; Ούτε ρεύμα υπάρχει, το νερό και το φαγητό είναι χάλια».

 

Οι ευθύνες της ΕΕ

Μέλη οργανώσεων αρωγής φροντίζουν τρεις φορές τη βδομάδα τα προσφυγόπουλα στο hotspot, μεταφέρουν παλέτες κι άλλα υλικά για να μη στήνουν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες τα αντίσκηνά του, καθαρίζουν κι επισκευάζουν τα μονοπάτια που κατέστρεψε η βροχή. Αλλά ο εθελοντισμός δεν αρκεί. «Αυτό που χρειάζεται» στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, λέει το Focus, «είναι πρώτα απ’ όλα δικηγόροι, διερμηνείς και γιατροί για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κι αυτό», σημειώνει το ρεπορτάζ, «είναι ευθύνη της Ελλάδας, αλλά πρωτίστως της ευρωπαϊκής κοινότητας αξιών».

Πηγή: iefimerida.gr / focus

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (24/11): 2 νέα κρούσματα στη Χίο, 2.135 πανελλαδικά, 562 διασωληνωμένοι, 101 θάνατοι

Σήμερα Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων...

Aegean: Καθαρές ζημιές 187,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2020

Ζημίες έναντι κερδών και μείωση κύκλου εργασιών κατέγραψε στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Aegean,...

Ζητά αποστρατικοποίηση της Χίου η Τουρκία

Συνεχίζεται η κλιμάκωση στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία, με τρεις Navtex που εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της...