Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
26 C
Chios

Social

“Στο μηδέν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Άτομα με Αναπηρίες”

Το μήνυμα της 3ης Δεκέμβρη, που είναι αφιερωμένη στη Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, μετέφεραν οι φορείς του αναπηρικού κινήματος της  Χίου, στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ.  « «Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ότι η ημέρα αυτή δεν είναι γιορτή, είναι ημέρα διαμαρτυρίας και κοινωνικού ελέγχου, είναι ημέρα απολογισμού και ολοκλήρωσης ενός ακόμα χρόνου αγώνων και αγωνίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, που για πολλά άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους δεν είναι καθόλου εύκολη» ανέφερε η Πρόεδρος Σ.Μιχάλα.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου Ν.Ξυλά που στάθηκε στα ζητήματα υποχρηματοδοτησης των Νοσοκομείων αλλα και της ελλιπούς χρηματοδότησης στον τομέα της παιδείας.

Παράλληλα τα μέλη της Ομοσπονδίας εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απογοητευμένα για το γεγονός ότι παρά τις υποσχέσεις που ειχαν λάβει πέρσι κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, δεν προχώρησε καμία και κυρίως η απογραφή των ΑμεΑ που είχε συμφωνηθεί.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στον Κοφινά ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Μαρκέλλα Γιαννά επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης της δομής με επαρκή προσωπικό με δεδομένο ότι στο κέντρο φιλοξενύνται και άτομα με βαριά αναπηρία. Από την πλευρά της η Μαρκέλλα Ατσίπαπα, πρόεδρος του Αθλητικού σωματείου των ΙΩΝΩΝ  αναφέρθηκε στις διακρίσεις των παιδιών του σωματείου, που στους τελευταίους Πανελληνιους αγώνες ήταν 3ο σε μετάλλια και στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν, με δεδομένο ότι  οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι στο νησί, δεν είναι προσβάσιμοι στα άτομα με αναπηρία.

Η ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ ΤΗΣ Σ.ΜΙΧΑΛΑ

Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ προκειμένου να μεταφέρουμε το μήνυμα της 3ης Δεκέμβρη, που είναι αφιερωμένη στη Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. που εκπροσωπεί το αναπηρικό κίνημα στη Περιφέρεια Β.Αιγαίου και οι φορείς-μέλη της που αντιπροσωπεύουν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της Χίου δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι η ημέρα αυτή δεν είναι γιορτή, είναι ημέρα διαμαρτυρίας και κοινωνικού ελέγχου, είναι ημέρα απολογισμού και ολοκλήρωσης ενός ακόμα χρόνου αγώνων και αγωνίας για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, που για πολλά άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Αυτή την καθημερινότητα θέλουμε να μεταφέρουμε, για να αποδείξουμε πόσο αυτή επιδεινώνετε από την έλλειψη μέτρων υποστήριξης που αφορούν στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, την αποκατάσταση, την δια βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, στην κοινωνική ένταξη και εν τέλει στην απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ όλα αυτά.

Η Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. επισκέφτηκε τα νησιά Λήμνο, Σάμο και Ικαρία και βέβαια διαπίστωσε τα ίδια προβλήματα.

Σήμερα η συζήτηση δεν ξεκινά από το μηδέν. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υγεία είναι ένα θέμα που αφορά όλους και με ακόμα πιο σύνθετο τρόπο τα ΑμεΑ.

Ξεκινώ από μια γενική παρατήρηση. Γιατί σήμερα υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία; Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, ειδικότητες, κτιριακά κλπ; Νοσοκομεία που δεν επαρκούν να καλύψουν τον πληθυσμό, ιατρικά κέντρα υποστελεχωμένα ή στα όρια της ύπαρξης; Επαναλαμβάνονται τα ίδια προβλήματα παντού. Αυτά αφορούν ένα παραπάνω και τα ΑμεΑ. Να μην πάμε στις δομές Ειδικής Αγωγής, ειδικά σχολεία, ΕΕΕΕΚ κλπ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν γιατροί αδιόριστοι, δυνατότητες να φτιαχτούν σύγχρονα ασφαλή κτίρια, η επιστήμη κάνει άλματα στη διάγνωση, τη θεραπεία, το φάρμακο. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική που στόχο έχει ο  πολίτης, να αναζητήσει ατομική διέξοδο στα προβλήματα υγείας του. Γι’ αυτό και την ώρα που οι περικοπές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που τα ΑμεΑ στενάζουν την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κέντρα υγείας θησαυρίζουν δίνοντας την εντύπωση στους απλούς ανθρώπους ότι το δημόσιο είναι στα χάλια που είναι και η μόνη λύση είναι η ιδιωτική υγεία.

Υπάρχουν νοσοκομεία άριστα εξοπλισμένα, με ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία – σαλόνια εξοπλισμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή; Υπάρχουν! Όποιος έχει λεφτά μπορεί να τα επισκεφθεί! Όποιος έχει δηλαδή λεφτά μπορεί να έχει και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη φιλοσοφία. Πιστεύουμε ότι η γνώση, τα ιατρικά επιτεύγματα, οι σημερινές δυνατότητες δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των πολλών, όσων έχουν ανάγκη, των ασθενών και όχι να γίνονται αντικείμενο κερδοφορίας σε βάρος τους.

Γι’ αυτό και δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα αιτήματα που θέσαμε στη περσινή ανοικτή συζήτηση της παγκόσμιας ημέρας Α.μεΑ.

Είχαμε σύντομα λοιπόν θέσει τα εξής ζητήματα: Να γίνει απογραφή των ΑμεΑ ώστε ταυτόχρονα να προχωρήσει ένας συνολικός σχεδιασμός για τα ΑμεΑ (και κατ’ επέκταση όλες τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού) για την πρόσβαση στα νησιά, τόσο στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όσο και στο ηλεκτρονικό.

Να γίνει προσπάθεια, ώστε η μεταξύ των νησιών συγκοινωνία να γίνει πιο συχνή και να διευρυνθεί η έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα Α.μεΑ., που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και όχι 80%, που είναι σήμερα, και στους συνοδούς. Δυστυχώς τα Α.μεΑ. ταξιδεύουν κυρίως για λόγους υγείας και στην περιφέρεια μας η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας δεν καλύπτουν εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται τακτικά τα Α.μεΑ. και κυρίως τα παιδιά. Λείπουν ειδικότητες όπως ο παιδοψυχίατρος, ο φυσίατρος, ο ορθοδοντικός αλλά και ο οδοντίατρος και ο ογκολόγος. Επιβάλλεται να προσληφθούν γιατροί που θα ενισχύσουν τις μονήρεις ειδικότητες όπως του νευρολόγου, του νεφρολόγου και να δημιουργηθούν κλίνες που να καλύπτουν ανάγκες νοσηλείας ατόμων με κινητικά προβλήματα και μονάδες μονοήμερης θεραπείας, για τους καρκινοπαθείς και τα άτομα με Σ.Κ.Π.

Η απογραφή εξάλλου των Α.μεΑ. εκτός του σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού θα αναδείξει το μεγάλο θέμα της μεγάλης διαρροής παιδιών με αναπηρία που δεν πάνε σχολείο και θα αναζητήσει τα αίτια, που όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί είναι η κακή ενημέρωση των γονέων, το ακατάλληλο σχολικό περιβάλλον στο κτηριακό, η μη κάλυψη της μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο και η ελλιπής στελέχωση του προσωπικού, με δασκάλους και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και Ε.Β.Π.

Ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι αυτό της λειτουργίας των Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. (πρώην Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.), τα οποία έχουν περιέλθει στη διοίκηση των γενικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να τα αποψιλώσουν, αποσπώντας το προσωπικό που χρειάζονταν, όπως σε αυτό της Σάμου που πήραν την μοναδική γιατρό (παιδίατρο) και την διοικητικό υπάλληλο χωρίς να αντικατασταθούν. Τα Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π. είναι η μοναδική προνοιακή δομή στην οποία τα Α.μεΑ. καταφεύγουν για θεραπείες και πρέπει επειγόντως και απαραιτήτως να στελεχωθούν με γιατρούς (φυσίατρο), και ειδικούς θεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Αυτό μακροπρόθεσμα θα εξασφαλίσει πόρους γιατί θα κρατήσει τα Α.μεΑ., τους χρόνια πάσχοντες στον τόπο τους. Η δημιουργία ΚΕΠΑ επίσης στα νησιά της Λήμνου και της Ικαρίας θα απαλλάξουν τα Α.μεΑ. και τις οικογένειές μας από ταλαιπωρία, που ξεκινά από τη μεγάλη καθυστέρηση της πιστοποίησης της αναπηρίας, συνεχίζει με το μεγάλο κόστος της μετακίνησης από νησί σε νησί (με διαμονή και διατροφή). Η τάση δε των επιτροπών να περικόπτου τα ποσοστά, π.χ. από 67% στο 65 ή 60% έχει στερήσει σε πολλά άτομα το μοναδικό έσοδο, το πενιχρό επίδομα Πρόνοιας, τιμωρώντας άτομα, που αντικειμενικά ούτε να επιβιώσουν μπορούν μόνα τους, ούτε πολύ περισσότερο να εργαστούν.

Τέλος η στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, είναι προϋπόθεση, για να μην πεθαίνουμε στο δρόμο και θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας, αφού ένα μόνο ασθενοφόρο λειτουργεί σε κάθε βάρδια σε ολόκληρο το νησί.

Εμείς, για μια ακόμα φορά, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα διεκδικούμε την υλοποίηση των δικαιωμάτων των Α.μεΑ., που απλά είναι ανθρώπινα δικαιώματα!!!

 

Περισσότερα Νέα

«Τα Κέντρα Υγείας πέριξ των ΚΥΤ σημαίνουν μονιμοποίησή τους» (vid)

Την αντίθεση του με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Υγείας πέριξ των ΚΥΤ εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης...

Βραδιά με ποίηση του Ματθαίου Μουντέ από την ΠΕΚΕΒ

Η Π.Ε.Κ.Ε.Β. και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια των δράσεων «Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια…»...

Έρχεται Χίο ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χ.Λιάπης

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και ψυχίατρος Δρ. Χρήστος Λιάπης θα βρίσκεται...