Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
21 C
Chios

Social

«Οι Χιώτες θα βλέπουν να λύνεται το μεταναστευτικό στα άλλα νησιά και εκείνοι θα σηκώνουν δυσανάλογο βάρος»

Επίσκεψη στη Χίο, την πρώτη επίσημη μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη  Π. Μπουγδάνο και τον Δήμαρχο Σ. Κάρμαντζη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα του μεταναστευτικού, επαναλαμβάνοντας ότι η εικόνα έχει αλλάξει με δεδομένο ότι οι ροές είναι μηδενικές ενώ προχωρά και η αποσυμφόρηση.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι με τα συγκεκριμένα δεδομένα εφόσον είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κέντρου στο «18» η κατάσταση στο νησί θα ήταν διαφορετική, όπως ισχύει για τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο όπου οι τοπικές κοινωνίες συνεργάστηκαν με τη  κυβέρνηση.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η θέση του για δημιουργία δομής εκτός του αστικού ιστού παραμένει και ότι δεν θα προχωρήσει η μετατροπή της ΒΙΑΛ σε κλειστό κέντρο ενώ το αίτημα για δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο Χαλκειός, στα πρότυπα της Μόριας, δεν έχει βάση μιας και στόχος είναι η απομάκρυνση του ΚΥΤ από τα Καμπόχωρα.

Ωστόσο ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει νέο αίτημα σε Δήμο και Περιφέρεια για τη δημιουργία δομής, «είναι στο χέρι και την ευχέρεια των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες της Χίου θα βλέπουν «πώς λύθηκε το πρόβλημα στα άλλα νησιά ενώ η Χίος θα σηκώνει δυσανάλογο βάρος».

Αναφορικά με τα άτομα που παίρνουν άσυλο και βγαίνουν εκτός δομών, με αυτοσχέδια καταλύματα να έχουν ξεφυτρώσει παντού, απάντησε ότι είναι θέμα της αστυνομίας να επιβάλει την τάξη ενώ υπάρχουν προγράμματα με τα οποία όσοι έχουν άσυλο θα μπορούν εργαστούν για να κερδίσουν χρήματα.

Παράλληλα για το ζήτημα των επιστροφών διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι ενεργή ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της διακοπής των θαλάσσιων συγκοινωνιών δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Μεγάλο ζητούμενο και πρόκληση πλέον για το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι η συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με την Ελλάδα να πιέζει για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών στις τρίτες χώρες.

Περισσότερα Νέα

«Το Χρήμα στο Λαιμό σας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας «Η Κυδιάντα»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας «Η Κυδιάντα» παρουσιάζει την παράσταση «Το Χρήμα στο Λαιμό σας». Πρόκειται για...

Δυο παραστάσεις στο Ζυγομαλάδικο για το «… 2 μέτρα από τον Μισισιπή στην Αλάσκα και άλλες ιστορίες εγκλεισμού…»

Η  θεατρική ομάδα της ΠΕΚΕΒ θα πραγματοποιήσει δύο παραστάσεις  την Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 20:30...

Αναλαμβάνει τα χρέη των σχολείων προς τη ΔΕΥΑΧ ο Δήμος Χίου (vid)

Για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών των σχολείων της Χίου με εύρεση μόνιμης λύσης έκανε...