Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
19 C
Chios

Social

«Άλλο μετανάστες, άλλο πρόσφυγες και αυτό δεν μας κάνει ρατσιστές»

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πλέον μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, δήλωσε στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Χαίρομαι που εγκαινιάζω σήμερα τον κύκλο της Ώρας του πρωθυπουργού που έχω την πρόθεση να κανονικοποίησω.
Θα εξέταζα ακόμη κι αλλαγές στον κανονισμό, για να κάνουμε πιο ζωντανή και πιο δυνατή αυτή την ώρα. Θα μπορούσαν ακόμα και βουλευτές να θέτουν ερωτήματα στον πρωθυπουργό και όχι μόνο οι αρχηγοί. Μιλήσατε για μετανάστες και για πρόσφυγες. Ας συμφωνήσουμε πως άλλο είναι οι οικονιμικοί  μετανάστες και άλλο οι πρόσφυγες. Το πρόβλημα σήμερα είναι περισσότερο μεταναστευτικό, πάρα προσφυγικό.
Το 2015 οι Σύροι που έρχονταν στην Ελλάδα  ήταν το 75% των ανθρώπων που έρχονταν στην χώρα μας. Σήμερα οι Σύροι είναι μόλις δύο στους 10. Οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, καθώς και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, την Σομαλία, το Κονγκό και άλλες γειτονικές χώρες.
Η πλειονότητα όσων μπαίνουν σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικό μετανάστη και όχι πρόσφυγα.
Δεν μπορούν να ασκούν κριτική, αυτοί που αντιμετώπισαν το πρόβλημα είτε με ανικανότητα είτε με ιδεοληψία. Για τρία χρόνια επέστρεψαν μόλις 1806 άτομα και οι πιο πολλές από αυτές τις επιστροφές ήταν εθελοντικές . Σήμερα 69.387 αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου.
Αποτυχημένη, τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική ήταν αυτή που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου. Πολιτική αδράνειας στην Ευρώπη, πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για πολιτικά οφέλη. Μία πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας, που οδήγησε σε σκηνές όπως αυτή στην Ειδομένη και στην Μόρια που μας εξέθεσε διεθνώς.
Ας πάψουν λοιπόν να παριστάνουν τους τιμητές, είναι καιρός για λίγη αυτοκριτική.
 Μητσοτάκης: Δημιουργούμε κέντρα κλειστού τύπου για όσους δεν δικαιούνται άσυλο
Κίνηση τρίτη που κάνουμε. Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα αλλά και στα θαλάσσια  Στο ανατολικό Αιγαίο γίνονται καθημερινά 23  περιπολίες ημερησίως.
Δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Επιστροφές πρέπει να γίνουν προς την Τουρκία και να φτάσουν τις 10.000 μέσα στο 2020. Δίνουμε βάρος στην ανακούφιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση τους να είναι σε σοβαρές υποδομές και σίγουρα σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Τετάρτη κίνηση η ανάδειξη του Μεταναστευτικό σε ένα ζήτημα με διεθνή διάσταση.
Το μεταναστευτικό είναι θέμα Ευρωπαΐκής κλίμακας για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Εχουμε την απαίτηση να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και αυτό θα επαναλάβω ενώπιον των ομολόγων μου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Περισσότερα Νέα

Το “Σιγησάτω πάσα Σαρξ” στο Ναυτικό Μουσείο και Κοινή

Την Παρασκευή 25/9 στις 7:30 μ.μ. στην αυλή του Ναυτικού Μουσείου Χίου θα προβληθεί η...

Αθώοι Γεωργούλης-Κατσαράκης για την υπόθεση με Βουρνού-Καραμανή

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου  οι Νίκος Γεωργούλης, πρώην διευθυντής του...

Γίνε και εσύ μέρος της προσπάθειας της Μικρασιατικής στη Γ’Εθνική – Αγόρασε ένα εισιτήριο διαρκείας (vid)

Γίνε και εσύ μέρος της προσπάθειάς μας!! Αγόρασε ένα εισιτήριο διαρκείας (σημεία πώλησης Plan b, Amandier, Άρωμα...