Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019
12.9 C
Chios
  • Αρχική
  • Πολιτική

Social

«Αιτία πολέμου η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο ΕΣΥ»

 

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Ο βουλευτής πρώτα αναφέρθηκε σε κατ’ αρχήν θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και  η πρόβλεψη εμπλοκής της Αστυνομίας ως ελεγκτικού μηχανισμού καθώς και η αναβάθμιση του συντονιστικού ρόλου του ΕΚΑΒ. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο που αντιμετωπίζουν και τις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές.

Στάθηκε κριτικά σε διατάξεις που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων, λέγοντας ότι μπορεί οι εθελούσιες εκπτώσεις από τις εταιρείες να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε κάποια μείωση της τιμής, όμως μεσοπρόθεσμα δημιουργείται ο κίνδυνος διαμόρφωσης ολιγοπωλίων που τελικά θα οδηγήσουν σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εν συνεχεία, επέκρινε την ακατανόητη εν πολλοίς μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του. Πρόκειται για τη διάταξη – αιχμή του νομοσχεδίου, βάσει της οποίας κυρίως καθορίστηκε και η αρνητική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής επισήμανε ότι η μετατροπή αυτή αφαιρεί τις δικλείδες ασφαλείας που παρέχει ένα νομικό καθεστώς Δημοσίου Δικαίου, δεδομένου μάλιστα του «αμαρτωλού» παρελθόντος του ΚΕΕΛΠΝΟ επί ΝΔ, και ζήτησε τη ρητή διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι ο οργανισμός δεν θα εξαιρεθεί, όπως το 2012, από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.

Κλείνοντας, αναφορικά με δηλώσεις συνδικαλιστικών στελεχών της ΝΔ που «φωτογραφίζουν» την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομείαπροειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει casusbelliγια όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Περισσότερα Νέα

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης στην ΕΡΤ1 για την Κιβωτό του Κόσμου

Με εκτενείς αναφορές και θεματικές ενότητες στις ενημερωτικές εκπομπές και στα δελτία Ειδήσεων του ραδιοφώνου...

«Προς όφελος των Δημοτών η συνέχιση του έργου της Πρωτοβουλίας»

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, κάθε φορά χρειάζεται ένας μεγάλος αγώνας ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί...

Δεν βλέπει πλαίσιο και αναστέλλει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση ο Εμπορικός της Μυτιλήνης

Παρά το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην αυριανή...