Social

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤ

Την διαβεβαίωση ότι οι κύριες συντάξεις των Ναυτικών δεν θα μειωθούν έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας με το προεδρείο της Ένωσης συνταξιούχων Ναυτικών στο άδειο κτήριο του Οίκου Ναύτη. Ο υπουργός ωστόσο δεν μπόρεσε να δώσει την ίδια διαβεβαίωση για τις επικουρικές συντάξεις, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχίζονται ενώ για την όποια μείωση θα λυφθεί υπόψη το ότι οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν καταβάλει δυσανάλογα μεγάλες εισφορές σε σχέση με τις συντάξεις που λαμβάνουν.

Αναφορικά με την διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει μιας και οι τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό αναμένεται να λυφθούν τον Ιανουάριο, η επικρατούσα όμως άποψη στην κυβέρνηση είναι αυτή που μιλά για την διάσπαση του ταμείου.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι  υπουργοί προτείνουν το ΝΑΤ να κρατήσει όλες τις αρμοδιότητες του εκτός από αυτή της καταβολής των συντάξεων, η οποία θα γίνεται από το ενιαίο ταμείο που θα συσταθεί.  Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε και στον Οίκο Ναύτου της Χίου, ρωτώντας να μάθει μάλιστα αυτή τη στιγμή ποιες υπηρεσίες προσφέρει για να πάρει την απάντηση ότι πρόκειται για ένα κτήριο – φάντασμα, που η μόνη αρμοδιότητα που  έχει είναι να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων ναυτικών.

Έτσι ο κ. Δρίτσας ανέλυσε τον σχεδιασμό που υπάρχει για την μετατροπή των κτηρίων του Οίκου Ναύτη σε Αστικά Κέντρα Υγείας, σχεδιασμός που είπε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Χίου αρκεί να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό κομμάτι.

Περισσότερα Νέα

Αεροδρόμιο: Ξεσηκώνονται οι φορείς της Χίου και ζητούν τήρηση των δεσμεύσεων

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι οι φορείς της Χίου σε περίπτωση που το Υπουργειο και...

Με τις σφουγγαρίστρες στην πρώτη βροχή το αεροδρόμιο της Χίου

Προβλήματα προκάλεσε η πρώτη δυνατή φθινοπωρινή μπόρα στη Χίο. Από το πρωί της Δευτέρας η έντονη...

Δρόμοι ποτάμια και συνεχείς πτώσεις τάσης από τις βροχοπτώσεις

Προβλήματα προκάλεσε η πρώτη δυνατή φθινοπωρινή μπόρα στη Χίο. Από το πρωί της Δευτέρας η έντονη...