Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
20 C
Chios

Social

«Πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το Κόρης Γεφύρι»

Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Με την άφιξη του στη Χίο, ο υφυπουργός μετέβη στο φράγμα Κόρης Γεφύρι, όπου τον περίμεναν ο Δήμαρχος με τον Αντιπεριφερειάρχη και οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκειμένου ο κ.Σκρέκας να δει από κοντά το φράγμα.

Ο ίδιος έκανε λόγο σε δήλωση του για ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Χίο, που πέρα από τη λύση του υδρευτικού θα συμβάλει στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής στο νησί, που είναι και από τα ζητούμενα της κυβέρνησης.

Χωρίς να μπαίνει στα τεχνικά και χρηματοδοτικά θέματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει η σχετική ενημέρωση και σύσκεψη για την οποία ήρθε στο νησί και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο κ.Υφυπουργός κατέθεσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Υφυπουργού Ν.Μηταράκη που εξέφρασε και εκείνος την βούληση της κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το φράγμα και στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Δήμο και την Περιφέρεια στην κατεύθυνση αυτή.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στο φράγμα ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα, όπου του τέθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Μπουγδάνο το θέμα της ενίσχυσης της χρηματοδότησης από το leader, τα πρόβλημα των κτηνοτρόφων καθώς και θέματα τυποποίησης των τοπικών προιόντων.

Ακολούθως μετέβη στο Δημαρχείο όπου συζητήθηκε ακόμα το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του φράγματος Κοντού και στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τα συμβούλια της ΕΜΧ και της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υφυπουργός Εργασίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το φίλο και συνάδελφο Κωνσταντίνο Σκρέκα, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο. Πρώτος σταθμός το έργο «Κόρης Γεφύρι», που για όλους εμάς στη Χίο, αποτελεί ένα έργο πρώτιστης σημασίας, ένα έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Επισημαίνω για ακόμα μια φορά την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο και την Περιφέρεια. Η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπουγδάνου καθώς και του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, δείχνει πως η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν στο νησί έργα, τα οποία έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες.

Εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας θα μας πει τις δικές του εντυπώσεις από το έργο, ενώ μετά το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», θα επισκεφθούμε την ΕΜΧ, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ θα δούμε και νέους παραγωγούς και νέους αγρότες, καθώς στόχος του υπουργείου από ότι αντιλαμβάνομαι, είναι η στήριξη συνολικά της αγροτικής παραγωγής στη Χίο.»

 

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκρέκας:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχήν τον καλό φίλο και συνάδελφο, υφυπουργό Εργασίας, Νότη Μηταράκη, με τον οποίο θα ήθελα να σημειώσω πως έχουμε συνεργασθεί και το 2014, στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού συνυπήρξαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και οι δύο. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη που είναι εδώ σήμερα.

Πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη σήμερα στο Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», προκειμένου να δούμε ποια είναι τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει το εν λόγω έργο. Το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς είναι ένα έργο ζωής για τον Κάμπο, ο οποίος θα αρδευτεί από το νερό το οποίο θα συλλέγεται. Πρέπει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής η οποία χτυπάει την πόρτα της Ελλάδος και η οποία σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, δυστυχώς τις επόμενες δεκαετίες θα δημιουργήσει θέματα, καθώς θα έχουμε λιγότερες βροχοπτώσεις και μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας. Άρα είναι απαραίτητο και μονόδρομος, να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά ύδατα και το βρόχινο νερό.

Ένα έργο ζωής και πνοής, θα είναι η ολοκλήρωση του έργου αυτού, καθώς θα συλλέγει το βρόχινο νερό, το οποίο εν συνεχεία με αγωγούς, θα προωθείται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Έτσι θα εξασφαλιστεί το απαραίτητο νερό προκειμένου να καλλιεργούν οι αγρότες τα χωράφια τους, ενώ θα μειωθεί και το κόστος άρδευσης και χρήσης του νερού, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα που παράγονται στο νησί. Στη συνέχεια θα δούμε και τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς του νησιού. Προτεραιότητα για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να στηρίξουμε το εισόδημα του αγρότη και να προσελκύσουμε νέους αγρότες στις καλλιέργειες, καθώς έχουμε ένα γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, ο οποίος θα πρέπει να ανανεωθεί και φυσικά, να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ανταγωνιστικό.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, όπως το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», που θα βοηθήσουν στο να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά και να υπάρξουν και νέα έργα υποδομής, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε χαμηλότερο κόστος παραγωγής των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την εξέλιξη του έργου, δήλωσε: «Υπάρχει από όλες τις πλευρές η πολιτική βούληση, να ολοκληρωθεί ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ, από χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.»

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Μπουγδάνος, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε τον κ. Μηταράκη ο οποίο βρίσκεται στο «σπίτι του», τη Χίο καθώς και το Δήμαρχο ο οποίος είναι σε ένα έργο την επίβλεψη του οποίου έδωσε σε εμάς. Εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα Χίου, είμαστε η επιβλέπουσα αρχή του έργου, ενώ η αρμόδια αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την παρουσία του υπουργού καταδεικνύεται το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και εργαζόμαστε όλοι εμείς, προκειμένου να παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο στην κοινωνία της Χίου και στους πολίτες της.»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Δημαρχείο Χίου συζητήθηκε ακόμα μία φορά το θέμα του Φράγματος και ο Δήμαρχος Χίου επεσήμανε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στο έργο, ούτως ώστε αυτό να παραδοθεί το συντομότερο στους πολίτες της Χίου. Επίσης, τόνισε τη σπουδαιότητά του φράγματος για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του νησιού. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα επισφραγίστηκε η διάθεση γόνιμης συνεργασίας, ενώ ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε στο Δήμαρχο πως θα επιταχυνθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του φράγματος. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση για τη δυνατότητα κατασκευής του Φράγματος Κοντού αλλά και την ολοκλήρωση του εγκαταλελειμμένου Φράγματος στο Σαραπειό.

Περισσότερα Νέα

Συλλυπητήρια του Στ.Κάρμαντζη για την απώλεια του Τ.Φούτσου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμαρχος Χίου, Στ.Κάρμαντζης για την απώλεια του Τ.Φούτσου: Ο Δήμαρχος Χίου κ....

Η ΕΛΜΕ Χίου αποχαιρετά τον Τάσο Φούτσο

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Χίου για την απώλεια του Αναστάσιου Φούτσου: Το ΔΣ της  ΕΛΜΕ Χίου εκπροσωπώντας...

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς: Παράταση του ορίου 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Παρατείνεται έως 31 Αυγούστου το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και...