Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
19 C
Chios

Social

Προς απόλυση 6 εργαζόμενοι στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο

Στάση εργασίας την Τετάρτη 7.00 - 10.00 απο το ΣΕΣΝΟΧ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Σκυλίτσειο που χαρακτηρίζουν εμπαιγμό την πρόθεση της κυβέρνησης να ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών για 1.5 μήνα και εξαιρεί παντελώς από τη ρύθμιση τους διοικητικούς εργαζόμενους.

Ετσι 6 υπάλληλοι του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου θα απολυθούν το Νοέμβριο, με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με πανυγειονομική απεργία που προγραμματίζεται για τις 15 Οκτωβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΝΟΧ

Είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας και οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το  νοσοκομείο της Χίου, όπου από το 2018 δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος εργαζόμενος.

Την ίδια στιγμή, με απόλυση κινδυνεύουν χιλιάδες επικουρικοί εργαζόμενοι, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.  Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: γιατροί, διοικητικοί, υπάλληλοι, Νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου τεχνικοί, τεχνολόγοι κ.α.

Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία με προσωπικό, ξεκινάει ένα γαϊτανάκι νέων  απολύσεων στα Νοσοκομεία.   Αποτελεί εμπαιγμό η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4715/20 αρ. 24) που δίνει τη  δυνατότητα παράτασης όλων των ενεργών συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, για ενάμιση μόλις μήνα,  δηλαδή ως τις  31-12-20 και χωρίς δυνατότητα περεταίρω παράτασης.  Ενώ, εξαιρεί εντελώς  από τη διαδικασία τους διοικητικούς υπαλλήλους των δημόσιων μονάδων υγείας. Έτσι, έξι συνάδελφοι από τη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου της Χίου, θα δουν την πόρτα της εξόδου τον προσεχή Νοέμβριο.  Τι και αν οι συνάδελφοι εδώ και δύο χρόνια εργάζονται σε καίρια πόστα των δημόσιων μονάδων υγείας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δουλεύοντας υπό συνθήκες πανδημίας ανταποκρινόμενοι επάξια στα καθήκοντά τους.

Ενώ και η απόφαση για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ και των εργαζομένων ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση – κάτω κυρίως από το βάρος της επιδημίας αλλά και την πίεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων – δεν τους εξασφαλίζει τη μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα που έχουν ανάγκη..

Οι συνάδελφοι αυτοί αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που δήθεν «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου καθώς και η απόρριψη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αντίστοιχη είναι η στάση των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, που αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος ενώ πρόσφατη είναι και η εκλογική εγκύκλιος ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που επιχειρεί να αποκλείσει όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις από το δικαίωμα συμμετοχής της εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντί για ουσιαστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την επιδημία για την ενίσχυση της κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Στους σχεδιασμούς αυτούς, απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα με νέα αγωνιστική παρέμβαση στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

 

 

 

Ζητάμε από τη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να μην απολυθεί κανένας από τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου)

  • να ενισχυθεί το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες.

  • Να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας Χίου και Πυργίου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες

  • Κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

 

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (19/10): 438 νέα κρούσματα πανελλαδικά, 1 στη Χίο

  438 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 19/10 από τον ΕΟΔΥ πανελλαδικά. 85 είναι οι διασωληνωμένοι...

Νέα πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου η Βιβή Ποταμούση

Η Βιβή Ποταμούση αναλαμβάνει πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου. Με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας,...

Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός για επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια

Στη σύλληψη ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της...