Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021
6.1 C
Chios

Social

«Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά»

Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου:

Ενόψει της νέας οικονομικής κρίσης ,εξυφαίνονται σενάρια νέων οικονομικών, αντιασφαλιστικών και αντισυνταξιουχικών επιδιώξεων. «Ισοκατανομή των βαρών», να βάλουμε όλοι «πλάτη». Οι μόνοι που βάζουν μια ζωή πλάτη  είναι οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά , εργατικά στρώματα .Πληρώσαμε με τα δομημένα ομόλογα,το PSI  και την αφαίμαξη των αποθεματικών.Τα μέτρα για την πανδημία δημιουργούν έλλειμμα στον ΕΦΚΑ από τις εισφοροαπαλλαγές και ήδη μελετούν παρεμβάσεις για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Μείναμε κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά δεν σιωπήσαμε, ενημερώσαμε με ανακοινώσεις τα μέλη, μέσω των mail. Βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν το δίκιο μας. Οι συνταξιούχοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ,που σημαίνει ότι κουβαλάμε προβλήματα υγείας,που έμειναν στην καλύτερη περίπτωση στάσιμα εάν δεν χειροτέρεψαν, διότι είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, του κλεισίματος δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Εξαιτίας αυτών  δημιουργήθηκαν ελλείψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και των εναπομείναντων νοσοκομείων,υποβαθμίστηκε περαιτέρω η Π.Φ.Υ, επίσης ιδιωτικοποιήθηκαν μονάδες υγείας ,καθιστώντας την  εμπόρευμα.

Είδαμε στις ανεπτυγμένες χώρες τα περίφημα μέχρι πριν τον κορωνοϊό, ιδιωτικά συστήματα υγείας πώς κατέρρευσαν, στέλνοντας φτωχούς κατά κύριο λόγο ανθρώπους στα αζήτητα, σε ομαδικούς τάφους,καθώς μαζί τους πέθαναν και χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να περάσει σε νέες περικοπές ,σε ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις μας,που στη μεγάλη πλειοψηφία έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα,για να κερδοσκοπούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Απαιτούμε:

_Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα –κουρεμένα αποθεματικά των ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους ,να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία ,που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας.

_Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών ,νομοθετική ρύθμιση της 13ης  και 14ης σύνταξης΄

_Αυξήσεις  στους μισθούς και στις συντάξεις στη βάση των σύγχρονων αναγκών.Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.

_Να αποδοθούν άμεσα ,χωρίς προαπαιτούμενα ,δίκες και αγωγές όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις,σε όλους τους συνταξιούχους.Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό,σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν.

_Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων των μερισμάτων ,σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους.

_Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας.

_Την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Πλήρη λειτουργία και όχι κλείσιμο του κέντρου υγείας  Χίου ,πρώην ΙΚΑ.

_Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

_Μείωση των ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες ,στα 55 για τις γυναίκες,με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Περισσότερα Νέα

Αυτοί είναι οι ΚΑΔ των καταστημάτων που ανοίγουν από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά και κλάδων παροχής υπηρεσιών, από τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Ανάπτυξης...

Αγορά εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με δικαιούχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το έργο της Προμήθειας εξοπλισμού...

Παράταση για μια εβδομάδα στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανοίγουν ξανά οι εκκλησίες

Την παράταση της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κοροναϊού,...