Social

«Πέτρα στην πέτρα»: Εργαστήρι αποκατάστασης ξερολιθιάς στα Αγιάσματα

Η ΚοινΣΕπ Θέρμαι Αγιασμάτων, η ομάδα Αστιφίδες και το Chios Hiking διοργανώνουν ένα εργαστήρι αποκατάστασης ξερολιθιάς στο μονοπάτι Εγρηγόρος-Αγιάσματα τρία Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (10-11 & 17-18 & 24-25 Οκτωβρίου).

Με την καθοδήγηση των έμπειρων πετράδων, Βαλάντη Μπόη και Ιπποκράτη Κώστογλου, θα εκπαιδευτούμε στην τέχνη της ξερολιθιάς και θα επισκευάσουμε ένα τμήμα στο μονοπάτι Εγρηγόρος – Αγιάσματα (κοντά στα Αγιάσματα). Δεν απαιτείται καμιά πρότερη γνώση, το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους/ες.

Θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι, και πιο συγκεκριμένα εκπαίδευση στη

χρήση εργαλείων, αποκατάσταση τμήματος ξερολιθιάς με παραδοσιακές τεχνικές, επιλογή κατάλληλης πέτρας, “ξεμπάζωμα” και επανατοποθέτηση.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περιλαμβάνονται δύο γεύματα και παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Η διαμονή δεν καλύπτεται, ωστόσο σε συνεννόηση με τα υφιστάμενα καταλύματα στα Αγιάσματα έχουν διαμορφωθεί ειδικές τιμές για τους/ις συμμετέχοντες/ουσες σε 2κλινα ή 3κλινα δωμάτια. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή και τα τρία Σαββατοκύριακα, καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί η συνοχή της ομάδας και να είναι ολοκληρωμένη η εκπαίδευση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών είναι περιορισμένος και απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.

Η ξερολιθιά είναι η τοιχοποιία με πέτρα ακανόνιστου σχήματος, χωρίς συνεκτικό κονίαμα. Μία από αυτές τις κατασκευές είναι και οι αναβαθμίδες που συναντάμε κατα μήκος πολλών μονοπατιών της Χίου, με πολλές από αυτές να έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Οι ξερολιθιές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον τόπο και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, συγκρατούν το νερό της βροχής, εμπλουτίζοντας τους υπόγειους υδροφορείς και αποτελούν ζωντανή ιστορία της περιοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://rb.gy/v91t7j

Περισσότερες πληροφορίες: https://linktr.ee/thermae.agiasmata  | https://www.instagram.com/thermae_agiasmata/

FB Event: https://www.facebook.com/events/2588353218291620/2588353221624953

Το παρόν έργο κατέστη εφικτό με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund -CPF και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. – ΕΣΠΑ 2021-2027

Περισσότερα Νέα

Η Χίος των «θα», των αργών ρυθμών και της τουριστικής μονομέρειας

Γράφει ο Γιώργος Μυλωνάδης, Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων - Διαμερισμάτων & Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών Χίου ο...

Σήμερα στις 19:00 ο Παντελής Σεραφείμ στο «Δύο στις 7»

Συνέντευξη στην ΠΑΤΡΙΔΑ TV και το Politischios.gr παραχώρησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Χίου «ΕνισΧίω»,...

Με εξώδικα στους αρμόδιους απαντούν οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας 407 (vid)

Εξώδικα προς όλους τους αρμόδιους φορείς που είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση και το πρόβλημα...