ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Τιμή και μνήμη για την ημέρα Απελευθέρωσης της Χίου από τη γερμανική κατοχή
Ανήμερα της ημέρας της απελευθέρωσης της Χίου από τη Γερμανική κατοχή (10 Σεπτέμβρη 1944) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης (νότιος λιμενοβραχίονας) με ιδιαίτερους συμβολισμούς και αναφορές στα συμπεράσματα και τα διαχρονικά μηνύματα του Β’ Ιμπεριαλιστικού Παγκόσμιου πολέμου, που δίνουν τροφή για σκέψεις και προβληματισμούς για τα σημερινά πολιτικά τεκταινόμενα στη γεωπολιτική περιοχή της Μαύρης θάλασσας και της Μεσογείου θάλασσας.
Μια εκδήλωση που σηματοδότησε – με την πραγματοποίησή της στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρέχεται από τα νερά του στενού ανάμεσα στη χερσόνησο της Ερυθραίας και τη Χίο – την απόδοση τιμής:
-
Στους χιλιάδες Χιώτες ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ) εν καιρώ πολέμου: «κρατάτε τα πλοία εν κινήσει…» και συνέβαλαν στη στήριξη των συμμαχικών δυνάμεων στις θάλασσες και τους ωκεανούς και τους εκατοντάδες Χιώτες ναυτεργάτες που χάθηκαν κατά τη βύθιση των εμπορικών πλοίων από τις τορπίλες των γερμανικών υποβρυχίων ή τους βομβαρδισμούς των γερμανικών αεροπλάνων.
-
Στους 25 χιλιάδες Χιώτες και Χιώτισσες που πέρασαν πρόσφυγες στα απέναντι παράλια κείνα τα δίσεκτα χρόνια ότι : «η εκμετάλλευση των ανθρώπων και ο πόλεμος γεννούν την προσφυγιά», γεγονός που βιώνουν – πολλά χρόνια τώρα – οι κάτοικοι των νησιών αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη τους σε αυτούς.
-
Στο συναγωνιστή Δημήτρη Κοσκουσάκη του Κωνσταντίνου τον ΕΛΑΣίτη της ανταρτοομάδας του Γιώργη Μαυράκη αποδίδοντας του τιμητικό δίπλωμα, που σε ηλικία 103 χρονών παραμένει στις αγωνιστικές επάλξεις.
Τιμώντας στο πρόσωπό του, τους χιλιάδες αγωνιστές από τις προσφυγικές γειτονιές του νησιού, που πήραν μέρος στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΟΕΝΟ, της ΑΣΟ και αντιτάχθηκαν στη βία και την τρομοκρατία της Γερμανικής ναζιστικής κατοχής.
Τιμώντας τη γενιά που βρέθηκε –στο νησί – στην πρώτη γραμμή παίρνοντας μέρος σε δεκάδες μικρό σαμποτάζ κατά των Γερμανών είτε καταστρέφοντας τα μεταφορικά μέσα τους είτε προκαλώντας βλάβες στα καλώδια επικοινωνίας τους, είτε στηρίζοντας με τρόφιμα στις αρφανεμένες οικογένειας που η πείνα θέριζε τις ζωές τους.
Τιμώντας το θάρρος και την υπευθυνότητα που έδειξε κατά την αρπαγή της ΕΑΜίτισσας Ευγενίας Λίναρη από τη πτέρυγα του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, που είχαν συλλάβει οι Γερμανοί.
Τιμώντας τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ που στα 103 χρόνια του συνεχίζει να πορεύεται αλύγιστος στο διάβα του χρόνου.

Η εκδήλωση περιελάβανε:
Α) Την απόδοση «τιμητικού διπλώματος» στον αγωνιστή Δημήτρη Κουσκουσάκη που παρέλαβε ο γιός του Κώστας Κουσκουσάκης, από τον πρόεδρο του παραρτήματος Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιάννη Ζωφό.
Β) Το χαιρετισμό της Σοφίας Καρασούλη( κόρης του ραδιοτηλεγραφητή της συμμαχικής αποστολής Παναγιώτη Καρασούλη) που τόνισε:
« Με συγκίνηση βρίσκομαι μαζί σας εδώ σήμερα, 82 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου από τους Γερμανούς, για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν τότε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια για την ελευθερία της πατρίδας.
Έναν εξ αυτών τον πατέρα μου, τον Παναγιώτη Καρασούλη, παιδί πολύτεκνης οικογένειας που μεγάλωσε φτωχικά στα περιβόλια του Κάμπου όπου ο πατέρας του ήταν ανεστάτης.»
Αναφέρθηκε επίσης : «στη φοίτησή του στη μονοετή σχολή ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία και Τηλεφωνία) στην Αθήνα όπου τον βρήκε η 28η Οκτωβρίου το 1940, αλλά συνέχισε την φοίτηση μέχρι την άνοιξη του 1941 όταν αποφοίτησε από τη σχολή κι επιστρατεύθηκε για λίγους μήνες να υπηρετήσει στο κεντρικό ταχυδρομείο του Πειραιά.
Επιστρέφει στις 11 Ιουνίου 1941 στη Χίο που την είχαν καταλάβει οι Γερμανοί από τις 4 Μαΐου και σύντομα αρχίζει η έλλειψη τροφίμων με αποκορύφωμα τη μεγάλη πείνα του χειμώνα του 1941-42. Πολλοί πρήζονταν και πέθαιναν.
Την άνοιξη του 1942 ο πατέρας του, τον προτρέπει να φύγει από το νησί κάτω από το βάρος του λιμού αλλά και της δημοσίευσης της Γερμανικής διαταγής ότι οι νέοι πρέπει να παρουσιασθούν για να πάνε στη Γερμανία για καταναγκαστικά έργα ή να εργαστούν σε οχυρωματικά έργα κι εργοστάσια. Αποφασίζει, λοιπόν, να φύγει κρυφά από την Αιγνούσσα για την Τουρκία. Από την Τουρκία έφτασε στην Κύπρο και μετά στην Παλαιστίνη, οπόταν κατατάχθηκε κι υπηρέτησε στη Δευτέρα Ελληνική Ταξιαρχία.
Τον Απρίλιο του 1943 αποσπάται στη Βρετανική Force 133. Η Δύναμη 133 ήταν μια συμμαχική οργάνωση του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που ανήκε στη Βρετανική Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων με κέντρο διοίκησης στο Κάιρο και ρόλο τον συντονισμό αντάρτικων ομάδων και συλλογή πληροφοριών. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1943 αναχωρεί από το Κάιρο ως ασυρματιστής με τον ανθυπολοχαγό Ιάσονα Καλαμπόκα σε μυστική συμμαχική αποστολή στη Χίο όπου μετά από τέσσερεις άκαρπες απόπειρες να βγουν στο νησί από την Τουρκία, τελικά τα καταφέρνουν τον Ιανουάριο του 1944.
Ο πατέρας μου στέλνει διαρκώς τηλεγραφήματα στους Συμμάχους στο Κάιρο και στη Σμύρνη με πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών. Οι Γερμανοί ψάχνουν να βρουν τον ασύρματο και όλο και μετακινείται, αλλάζοντας κρησφύγετο.
82 χρόνια αργότερα έχουν πια φύγει σχεδόν όλοι οι συμπατριώτες μας που έζησαν τις συσκοτίσεις, τον τρόμο, τον ήχο από τις γερμανικές μπότες στους δρόμους, τις ανακρίσεις από την Γκεστάπο, τις εκτελέσεις στον Κοντάρι, τους μαυραγορίτες, την Πείνα, την Αντίσταση… όλοι εκείνοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Χίου στις 10 Σεπτεμβρίου του 1944 να πανηγυρίσουν για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.
Εμείς οι απόγονοι τους κλίνομε ευλαβικά τα γόνατα στη μνήμη όλων όσων αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. Με την υπόσχεση να μην λησμονήσουμε ποτέ την αληθινή ιστορία.»

Γ) Την ιστορική προσέγγιση στη δράση του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ και το ρόλο του Συμμαχικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής στο νησί και τη συμβολή των πρωταγωνιστών αγωνιστών του, καθώς και τα πολιτικά διαχρονικά συμπεράσματα και μηνύματα από το μέλος του παραρτήματος Χίου συν. Γιάννη Η. Αμπαζή που τόνισε:
«Τιμάμε την εποποιΐα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του λαού μας, όχι κοιτάζοντας το παρελθόν , αλλά κοιτάζοντας μπροστά στο παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, για να γαλουχηθεί και να διδαχθεί , με τα οράματα και τα ιδανικά της δρακογενιάς.
Για να παλέψει οργανωμένα και συλλογικά για τα πραγματικά προβλήματά της ενάντια στη σύγχρονη καπιταλιστική σκλαβιά κι αυτούς , που κοστολογούν τις ζωές και τις ανάγκες μας με βάση τα κέρδη τους.
Η μελέτη της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης μετά από 82 χρόνια αποτελεί εργαλείο για να βγάζουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα , ώστε να βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα για την κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας, που δεν ολοκληρώθηκε τότε….
Σήμερα η ΕΕ και όχι μόνο η Γερμανία , που δεν πλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα ξοδεύουν εκατομμύρια Ε για το ξανά – γράψιμο της ιστορίας ταυτίζοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό, ενισχύοντας όλα τα φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα της και απαγορεύοντας τη δράση και τα σύμβολα των Κομμουνιστικών κομμάτων.
Οι πρόσφατες φωτογραφίες των 200 κομμουνιστών στο δρόμο προς το εκτελεστικό απόσπασμα στην Καισαριανή, η τοποθέτηση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου το Μάη του 1945 που σηματοδότησαν το τέλος του Β’ Ιμπεριαλιστικού παγκόσμιου πολέμου κ.α. αποτελούν τεκμήρια αγώνα και θυσιών.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι αμείλικτα : πάνω από 20 εκατομμύρια νεκροί και χιλιάδες πόλεις και χωριά είχε η Σοβιετική Ένωση όταν οι Δυτικοί σύμμαχοι καθυστερούσαν σκόπιμα το άνοιγμα του Β’ μετώπου στη Νορμανδία.
Στην εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτώβρη 1940 και τις πολεμικές επιχειρήσεις στα βουνά της Πίνδου και στη συνέχεια των Γερμανών στη Μακεδονία, ο Ελληνικός λαός ανέδειξε το μεγαλείο της αντιφασιστικής αντίστασης , που όμως προδόθηκε από την αστική τάξη και τους υποταγμένους Μεταξικούς αξιωματικούς που «έτρεξαν» να συνθηκολογήσουν κατά την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων τον Απρίλη του 1941.
Το κάλεσμα του ΚΚΕ κατά την κήρυξη του πολέμου με το γράμμα του γραμματέα του Ν. Ζαχαριάδη μέσα του (με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 1940) από τα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, που βρίσκονταν τότε στην οδό Πατησίων, να υπερασπιστούν την πατρίδα και να σταλούν στο Μέτωπο οι έγκλειστοι κομμουνιστές στις φυλακές και τις εξορίες (Ακροναυπλία ,Ανάφη ,Κίμωλο, Φολέγανδρο κλπ) σηματοδοτούσε το κάλεσμα συλλογικής αντίστασης στη ναζιστική εισβολή του Ελληνικού λαού.
Όταν η αστική κυβέρνηση και τα κόμματα της και ο βασιλιάς διέφυγαν στην Αίγυπτο και μια άλλη μερίδα της έμεινε πίσω συνεργαζόμενη με τη Γερμανική διοίκηση , οδηγώντας στις κυβερνήσεις των κουίσλινγκ πρωθυπουργών Τσολάκογλου ,Λογοθετόπουλου και Ράλλη κλπ.
Στη Χίο στις 4 Μάη 1941 οι Γερμανοί έφτασαν … και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με κάθε δουλοπρέπεια και υποτέλεια παρέδωσαν στο Γερμανό ταγματάρχη Βίνγκλερ τις τύχες του τόπου.
Οι Γερμανοί εγκατέστησαν τις υπηρεσίες τους στο περίφημο «Τρίγωνο» (στην ευρύτερη περιοχή του χώρου που βρισκόμαστε) επιβάλλοντας με τη βία και την τρομοκρατία τη θέλησή τους και οδηγώντας το λαό στον περίφημο λιμό του 1941-1942 και την προσφυγιά 25 χιλιάδων Χιωτών προς τα απέναντι παράλια και τη Μέση Ανατολή.
82 χρόνια μετά την απελευθέρωση οφείλουμε να βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα :
Οι Έλληνες ποτέ δεν είμαστε όλοι μαζί, ποτέ δεν υπήρχε εθνική ομοψυχία, αφού η ταξική κοινωνία δείχνει τους δύο αντιτιθέμενους πόλους την αστική και εργατική τάξη έτσι και τότε η πολιτική ηγεσία και οι ντόπιοι εμποροβιομήχανοι συμβιβάστηκαν και ζητούσαν από το λαό να μην αντιδράσει….όταν εκείνοι απολάμβαναν τα οφέλη της εθελοδουλίας τους και ο λαός πέθαινε στους δρόμους.
Όμως οι εξόριστοι κομμουνιστές της Φολεγάνδρου που διέφυγαν και επέστρεψαν στο νησί έφεραν το μήνυμα της συλλογικής οργανωμένης αντίστασης απέναντι στο Γερμανό καταχτητή που οδήγησε στην ίδρυση της Αντιφασιστικής Οργάνωσης Χίου (ΑΟΧ) στις 6 Αυγούστου του 1941 (στη γιάφκα Λορέντζου Κουκούλη στα Λολοδεντρα) και με κύρια καθήκοντα την κινητοποίηση και επιβίωση του λαού, με τη δημιουργία συσσιτίων την εξεύρεση όπλων και τη δημιουργία αντάρτικων ομάδων.
Η σπορά της αντίστασης στη Χίο…. είχε πέσει…
Το ΚΚΕ με την απόφαση της 6η Ολομέλεια της ΚΕ του προχώρησε στην ίδρυση του Εργατικού ΕΑΜ και στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 ιδρύθηκε το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ –ΕΑΜ από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ του ΣΚΕ, της ΕΛΔ και του ΑΚΕ.
Σαν σπίθα άπλωσε η φωτιά της Αντίστασης σε όλη την Ελλάδα…


