Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020
20 C
Chios

Social

Παρέμβαση Κικίλια για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Χίου ζητά ο Στ.Κάρμαντζης

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για την ενίσχυση του υπολειτουργούντος τομέα του ΕΚΑΒ Χίου, απέστειλε ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μεγάλη είναι η αντίφαση ανάμεσα στην κοινή λογική που προτάσσει τον τομέα της υγείας ως μείζονα και στη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί.

Ειδικότερα, αναφέρομαι στο χιλιοειπωμένο ζήτημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ που καρκινοβατεί λόγω  της υποστελέχωσης και της αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών του ακριτικού μας νησιού.

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της Χίου επιχειρούν 17 διασώστες του ΕΚΑΒ από τους οποίους οι 13 είναι μόνιμοι και οι 4 με σύμβαση. Το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν 2 διασώστες και ως εκ τούτου η δύναμη του τομέα θα ελαττωθεί έτι περισσότερο, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ετών  να ακολουθήσει η συνταξιοδότηση και άλλων  υπαλλήλων.

Ωστόσο, ο τομέας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει επιχειρησιακά είναι απαραίτητο να διαθέτει συνολικά 35 άτομα, προκειμένου να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο και να υπάρχει διαθεσιμότητα  3 ασθενοφόρων ανά βάρδια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά το νησί (αφού για 25.000, χρειάζεται τουλάχιστον 1 ασθενοφόρο για επείγοντα περιστατικά. Η Χίος με 55.000 πληθυσμό συν το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται –το λιγότερο- 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια).

Σήμερα, ο τομέας λειτουργεί με 4 οχήματα / ασθενοφόρα τα οποία, όμως, λόγω του μεγάλου όγκου χιλιομέτρων που εκτελούν καθημερινά έχουν υποστεί τεράστιες φθορές με αποτέλεσμα να μην είναι συνεχώς διαθέσιμα και μάχιμα με την κατάσταση να είναι οριακή.

Επιπροσθέτως, είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί σε νέο πλαίσιο η λειτουργία του ΕΚΑΒ στα ακριτικά μας νησιά με την αποδέσμευση από τη  2η ΔΥΠΕ κατ’εξαίρεση, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις πολυάριθμες καθημερινές ανάγκες επέμβασης, υπαγόμενο άμεσα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου των νησιών μας.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω σας παρακαλώ να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης της λειτουργίας του τομέα ΕΚΑΒ Χίου, στηρίζοντας τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας στο ακριτικό μας νησί, το οποίο δοκιμάζεται από πληθώρα προβλημάτων και δη, του προσφυγικού- μεταναστευτικού».

Περισσότερα Νέα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραπέμπεται το θέμα για το δρόμο του Χαλκειούς (vid)

Στο Χαλκειός βρέθηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρης συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου...

«Λίφτινγκ» στο Δημοτικό Κήπο (vid)

Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού του Δημοτικού Κήπου της Χίου. https://www.youtube.com/watch?v=ol7Ivb9vtDU&feature=youtu.be Ο αντιδήμαρχος για...

«Αντιφατικές οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τις δομές στα νησιά» (vid)

Αντιφατικές βλέπει τις δηλώσεις της κυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης σχετικά με τη...