Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
17 C
Chios

Social

«Παράρτημα της ΒΙΑΛ το ακατάλληλο κτήριο-καραντίνα στη Λευκωνιά»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Καρφά, Αγίας Ερμιόνης και Μέγα Λιμνιώνα:

Δυστυχώς βρισκόμαστε πάλι στην δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε για άλλη μία φορά την αγωνία μας σχετικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και ειδικά για το κτίριο της “Αλήθειας”. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε νέα δομή πάει να λειτουργήσει στην περιοχή μας και μάλιστα αποκαλύψαμε τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο αυτή μεθοδεύτηκε.

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ακόμα περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται. Το υποτιθέμενο κτίριο καραντίνα -πρώην κτιριακό συγκρότημα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ δεν έχει πουθενά καμία πιστοποίηση αλλά ούτε έχουν γίνει οι υποτιθέμενες κτιριακές μετατροπές σχετικά με την χρήση του. Επιπλέον το ακίνητο του οποίου η μίσθωση έγινε με απευθείας ανάθεση, με τίτλο “την δημιουργία παραμονής νεοεισερχόμενων μεταναστών” μετατρέπεται σε παράρτημα της ΒΙΑΛ με σκοπό να μεταφέρονται εκεί, όχι οι νεοεισερχόμενοι αλλά αυτοί που διαμένουν στην ΒΙΑΛ ή αλλού και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

 Από τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουρλή προκύπτει ότι θα μεταφερθούν στο κτίριο της “Αλήθειας” 200-300 μετανάστες – πρόσφυγες (αναφέρει ήδη για την μεταφορά 26 μεταναστών) και την προς αναζήτηση ξενοδοχείου σε περίπτωση που γίνει νέα άφιξη βάρκας.

Αναμφίβολα είναι εμφανέστατο πλέον, ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, παρόλο που είναι για πολλούς μήνες γνωστή η κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά αντίθετα δημιουργείται δεύτερη μεταναστευτική εστία και μάλιστα στο πλέον ακατάλληλο μέρος (γειτνίαση με : εγκαταστάσεις ΔΕΗ, κατοικημένη περιοχή, τουριστικές επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις υγραερίου). Θυμίζουμε επίσης την φωτιά στην Μόρια και πόσο εύκολα αυτή επεκτάθηκε.

Από την γενικότερη αντίληψή που επικρατεί, βλέπουμε ότι ο υπερπληθυσμός μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και μάλιστα στις πλέον ακατάλληλες συνθήκες διαμονής έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, πόσο μάλλον με την έλευση της πανδημίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, ως οφείλει να αντιμετωπίσει ισάξια όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Την άνιση μεταχείριση εξαιτίας του μεταναστευτικού που βίωσαν  οι νησιώτες, να μην την επαναλάβει και με την πανδημία.

Η μετατροπή του κτιρίου σε “μεταναστευτικό πασπαρτού”, ένα κτίριο δηλ. για όλες τις μεταναστευτικές δουλειές, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ζητούμε για άλλη μία φορά την άμεση εξαίρεση της περιοχής μας από τους πειραματισμούς που ασκούνται, να εισακουστούν οι εισηγήσεις του Ιατρικού Συλλόγου όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και επιτέλους να γίνει ευρεία αποσυμφόρηση του νησιού όπως έπρεπε ήδη να έχει γίνει μήνες πριν.

Καλούμε επίσης τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού να πάρουν σαφή θέση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία των εναπομεινάντων  επιχειρήσεων του νησιού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ – ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ

* Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου  έχει αρνηθεί, με αστείες δικαιολογίες, να μας δώσει τα δημόσια έγγραφα, ως όφειλε, των συμβάσεων (δηλαδή της ενοικίασης του κτιρίου “Αλήθεια”) που έχει κάνει το ίδιο, δημιουργώντας επιπλέον αμφιβολίες αλλά και εντείνοντας τους ισχυρισμούς για αδιαφανείς  διαδικασίες.

Περισσότερα Νέα

Πειρατεία σε δεξαμενόπλοιο στη Νιγηρία – Όμηροι τρεις Έλληνες ναυτικοί

Καλά στην υγεία τους είναι οι πέντε Έλληνες ναυτικοί, στο πλοίο των οποίων – εφοδιαστικό...

Εκεί θα γίνει η νέα δομή στη Λέσβο

«Φθινόπωρο 2021 θα γίνει η νέα δομή στη Λέσβο» δήλωσε πριν ένα μήνα η επικεφαλής...

Κορονοϊός (29/11): 1 νέο κρούσμα στη Χίο, 1.193 πανελλαδικά, 603 διασωληνωμένοι, 98 θάνατοι

Σήμερα Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των...