Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021
3 C
Chios

Social

Παγκόσμια ημέρα ναυτικού με εγκλωβισμένους χιλιάδες ναυτικούς

Παγκόσμια ημέρα ναυτικού η σημερινή και ο φετινός αυτός εορτασμός βρίσκει χιλιάδες ναυτικούς αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 200.000 ναυτικοί παραμένουν “εγκλωβισμένοι” στα πλοία καθώς οι αλλαγές πληρωμάτων γίνονται με δυσκολία και από την άλλη χιλιάδες ναυτικοί που βρίσκονται επί μήνες στη στεριά δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απο τις κυκλάδες Ν.Συρμαλένιος.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τις επιστολές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Αγκυρα», στις οποίες επισημαίνεται ότι εκατοντάδες Ελληνες ναυτικοί βρίσκονται για πολλούς μήνες εγκλωβισμένοι λόγω πανδημίας σε λιμάνια που είναι κλειστά, μακριά από τις οικογένειές τους, παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει οι συμβάσεις τους. Αίτημα είναι να εξαιρεθούν οι ναυτικοί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Επίσης, γίνεται λόγος και για την ανεργία που αντιμετωπίζουν λόγω ακινητοποίησης των πλοίων.

Οι γυναίκες του Συλλόγου «Άγκυρα» υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία δεν επιδεικνύει καμία μέριμνα για το θέμα και εξηγούν πως όταν λήγει η σύμβαση των ναυτικών, οι αλλαγές του πληρώματος πραγματοποιούνται σε λιμάνι. Τώρα όμως που τα περισσότερα λιμάνια είναι κλειστά, χιλιάδες ναυτικοί είναι εγκλωβισμένοι από οκτώ έως 11 μήνες ο καθένας σε ποντοπόρα πλοία, ανήμποροι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Κάνουν γνωστό ότι εδώ και μέρες ο ΙΜΟ έχει ζητήσει την εξαίρεση των ναυτικών από τα μέτρα αποκλεισμού των κυβερνήσεων, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα νέο από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Μαΐου σε κοινή επιστολή τους προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, οι ηγέτες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) αναφέρουν ότι πάνω από 200.000 ναυτικοί βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε εμπορικά πλοία.

Περισσότερα Νέα

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ (vid)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις. Δείτε live...

Κορονοϊός (20/1): Συνεχίζει χωρίς κρούσματα η Χίος

Σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ...

«Στο σφυρί» 24 παραλίες από το Δήμο Χίου. Αναλυτικός πίνακας τιμών (vid)

24 παραλίες θα δημοπρατήσει για το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος της Χίου, με την οικονομική...