Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020
31 C
Chios

Social

Π.Βρουλής προς Ιατρικό Σύλλογο Χίου: «Στηρίξτε μας για τη δημιουργία δημοσίου Κέντρου Υγείας εντός της ΒΙΑΛ»

Στήριξη των θέσεων της Περιφέρειας ζητά από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παντελής Βρουλής

Με επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παντελής Βρουλής, ζητά ο Σύλλογος να στηρίξει τις θέσεις της Περιφέρειας και να τις μεταφέρει στο Υπουργείο Υγείας – ΚΕΛΠΝΟ.

Ο κ.Βρουλής αφού παραθέτει την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ζουν οι διαμένοντες στη ΒΙΑΛ, καλεί τον Ιατρικό Σύλλογο να υιοθετήσει άμεσα την πρόταση για δημιουργία και στελέχωση ενός δημοσίου Κέντρου Υγείας εντός της ΒΙΑΛ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως «η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot , ανοιχτών η κλειστών , ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν».

Αναλυτικά η επιστολή του Π.Βρουλή προς τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου:

Το νησί μας βρίσκεται δυστυχώς  στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ειδικά αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών  παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 6700 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ  και κυρίως στον γύρω χώρο.

Άντρες γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά , απελπισμένοι που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές , μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού,  στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο.

  Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να παρθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων , έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοση τους στους κατοίκους του νησιού μας. 

Μέτρα όπως, η άμεση και συνεχής αποκομιδή των σκουπιδιών , η βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος , καλή διατροφή –ιδιαίτερα των μικρών παιδιών – η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων , όπως και ο πλήρης εμβολιασμός τους.

Σαν  Ιατρικός Σύλλογος χρειαζόμαστε να στηρίξετε τις θέσεις μας και να τις μεταφέρετε στο Υπουργείο Υγείας –ΚΕΛΠΝΟ  το οποίο πρέπει να σταματήσει την τακτική του παραγκωνισμού γι΄ αυτά τα ζητήματα και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο μιας και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία των προσφύγων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και να υιοθετήσετε άμεσα την πρόταση μας για δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας , εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης , όπως είναι πλέον ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού,  και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους .

Από πρόσφατη στατιστική έρευνα σχετικά με την νοσηλεία των μεταναστών προκύπτει ότι στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Νομού Χίου μόνο για το έτος 2019 :

  • είχαμε 630 εισαγωγές μεταναστών

  • ότι στα εξωτερικά ιατρεία του ίδιου νοσοκομείου εξετάστηκαν 5.902 μετανάστες

  • η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 12 μετανάστες

  • ο αριθμός των τοκετών των μεταναστών είναι συνολικά 79( 37 φυσιολογικοί τοκετοί και 42 καισαρικές τομές )

  • στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξετάσθηκαν 1.570 μετανάστες.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο ότι πρέπει να πιστοποιούνται όλοι οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλες περιοχές στον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους ελέγχου, διαφάνειας και ασφάλειας των προσφύγων – μεταναστών και το ΕΟΔΥ, (ΚΕΛΠΝΟ )να δίνει όλες τις  απαιτούμενες πληροφορίες .

     Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot , ανοιχτών η κλειστών , ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν.

Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά,  καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας.

Περισσότερα Νέα

Στα σκαριά εκδήλωση – ταξίδι στην ιστορία της Φιλαρμονικής (vid)

Μια εκδήλωση - φόρο τιμής στους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου προετοιμάζει η μαέστρος...

«Λουκέτο σε 24 επιχειρήσεις, έπονται και άλλα από τον Σεπτέμβριο» (vid)

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από το Επιμελητήριο της Χίου σχετικά με τα καταστήματα τα οποία...

«Στο έλεος» των αφαλατώσεων η υδροδότηση του Βροντάδου (vid)

Βλάβη στη μονάδα αφαλάτωσης του Θόλους είχε σαν αποτέλεσμα να είναι περιοχές του Βροντάδου εδώ...