Social

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις φθορές που υφίσταται το Κάστρο της Χίου σε απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού.


«Οι μάσκες έπεσαν, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου (και κατά συνέπεια το Υπουργείο Πολιτισμού), αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Έδωσε άδεια στον καταυλισμό της Σούδας για 3 μήνες και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Ο καταυλισμός είναι ακόμα εκεί.

Διενεργεί αυτοψίες και ελέγχους, διαπιστώνει παρανομίες και φθορές του μνημείου και αντιδρά … με επιστολές. Η τελευταία (κοινοποιημένη σε εμάς) επιστολή προς το Δήμο για προστασία του μνημείου είναι από τον Ιούνιο του 2016! Ένας χρόνος αδράνειας.

Παραδέχεται ότι ακόμα και σήμερα, ο καταυλισμός είναι ακριβώς δίπλα στον τοίχο του μνημείου και καταστρατηγείται το όριο ασφαλείας των 8 μέτρων.

Περιμένει έξι (!) μήνες για να απορρίψει το αίτημα του Δήμου για εγκατάσταση επιπρόσθετων κτισμάτων, ενώ έπρεπε να κινηθεί ταχύτατα.

Η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού, όχι μόνο δεν κλείνει τα ζητήματα, αλλά ανοίγει νέα: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν προστατεύει ουσιαστικά το μνημείο, αλλά αντίθετα τηρεί στάση ουδέτερου παρατηρητή.

Ποιοι οι λόγοι και τα κίνητρα για τη στάση της και ποιες οι ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων;

Προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένης της Δικαιοσύνης για να συμβάλω στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν το αρμόδιο Υπουργείου δε μπορεί ή και δεν θέλει να το κάνει.»


Περισσότερα Νέα

«Aποδομώντας το ΑΙ»: Συζήτηση στο «Αντίβαρο» για την «τεχνητή νοημοσύνη»

Το ΑΙ, η «τεχνητή νοημοσύνη», έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Βρίσκεται παντού...

Έρχονται ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αν δεν ληφθούν μέτρα απο την πολιτεία

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της ακτοπλοΐας για το αυξημένο κόστος λειτουργίας των πλοίων μετά την...

«Μιλάνε τα δέντρα;» η νέα παιδική παράσταση από τον Σύλλογο Γυναικών (vid)

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα παιδιά, ο Σύλλογος...