Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
18 C
Chios

Social

Ομόφωνη έγκριση για το masterplan του λιμανιού (vid)

Την ομόφωνη έγκριση των νέου διοικητικού συμβουλίου του λιμενικού ταμείου απέσπασε το σχέδιο της δεύτερης φάσης του masterplan του κεντρικού λιμανιού της Χίου, που εκπονεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Το σχέδιο, με τις δυο του εναλλακτικές, παρουσιάστηκε στο συμβούλιο από τον Προϊστάμενο Λ. Παπαλάνη,  με το σώμα να υιοθετεί την πρώτη πρόταση,  η οποία κοστολογείται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαλάνης για να προκύψει η συγκεκριμένη πρόταση, αντλήθηκαν στοιχεία και χρησιμοποιήθηκαν προηγούμενες μελέτες που είχαν εκπονηθεί για το λιμάνι ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα σε ένα χρόνο από σήμερα θα οδεύει για ΦΕΚ ο σχεδιασμός.

Συνοπτικά,  και σύμφωνα με την πρόταση που έγινε δεκτή, οι περισσότερες δραστηριότητες του λιμανιού, όπως η ακτοπλοϊα,  μεταφέρεται στο Νότιο τμήμα του λιμανιού, όπου δημιουργείται και ένας εξωτερικός προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια. Το Βόρειο τμήμα που σήμερα «σηκώνει» τον περισσότερο φόρτο θα χρησιμοποιείται για πιο ήπιες δράσεις και πιο μικρά πλοία όπως και για τα υδροπλάνα.

Παράλληλα με αυξάνονται οι χερσαίοι χώροι για την εξυπηρέτηση των χρηστών τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο κομμάτι ενώ «κλείνουν» ο χώρος του Λιμεναρχείου και του τελωνείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός «σταματά» στο δεσμευμένο από το ΤΑΙΠΕΔ τμήμα της Νότιας πλευράς, το οποίο θεωρείται «ξένο» οικόπεδο.

Από εδώ και πέρα πλέον ξεκινά η εκπόνηση των μελετών για το κυκλοφοριακό και τη  περιβαλλοντική μελέτη ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Περισσότερα Νέα

Eπίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη

Παρέμβαση στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα, αργά...

Αρνητική η μαθητρια,θετική χειρουργημένη

Καλά ειναι τα νεα για την σχολικη κοινοτητα του 2ου Δημοτικου Σχολειου Βρονταδου, αφου αρνητική...

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις

Η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης νησιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά και αυτών της Κρήτης, στο...