Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020
14 C
Chios

Social

«Όλα στο φως» με σειρά προτάσεων από τις αντιπολιτεύσεις (vid)

Σε μια σειρά προτάσεων κατέληξε το μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαφάνεια στον Δήμο Χίου, στο οποίο συμμετείχαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όχι όμως ο Δήμαρχος και η παράταξή του.

Το ΔΣ για να ενισχυθεί η καλύτερη και πιο διαφανής λειτουργία του Δήμου αποφάσισε:

-Να δημιουργηθεί  ειδική διακριτή κατηγορία με τον τίτλο «Ο Δήμος σήμερα ζητά». Σε δυο διακριτές κατηγορίες θα καταγράφονται οι ζητούμενες προσλήψεις στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα και στο 2ο θα ανακοινώνονται όλες οι προς κάλυψη ανάγκες σε υλικά και υπηρεσίες.

-Καλείται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών να ζητήσει από τις αντίστοιχες υπηρεσίες να εισηγηθούν προς τη δημοτική αρχή και το Δ.Σ. τις σχετικές ενέργειες για υλοποίηση έργου. Η υλοποίηση να μην υπερβεί τους 4 μήνες.

-Οι σελίδες του Δήμου και Νομικών Προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναπαράγουν τις ανωτέρω πληροφορίες σε καθημερινή βάση για κάθε είδους πρόσληψη, ανάθεση διαγωνισμό. Παρότρυνση για κοινοποιήσεις από ΜΜΕ.

 • Η σελίδα του Δήμου στο διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό την επίβλεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής διαφάνειας.

 • Δημοτική αρχή και πρόεδρος ΔΣ να εκκινήσουν διαδικασία για πλήρωση θέσης συνηγόρου του δημότη εντός διμήνου.

 • Να υπάρχει δημοσιότητα συνεδριάσεων οικονομικής επιτροπής.

 • Αποθήκευση συνεδριάσεων οικονομικής επιτροπής και ΔΣ και ζωντανή αναδημοσίευση από site και social media.

 • Να ζητούνται για κάθε είδους προμήθειες και γι αυτές που δεν ξεπερνούν τις 2000 ευρώ που θα ανοίγονται από τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες στην οικονομική επιτροπή.

 • Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για έλεγχο και την εφαρμογή της διαφάνειας με συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων

 • Καλείται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να ζητήσει από τη διοικητική υπηρεσία να επεξεργαστεί το νέο οργανόγραμμα του Δήμου προκειμένου να καταστεί προς έγκριση στο επόμενο εξάμηνο, Στην επιτροπή σύνταξης να συμμετέχει και εκπρόσωπος εργαζομένων

 • Η Υπηρεσία να επεξεργαστεί και να προτείνει αναγκαίες προσλήψεις με αξιολόγηση προτεραιοτήτων ώστε να ενταχθούν στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ

 • Οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού του Δήμου και σε όλα τα νομικά πρόσωπα να ακολουθούν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ για το προσωπικό ορισμένου χρόνου

 • Να ανακοινωθούν τα οργανογράμματα των δημοτικών υπηρεσιών και νομικών προσώπων με αρμοδιότητα και αρμόδιους υπαλλήλους

 • Μητρώο προμηθευτών με ειδική κατηγορία μη συνεπών προμηθευτών σε αγαθά και υπηρεσίες

 • Δημιουργία μητρώου δικηγόρων συμβολαιογράφων, μηχανικών και άλλων επιστημόων. Δημοσιοποίηση ανακοινώσεων στους συλλόγους τους και στα συναφή επιμελητήρια

 • Καλούνται δημοτική αρχή και συμβούλια νομικών προσώπων να μην προβαίνουν σε κατατμήσεις έργων και να προγραμματίζουν προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών σε ετήσια βάση με προτίμηση σε διαγωνιστικές διαδικασίες

 • Κριτήρια και επαρκής χρονική δημοσιότητα και προκήρυξη και διαφάνεια στη διαδικασία για εποχικές και κατεπείγουσες προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις

 • Αναβάθμιση κέντρου εξυπηρέτηση δημότη τηλεφωνικά, διαδικτυακά και διερεύνηση από την υπηρεσία πρότασης στο ΔΣ για δημιουργία σχετικής εφαρμογής

 • Έγκαιρη δημοσιοποίηση στη σελίδα του δήμου εισηγήσεων θεμάτων πριν τη συνεδρίαση του κάθε οργάνου

 • 6μηνιά δημοσιοποίηση προϋπολογισμού με απλουστευμένο τρόπο

 • Ειδική στήλη στην ιστοσελίδα του δήμου «Το βήμα των παρατάξεων»

Ο επικεφαλής του Χίος Μπροστά, Γιάννης Καραβασίλης, στην εισήγησή του χαρακτήρισε κατάντια το να γίνονται σχεδόν μόνο αναθέσεις και σπάνια διαγωνισμοί για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από τον Δήμο, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα.

Παράλληλα, όσον αφορά τις προσλήψεις, σημείωσε πως γίνονται επιλεκτικά δίχως αξιολόγηση προσόντων και με φάμπρικα, όπως ανέφερε, εξαργύρωσης της υποχρέωσης συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο ενώ αρκετοί είναι που απασχολούνται σε άλλους τομείς από αυτούς που προσλήφθηκαν. Επιπλέον, ο κ.Καραβασίλης ζήτησε πλήρεις εισηγήσεις για τη σκοπιμότητα των προτάσεων που έρχονται προς ψήφιση όπως και πλήρη δημοσιότητα που να μην αφορά όμως το τυπικό και υποχρεωτικό.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών, Κώστας Τριαντάφυλλος, ανέφερε ότι ένας Δήμος είναι αποτελεσματικός εφόσον είναι διαφανής, αξιοκρατικός, λογοδοτεί ευκρινώς στους πολίτες του, είναι συνεργατικός και δεν περιορίζεται στους λίγους, κολλητούς και υποστηρικτές.

Παράλληλα, πρότεινε την εκλογή συμπαραστάτη του δημότη, έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων για έργα και των θέσεων εργασίας από την σελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, αποθήκευση των συνεδριάσεων στο Youtube επαρκή δημοσιότητα των προκηρύξεων και της πρόθεσης ανάθεσης όπως και περιορισμό των αναθέσεων που, όπως ανέφερε, έχουν γίνει ο κανόνας ενώ οι διαγωνισμοί εξαίρεση.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο», Μανώλης Βουρνούς παρέθεσε ένα πλαίσιο διαδικασιών που μπορούν άμεσα να τεθούν σε λειτουργία και οι οποίες, όπως ανέφερε, βρίσκονταν σε ισχύ κατά τη δημοτική του αρχή.

Συγκεκριμένα, πρότεινε την κοινοποίηση στην ιστοσελίδα του Δήμου των αναγκών για ενημέρωση των πολιτών, άνοιγμα των προσφορών για έργα μπροστά στην Οικονομική Επιτροπή, διασφάλιση της ισονομίας στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Δημότη, δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων μέσω Youtube, έγκαιρη κοινοποίηση των εισηγήσεων, προσλήψεις έκτακτου προσωπικού όχι όμως με ασύμμετρη χρήση και υπερπολλαπλάσιες όπως και παρουσίαση του προϋπολογισμού του Δήμου στους πολίτες με κατανοητό τρόπο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος, εστίασε σε δυο βασικούς πυλώνες, αυτούς των αναθέσεων έργων και προμηθειών και των προσλήψεων, κάνοντας λόγο για διαχρονικά ζητήματα, ενώ πρότεινε προσλήψεις μέσω κριτηρίων κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι ρίχνει την ευθύνη της μη ανανέωσης συμβάσεων εργαζομένων στις αντιπολιτεύσεις.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «ενώ είναι το κατεξοχήν ελεγκτικό όργανο, έχει καταντήσει παρία με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής που το θεωρεί εχθρό».

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Μανώλης Στάθης, ανέφερε κατηγόρησε τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για την απουσία τους από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι «φοβούνται τη σκανδαλολογία».

Αφού ανέφερε ότι ο νόμος αφήνει περιθώρια αδιαφάνειας όποιο σχέδιο πάταξής της κι αν ψηφιστεί, άσκησε κριτική στον Στ.Κάρμαντζη καθώς «κατακρίνει την απλή αναλογική όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται να υπερψηφίσει ατεκμηρίωτες προτάσεις ενώ σαν Δ.Σ. έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις ομόφωνα».

Ο επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας, Δημήτρης Αντώνογλου, έστρεψε και εκείνος τα πυρά του προς τον Δήμαρχο για την απουσία του από τη συνεδρίαση κάνοντας λόγο για απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υποστήριξε ότι οι πολίτες που μέσω φορολογικών εισφορών διαθέτουν τα χρήματά τους, έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς αυτά και με ποια κριτήρια διατίθενται όπως και να ενημερώνονται εγκαίρως για τις θέσεις εργασίας ενώ αναφέρθηκε σε μετακινήσεις εργαζομένων με το ζόρι. «Ο Δήμαρχος συγχέει τη νομιμότητα με τη διαφάνεια. Πρόσφατα παραδέχθηκε πως έγιναν προσλήψεις στην καθαριότητα με προσωπικές συνεντεύξεις του ίδιου χωρίς να κρατηθούν πρακτικά, χωρίς να δημοσιεύονται στοιχεία γιατί επιλέχθηκε ένας υπάλληλος έναντι του άλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα Νέα

«Θα φύγει η χρονιά και οι μαθητές ακόμα δεν θα έχουν τάμπλετ» (vid)

Κριτική προς τη δημοτική αρχή σχετικά με την καθυστέρηση στην αγορά tablet στα σχολεία του...

75 rapid test σε κατοίκους των νοτιοχώρων (Ηχητικό)

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε την Πέμπτη στο Πυργί προκειμένου να πραγματοποιήσει τεστ για τον κορονοϊό...

Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με αγάπη απο τα παιδιά του “Εργαστηρίου”

Το Χριστουγεννιάτικο περίπτερο τους έστησαν και φέτος τα παιδιά από το «Εργαστήρι ΑμεΑ» στην πλατεία...