Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
21.9 C
Chios

Social

Οινούσσες: Το θέατρο, πηγή κι επιλογή ζωής

Ο πόλεμος κι η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό. Η τέχνη είναι ειρήνη”.

Η αποστροφή αυτή του βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Jon Fosse, την οποία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επέλεξε φέτος ως μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου μας συγκινεί και μας κινητοποιεί. Μας επιτρέπει να καυχηθούμε ότι εδώ, στις ακριτικές Οινούσσες, δεν «ησυχάζουμε»!

Θεατρικό μάθημα, χορωδία, παραδοσιακοί χοροί, ζωγραφική, μουσική, συμπόσιο τεχνών είναι μερικές από τις επιλογές ζωής, που δικαιούνται οι κάτοικοι όλων των ηλικιών και τις προσφέρουμε με επιτακτική απλοχεριά δίδοντας μάλιστα προτεραιότητα στα παιδιά, στους εφήβους και στην «ευπαθή» τρίτη ηλικία.

Κόντρα στους καιρούς και στις στιγμές απομόνωσης, που αναπόφευκτα δημιουργεί η γεωγραφική μας θέση, εμείς αποζητούμε, γευόμαστε κι απολαμβάνουμε τη θεραπευτική δύναμη των τεχνών. Όσα δεν μπορούμε να εκφράσουμε, μπορούμε και τα εξωτερικεύουμε μέσω της τέχνης!

Η δημοτική μας αρχή πιστεύει κι επιμένει να επενδύει στη θεραπευτική δύναμη των καλών τεχνών, με εργαστήρια, συζητήσεις, συναντήσεις κι εκδηλώσεις σ’ ολόκληρο τον κύκλο του έτους. Δίπλα στο «ξύλινο» ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στέκεται σε υψηλή προτεραιότητα το ζωογόνο έργο της Τέχνης, που γαλουχεί, θρέφει, καλλιεργεί και δημιουργεί τους ενεργούς πολίτες του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα, έλεγε ότι το Θέατρο δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως ν’ αλλάξει τους θεατές! Αυτοί, αν θέλουν, μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο!

Περισσότερα Νέα

Ποινικές ευθύνες Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών στα Τέμπη (vid)

Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης από το βήμα της Βουλής στις 11 Απριλίου αναφέρθηκε...

Ξεκινά από Δευτέρα η αντιπυρική περίοδος

Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από...

Μαλαφής σε Κάρμαντζη: Τα έργα δεν έχουν ανάγκη πατρότητας

Ανακοίνωση του Δημάρχου Χίου, Γιάννη Μαλαφή, στις δηλώσεις του Σ.Κάρμαντζη για τον Δημοτικό Κήπο: Πράγματι ο...