Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
20.9 C
Chios

Social

Οινούσσες: Γνωριμία των μαθητών με την έβδομη τέχνη

Την πρώτη τους «γνωριμία» με την έβδομη τέχνη είχαν την ευκαιρία να γευθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου «Απ. Παύλος» μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Cinemathesis και τη δράση: «H περιπέτεια του ΣΙΝΕΜΑ στα μικρά σχολεία».

Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας. και εγκαινιάστηκε το 2023 υπό την Αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και επεκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023-24 στη νησιωτική Ελλάδα με Δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

H δραστήρια και εμπνευσμένη αυτή ομάδα, ταξιδεύει στα υπέροχα μικρονήσια της Ελλάδας, νησιά με μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία και προσφέρει στους μαθητές και τους κατοίκους του νησιού γνώσεις, εμπειρίες, μυστικά και βιώματα της κινηματογραφικής τέχνης.

Την πρώτη βραδιά της επίσκεψης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Οινουσσών η ομάδα της δράσης γνωρίστηκε με μαθητές & εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου με Λ.Τ και με μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι τους τίμησαν με την παρουσία τους και  όλοι μαζί είδαν αποσπάσματα από δράσεις της Cinemathesis σε άλλα νησιά, συζητήσαν για την παιδαγωγική της προσέγγιση και απάντησαν σε ερωτήσεις για τεχνικά & θεωρητικά θέματα, που απασχολούν τους εφήβους μας κατά την προετοιμασία της δικής τους ταινίας μικρού μήκους για την 3η συμμετοχή τους στην «Σινεμάθεια». Τέλος, απολαύσαν όλοι μαζί ταινίες μικρού μήκους μαθητών & επαγγελματιών κινηματογραφιστών, που αποτέλεσαν το έναυσμα για ενδιαφέροντα και παραγωγικό διάλογο.

Επόμενη στάση: το Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών! Εκεί στήθηκε «Μουσείο έβδομης τέχνης» μ’ ενδιαφέροντα κι ευρηματικά εκθέματα. Οι 33 μικροί κινηματογραφιστές θαύμασαν τα εκτεθέντα αντικείμενα, που αφορούσαν στην ιστορία του σινεμά, έλαβαν “μαθήματα επιμελητών έκθεσης”, περιπλανήθηκαν σε κινηματογραφικές αναζητήσεις, κράτησαν σημειώσεις και κατέγραψαν ιδέες και τέλος αξιοποίησαν την αποκτηθείσα θεωρητική γνώση πραγματοποιώντας στην αυλή του σχολείου τα γυρίσματα της δικής τους ταινίας, στην οποία έδωσαν τον τίτλο “Αμπάριζα”.

Μετά το πέρας της ολοήμερης δράσης επισκέφθηκαν το κινητό μουσείο γονείς και κηδεμόνες, αλλά κι ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γιώργος Δανιήλ με ξεναγούς τα ίδια τα παιδιά!

Τρίτη στάση της «Cinemathesis» ήταν το Νηπιαγωγείο Οινουσσών με 7 παιδάκια, γεμάτα αγκαλιές, αγάπη για τα παιχνίδια, τα μπαλόνια, τον Μίκυ, τις «πατάτες που μιλάνε», τους ποτιστές που ποτίζουν, τα μουστάκια με hartotape, τα αυτοκόλλητα, τα μικρόφωνα, τα ακουστικά και τις ηχογραφημένες ιστορίες.

Η «συνάντηση» της Αιγνούσας με την cinemathesis γέμισε το νησί μας και την μαθητική κοινότητα με τη μαγεία και το άρωμα της έβδομης τέχνης.  Ο Δήμος Οινουσσών, ο Σύλλογος «Φίλοι Οινουσσών» και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών ευχαριστούν θερμά τους εμπνευστές, αλλά και την εξαιρετική εκπαιδευτική ομάδα. Συνέβαλαν με εύληπτο τρόπο και παραγωγική μέθοδο να εμπλουτίσουν τις «προσλαμβάνουσες» των παιδιών του ακριτικού μας νησιού μέσα στον οικείο χώρο των σχολείων μας καλλιεργώντας στη δημοτική αρχή και σε όλους τους φορείς την ευθύνη ν’ αγκαλιάζουμε και να υποστηρίζουμε τέτοιες σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας.

Περισσότερα Νέα

Ποινικές ευθύνες Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών στα Τέμπη (vid)

Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης από το βήμα της Βουλής στις 11 Απριλίου αναφέρθηκε...

Ξεκινά από Δευτέρα η αντιπυρική περίοδος

Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από...

Μαλαφής σε Κάρμαντζη: Τα έργα δεν έχουν ανάγκη πατρότητας

Ανακοίνωση του Δημάρχου Χίου, Γιάννη Μαλαφή, στις δηλώσεις του Σ.Κάρμαντζη για τον Δημοτικό Κήπο: Πράγματι ο...