Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020
13 C
Chios

Οικονομοτεχνική μελέτη «και βλέπουμε» για τον αναπτυξιακό οργανισμό Χίου-Οινουσσών-Ψαρών

Υπέρ της παρουσίασης οικονομοτεχνικής μελέτης για τον αναπτυξιακό οργανισμού Χίου-Οινουσσών-Ψαρών ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο -Αναλογική υπόδειξη μελών από τις παρατάξεις πρότειναν οι αντιπολιτεύσεις

Την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού ανάμεσα σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι Δήμαρχοι Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ και Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του Οργανισμού για τα νησιά τους, με δεδομένο ότι στερούνται τεχνικών υπηρεσιών κι ενώ είναι μια κρίσιμη περίοδος για απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα όπως το Φιλόδημος, το Α.Τρίτσης αλλά και η νέα προγραμματική του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, πρόσθεσε την παράμετρο της βοήθειας που, όπως υποστήριξε, θα δώσει ο Οργανισμός στην δοκιμαζόμενη λόγω φόρτου εργασίας Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου όπως βέβαια και στα νησιά των Οινουσσών και των Ψαρών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει Δήμος που να μην χρησιμοποιεί αναπτυξιακή εταιρεία.

Στην αμοιβαιότητα της στήριξης και των τριών νησιών σε τεχνικές δυνατότητες και υπηρεσίες δόμησης όπως και στην απορροφητικότητα αναφέρθηκε και ο Γ.Γ. του Δήμου Χίου, Αντώνης Ζερβάκης.

«Ναι» με επιφυλάξεις από τις αντιπολιτεύσεις

Την κατ’αρχήν θετική τους ψήφο έδωσαν στην εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης οι συνδυασμοί Τριαντάφυλλου, Βουρνού, Καραβασίλη και Στάθη, δηλώνοντας πως θα περιμένουν την μελέτη για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Κοινός προβληματισμός των 4 προαναφερθέντων επικεφαλής ήταν η πιθανή αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον νέο οργανισμό και την ΕΤΑΧ όπως και η γενικότερη σύνθεση και αρμοδιότητές του έτσι ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του, παραδεχόμενοι, βέβαια, τη σημασία ύπαρξης κοινής πλεύσης ανάμεσα στους 3 Δήμους για την αμοιβαία στήριξή τους.

Αρνητικά ψήφισαν οι δυο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος και Κλαίρη Κωστάλα, ενώ λευκό οι Παντελής Στεφάνου και Δημήτρης Αντωνόγλου (λόγω αμφιβολιών όπως ανέφεραν) που υποστήριξαν ότι η ίδρυση ιδιωτικής εταιρείας δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ανάπτυξης και επιτέλεσης έργων από τους Δήμους αλλά η ενίσχυσή τους με πόρους από την κυβέρνηση για την αποφυγή των «αντιπαραδειγμάτων του παρελθόντος».

 

Υπέρ η πλειοψηφία στην αναλογική υπόδειξη μελών του συμβουλίου του οργανισμού από τις παρατάξεις

Σχετικά με τη σύνθεση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο», Μανώλης Βουρνούς, πρότεινε την αναλογική υπόδειξη μελών του συμβουλίου του οργανισμού από τις δημοτικές παρατάξεις, πρόταση που ψηφίστηκε θετικά από 17 συμβούλους των συνδυασμών Τριαντάφυλλου, Βουρνού και Καραβασίλη. Λευκό ψήφισαν οι Μ.Σκούφαλος, Κ.Κωστάλα και Δ.Αντωνόγλου ενώ παρών ψήφισε η παράταξη του Δημάρχου, Σ.Κάρμαντζη.

 

Αντίθετος ο Σύλλογος ΟΤΑ Δ.Χίου

Να σημειωθεί ότι για το θέμα, επιστολή απέστειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  οι εργαζόμενοι ΟΤΑ του Δήμου Χίου οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σύσταση ανώνυμης εταιρίας ειδικού σκοπού καθώς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ενώ εκχωρούνται αρμοδιότητες του Δήμου που οδηγούν σε απαξίωση των υπηρεσιών του.

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (25/11): Κανένα νέο κρούσμα στη Χίο, 2.152 πανελλαδικά, 597 διασωληνωμένοι, 87 θάνατοι

Σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν...

Παγκόσμιο σοκ: Έφυγε από την ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, για ορισμένους ο...

Τρόφιμα από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε άτομα με ανάγκη στη Χίο

Ο Δήμος Χίου, υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδέχθηκε δωρεά τροφίμων τα...