Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
12 C
Chios

Social

Οι Κοινότητες της Χίου ζητούν στήριξη και ενίσχυση του αυτόνομου ρόλου τους

Ψήφισμα του Δικτύου Κοινοτήτων Χίου προς την Περιφέρεια

Ψήφισμα προς την Περιφέρεια κατέθεσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου, που περιλαμβάνει 49 τοπικές κοινότητες, με αφορμή την επικείμενη αλλαγή του νόμου για την αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου ζητά να συζητηθεί το ψήφισμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Α.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κοινότητα αποτελεί διαχρονικά τον πυρήνα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ένας λαός, όπως ο Ελληνικός, διαχρονικά χρησιμοποιεί τη λέξη κοινότητα ορίζοντάς την, «ως συνύπαρξη για το κοινό καλό».

Ένας λαός κατεξοχήν κοινοτικός διαθέτει τους ασθενέστερους «κοινοτικούς θεσμούς» από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Ο θεσμός αυτός της «Κοινότητας», καθώς και η διατήρηση και ενίσχυσή του, οφείλουν να αποτελέσουν κεντρικό θέμα για την πολυεπίπεδη και σύγχρονη διακυβέρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Σε όλη την επικράτεια τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι αυτά που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητα. Είναι αυτά που κάνουν πράξη την αποκέντρωση και φροντίζουν για την αξιοποίηση της επαρχίας.

Επί της ουσίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος, αφού μία μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του, στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Εξάλλου ο ευρωπαϊκός χάρτης τοπικής αυτονομίας (Ν. 1850/1989) θέτει ως βάση ότι « οι δημόσιες υποθέσεις να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα προς τους πολίτες ,ενώ ένα υψηλότερο επίπεδο διοίκησης θεωρείται κατάλληλο μόνο όταν ο συντονισμός ή η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων είναι αδύνατη ή λιγότερο αποτελεσματική στο αμέσως κατώτατο διοικητικό επίπεδο».

Στους στόχος λοιπόν του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι:

Η αναβάθμιση των Κοινοτήτων μεταφέροντας αρμοδιότητες και πόρους προς αυτές.

Η ανατροπή του σημερινού συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να δοθεί ουσία και περιεχόμενο στην έννοια της Κοινότητας, που υπάρχει εδώ και αιώνες στην πατρίδα μας και όχι να την συρρικνώνεται όπως έγινε με τους τελευταίους νόμους.

Β. Η ΠΡΟΤΑΣΗ (ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ)

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο να λάβετε υπόψη τουλάχιστον τις παρακάτω θέσεις και διεκδικήσεις, οι οποίες συμπυκνώνουν και ενσωματώνουν – σε μεγάλο βαθμό- τις θέσεις και τα αιτήματα των εκλεγμένων Κοινοταρχών του Δήμου Χίου.

Τρόποι εκλογής

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε το ενδιαφέρον και ανέδειξε μία νέα γενιά αυτοδιοικητικών, με στόχο την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, μακριά από κομματικές προώθησης η δήμαρχος κεντρικές παράταξης.

Πολίτες βρήκαν κίνητρο την αυτονομία της εκλογικής κάλπης και συγκρότησαν συνδυασμούς οι οποίοι στη συνέχεια – οι περισσότεροι εξ αυτών – έγιναν επί της ουσίας ομάδας εθελοντικής εργασίας για τον τόπο τους, κινητοποιώντας παράλληλα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ύπαιθρος και να αυξηθεί το ενδιαφέρον για το χωριό ή τη γειτονιά. Η Καθημερινή παρουσία και δράση των Προέδρων και των μελών των Συμβουλίων των Κοινοτήτων για τα τοπικά ζητήματα είναι εμφανής σε κάθε επίπεδο. Η ξεχωριστή κάλπη απλούστευση και απεγκλώβισε και τους υποψήφιους Δημάρχους από την υποχρέωση να διαιρέσουν τους μικρούς τόπους σε ημετέρους και αντιπάλους, αυτόν τον τρόπο μία παλιά κακή συνήθεια!

Η ξεχωριστή κάλπη είναι η ανάθεση ευθύνης στον άνθρωπο του τόπου και όχι στον άριστο του δημάρχου και σε πολλές περιπτώσεις δεν μένει στην κοινότητα του.

Για λόγους ισοτιμίας, αυτοτέλειάς, αναβάθμισης του ρόλου των κοινοτήτων, αλλά και Δημοκρατίας, τα Κοινοτικά Συμβούλια πρέπει να εκλέγονται με απλή αναλογική σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια και όχι μαζί με το δημοτικό ψηφοδέλτιο. Ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου να εκλέγεται Πρόεδρος χωρίς σταυρό προτίμησης όπως και ο Δήμαρχος. Στην περίπτωση που οι κοινότητες εκλέγουν μόνο Πρόεδρο να παραμείνει ως έχει, ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων προέδρων.

Διοικητικές αρμοδιότητες

Στα Συμβούλια των Κοινοτήτων και στους Τοπικούς Προέδρους μπορούν να περιέλθουν όλες οι αρμοδιότητες συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα που έχουν και σήμερα και να χαρακτηριστούν αποφασιστικές.

Οι Κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν κύτταρα της δημοκρατικής λειτουργίας των δήμων με τη συμμετοχή των πολιτών. Να επανέλθουν από τους δήμους τις κοινότητες οι διοικητικές αρμοδιότητες της έκδοσης πιστοποιητικών δημοτολογίου και βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας, που τόσο άδικα αφαιρέθηκαν το 2018 και ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες των μικρών χωριών, οι οποίοι και θα αργήσω και θα αργήσουν να εξοικειωθούν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Για την πάγια προκαταβολή

Θέσπιση υποχρεωτικότητας της καταβολής της με αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια και εξέταση της δυνατότητας της αξιοποίησης της για τα τρέχοντα έξοδα της κοινότητας κατά τον τύπο για παράδειγμα των σχολικών επιτροπών.

Ο λογαριασμός της πάγιας προκαταβολής, πρέπει να διαχειρίζεται απευθείας από τα κοινοτικά συμβούλια και τους προέδρους, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα έργα καθημερινότητας, παρακάμπτοντας έτσι τη σημερινή δημοτική γραφειοκρατία, η οποία ουσιαστικά κατήργησε αυτό το σημαντικό εργαλείο.

Χρήσιμο εργαλείο για τη χρήση της πάγιας προκαταβολής πρέπει να οριστεί ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ για την κάλυψη των εργατικών « μεροκάματων» που χρειάζεται κάθε κοινότητα και θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε νέους και ανέργους στην κοινότητα και όχι σε μεγαλοεργολάβους με «βιβλία και τιμολόγια».

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός (11/4): 11 νέα κρούσματα στη Χίο

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.718,...

80χρονος νεκρός έπειτα από πτώση από 4 μέτρα

Τραγικό θάνατο βρήκε 80χρονος συμπολίτης την Κυριακή καθώς έπεσε από ύψος 4 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας...

«Επανεκκίνηση για όλους» ζητούν οι Σύλλογοι Εστίασης Ελλάδος

«Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από 7 μήνες με κλειστές τις...