Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
18.2 C
Chios

Social

Οι απόψεις των περιφερειακών παρατάξεων σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά

Ένα ευρύ πλέγμα απόψεων με κοινή συνισταμένη την μη αποδοχή των κυβερνητικών σχεδίων για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και τη δημιουργία κλειστών κέντρων χωρητικότητας 5.000+ στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου ανέπτυξαν οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Ο Παναγιώτης Χριστόφας αφού υπογράμμισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζονται σε ουτοπίες και θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα από όσα οραματίζονται, παρουσίασε την πρόταση του συνδυασμού του που περιλαμβάνει:

-Εγκατάλειψη κάθε σχεδίου δημιουργίας νέων δομών στα νησιά

-Σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου που θα περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου και χρονοδιάγραμμα.

-Λειτουργία δομών φιλοξενίας άμεσα εντός των ορίων της χωρητικότητάς τους και σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών μας.

-Άμεση και επαρκή ενίσχυση υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού και λειτουργούν εκτός των ορίων τους όπως υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας

-Ενίσχυση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε τομείς που έχουν πληγεί και μπορούν να συμβάλουν την ανάπτυξη των νησιών όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Όχι ανταποδοτικά αλλά ως αναγκαίο μέτρο εξισορρόπησης των επιπτώσεων στην οικονομία και την εικόνα των νησιών.

-Οριστική επιστροφή των νησιών σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ και αποσύνθεση του συγκεκριμένου μέτρου με όποια εξέλιξη μεταναστευτικού

-Διεκδίκηση αλλαγής στάσης από την Ε.Ε. για υποδοχή μετεγκατάσταση και ενσωμάτων προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη,.

Ο Γιάννης Σπιλάνης, αφού εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της κυβέρνησης κα έκανε λόγο για αδιέξοδα λόγω ιδεολογικών εμμονών και μέτρα που παγιώνουν και επιδεινώνουν την κατάσταση, ανέφερε την πρόταση του συνδυασμού:

-Αποσυμφόρηση των νησιών και διατήρηση του αριθμού των προσφύγων στα ΚΥΤ κάτω από τα όρια χωρητικότητάς τους

-Ενίσχυση των δομών στα νησιά σε τομείς όπως υγεία, λιμενικό και παιδεία

-Μόνιμη ομάδα εργασίας με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών κυβερνητικών φορέων και εκπρόσωποι περιφερειακής αρχής και δήμων για συνεχή διαβούλευση

-Βελτίωση των συνθηκών στέγασης

-Ενίσχυση της Περιφέρειας σε τουριστική προβολή και διαχείριση του προσφυγικού

-Πιέσεις προς την Ε.Ε. για ανάγκη μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα σε άλλες χώρες

Ο Γιώργος Νομικός, εκ μέρους του συνδυασμού «Εμείς για το Αιγαίο» έθεσε μια σειρά αιτημάτων που συνθέτουν την πρόταση του συνδυασμού που περιλαμβάνει:

-Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών να μετακινηθούν με χρονοδιάγραμμα στην ενδοχώρα

-Κέντρα ελεγχόμενης προσωρινής διαμονής κλειστού τύπου με κλιμάκια καταγραφής, ταυτοποίησης, α’ βαθμιας περίλαθληψης, και άμεση διαδικασία εξέτασης αιτήματος ασύλου

-Κέντρα τα οποία η δυναμική τους θα φθάνει στο 2% των κατοίκων του κάθε νησιού

-Αποζημιώσεις στους πληγέντες από το ζήτημα

-Σωστός έλεγχος στα σύνορα με λιμενικό, εποπτικά μέσα καινούριας τεχνολογίας για άμεση καταγραφώ

-Έλεγχος και μητρώο για καταγραφή των ΜΚΟ και να δουλεύουν με γνώμονα τον κρατικό μηχανισμό

Ο Σταύρος Τάσσος αφού έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την σύγκρουση με την Ε.Ε., ζήτησε «όποια μέτρα ανακούφισης να μην χρεωθούν στα θύματα, που είναι οι πρόσφυγες».

Το μόνο μέτρο, συμπλήρωσε, που μπορεί να υφίσταται είναι να κλείσουν όλα τα hotspot, μικρά κέντρα για να γίνεται ταυτοποίηση και καταγραφή, παραμονή λίγων ημερών έως την καταγραφή, παροχή ιατρικής φροντίδας αν χρειάζεται, μετακίνησή τους σε ανοικτά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και ταξιδιωτικά έγγραφα για μετακίνησή τους στην Ε.Ε.

Ακόμη, σημείωσε πως το 80% όσων έρχονται έχουν προσφυγικό προφίλ και με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορούν να εμποδιστούν στην άφιξή τους.

Ο Στράτος Γεωργούλας έθεσε εκ νέου το ψήφισμα του συνδυασμού του, ζητώντας από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει καθαρή θέση ως προς το αν είναι θετικό ή όχι με τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Περιφερειάρχη, κ.Μουτζούρη να αναφερθεί σε μια περίπτωση που η δημιουργία κλειστών κέντρων τέτοιας χωρητικότητας συνέδραμε θετικά στη μείωση των ροών.

Ο Νίκος Μανάβης ανέφερε πως τα μέτρα της κυβέρνησης ενισχύουν την ξενοφοβία και τίθενται σε πλαίσιο ρατσισμού, ζήτησε τα εξής:

-Να κλείσουν εδώ και τώρα τα κολαστήρια που ονομάζονται κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα

-Κανένα νέο ανοιχτού ή κλειστού προαναχωρησιακό

-Κατάργηση συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

-Άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για χώρες προορισμού

-Ανοιχτά σύνορα και πόλεις για κατατρεγμένους

-Ακύρωση νόμου για χορήγηση ασύλου

-Ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες

-Το Περιφερειακό Συμβούλιο να τεθεί έναντι στην ύπαρξη της Frontex και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στα νησιά

Περισσότερα Νέα

Οινούσσες: Γνωριμία των μαθητών με την έβδομη τέχνη

Την πρώτη τους «γνωριμία» με την έβδομη τέχνη είχαν την ευκαιρία να γευθούν οι μαθητές...

«Η έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των τρίτεκνων οικογενειών θα βοηθήσει και τον τουρισμό» (vid)

Εκπτωτική πολιτική στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για τις...

«Πρόθυμη η διοίκηση να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία χωρίς να υπάρχει ανάγκη» (vid)

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα με το...