Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020
23 C
Chios

Social

Ο πανηγυρίζων Μικρασιατικός Ιερός Ναός του Αγ. Χαραλάμπους (vid)

Με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγ. Χαραλάμπους ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου μας ξεναγεί στον ιστορικό Μικρασιατικό Ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο Βαρβάσι.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Καθεδρικός Μικρασιατικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στο Βαρβάσι της Χίου. Κτίστηκε το 1927 από τους διωγμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στη Χίο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και διέμεναν στην περιοχή Βαρβάσι της πόλης της Χίου. Λόγω της πρόχειρης κατασκευής του υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1949 και έτσι το 1967 κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή.
Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Ναού είναι η Ιερή Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία χρονολογείται το 1877 και προέρχεται από τον Άγιο Χαράλαμπο Κρήνης (Τσεσμέ). Σύμφωνα με μαρτυρίες την εικόνα έφερε στη Χίο ένας Τούρκος βαρκάρης ο οποίος την είχε πάρει από την Μητρόπολη Κρήνης, όταν είδε ένα όραμα με τον Άγιο Χαράλαμπο να του προστάζει να τον μεταφέρει στο καινούριο του “σπίτι”. Στο Ναό φυλάσσεται επίσης και Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους.
Το νάρθηκα του Ναού κοσμούν δύο τοιχογραφίες που αναπαριστούν την ιστορία του Ναού και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στη μία πλευρά γίνεται αναπαράσταση της άφιξης της Ιερής Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο με τον Τούρκο βαρκάρη, ενώ στην άλλη γίνεται αναπαράσταση του διωγμού των προσφύγων που ιστορήθηκε σύμφωνα με αφηγήσεις ζώντων προσφύγων. Η εκκλησία ρυθμολογικά ανήκει στην τρίκλιτη κεραμοσκέπαστη Βασιλική χωρίς τρούλο. Το Καθολικό είναι χτισμένο από πέτρα Θυμιανών και αποτελείται από Νάρθηκα, Κυρίως Ναό και Ιερό Βήμα. Ο ναός είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες δουλεμένες σε καμβά τις οποίες φιλοτέχνησε ο Αθηναίος Αγιογράφος Μιχαήλ Δουζενάκης μεταξύ των ετών 1986-1991.

Περισσότερα Νέα

Με λαμπρότητα και τιμή στον ιατρικό κόσμο της Χίου ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα θα τιμηθεί και φέτος η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο...

Κινηματογραφική Λέσχη Χίου: Σινεμά στο «Περιβόλι» του Κάμπου

Ξεκινά τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου. Λαμβάνοντας υπόψη την αναστολή λειτουργίας του Σινέ Κήπος...

Μιχαήλ Κράτσιος: Με καταγωγή από τη Βολισσό ο νέος Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ανακοινώσει εντός των επομένων ωρών ότι ο Επικεφαλής του Γραφείου...