Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021
12 C
Chios

Social

«Να κλείσει η ΒΙΑΛ, αχρείαστη η δημιουργία υπερδομών στα νησιά»

Με κοινή δήλωσή τους οι 4 Αντιπεριφερειάρχες Χίου ζητούν από την κυβέρνηση και τον Ν.Μηταράκη να μην εφεσιβάλει την απόφαση για τη ΒΙΑΛ και προτάσσουν τη δημιουργία μικρής, διαχειρίσης δομής καταγραφής και ταυτοποίησης

Με κοινή δήλωσή τους, οι 4 Αντιπεριφερειάρχες Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, Παντελής Βρουλής, Νίκος Νύκτας και Στέλιος Καμπούρης, καλούν την κυβέρνηση και τον Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, να γίνει σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου για απόδοση της ΒΙΑΛ στον Δήμο Χίου, μετουσιώνοντας, έτσι, τις προσωπικές του δεσμεύσεις.

Παράλληλα, με δεδομένη την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση στη Χίο, οι 4 Αντιπεριφερειάρχες σημειώνουν ότι απομακρύνεται οριστικά η ανάγκη δημιουργίας υπερδομών στα νησιά, αναφέροντας ότι μια μικρή, διαχειρίσιμη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης εκτός κατοικημένης περιοχής καλύπτει πια τις ανάγκες που τυχόν παρουσιαστούν.

Μάλιστα, καλούν τον κ.Μηταράκη να αποσύρει, ως μην πλέον απαραίτητο, την αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέας υπερδομής μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των 4 Αντιπεριφερειαρχών Χίου:

Την ευκαιρία να μετουσιώσει σε πράξη τις προσωπικές του δεσμεύσεις για αποδέσμευση της ΒΙΑΛ, του Χαλκειούς και των Καμποχώρων από το βραχνά του μεταναστευτικού παρέχει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου.

Η ικανότητα της χώρας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, να φυλάσσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και τα θαλάσσια σύνορά της, σε συνδυασμό με τη διαβεβαίωση του κ.Μηταράκη πως μέχρι το Πάσχα θα επιτύχει την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο και δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να γεφυρώσει το χάσμα εμπιστοσύνης που τη χωρίζει από τις επιβαρυμένες νησιωτικές κοινωνίες.

Με αποβαρημένη τη Χίο και με την συνέχιση της επιτυχημένης φύλαξης των θαλασσίων συνόρων απομακρύνεται οριστικά η ανάγκη δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και μια μικρή, διαχειρίσιμη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης καλύπτει πια τις ανάγκες που τυχόν παρουσιαστούν. Η Χίο έτσι ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, υποχρεωμένη να ρυθμίζει τις προτεραιότητές της από την κατά περίοδο εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, η κοινωνική ηρεμία αποκαθίσταται και ο τόπος μας απερίσπαστα μπορεί να σχεδιάσει το αύριο του.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην εφεσιβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ΒΙΑΛ, αποδεικνύοντας έμπρακτα και το σεβασμό στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης και την αληθινή βούλησή του να τελειώσει το μαρτύριο του Χαλκειούς. Να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για πλήρη αποσυμφόρηση, να αποσύρει, ως μην πλέον απαραίτητο, την αναζήτηση χώρου για την δημιουργία νέας υπερδομής μόνιμης εγκατάστασης μεταναστών, δημιουργώντας εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τις συνθήκες αποκλειστικά και εκτός κατοικημένης περιοχής και λαμβάνοντας υπόψη την γνώμη της Χίου περιορισμένου κατάλληλου χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της βούλησης των τοπικών κοινωνιών και πρωτίστως η έγνοια διαφύλαξης των εθνικών συμφερόντων στην ευαίσθητη ζώνη της παραμεθορίου παρέχουν στην κυβέρνηση και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τη χρυσή ευκαιρία να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη ΒΙΑΛ και το ανοιικτό μέτωπο με την κοινωνία του νησιού.

Το αναμένουμε.

Περισσότερα Νέα

Οι Κοινότητες της Χίου ζητούν στήριξη και ενίσχυση του αυτόνομου ρόλου τους

Ψήφισμα προς την Περιφέρεια κατέθεσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου, που περιλαμβάνει 49 τοπικές κοινότητες, με...

«Μηταράκης: Πρώτα υπογράφει δεκαετή μνημόνια και κατόπιν ρητορεύει για τις ολέθριες συνέπειες!»

Ανακοίνωση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα: Χθες , ρητορεύοντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία...

Το Αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο της Χίου (vid)

Ο Κάμπος της Χίου είναι η εύφορη περιοχή στα νότια της πόλης η οποία διαιρείται...