Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
26 C
Chios

Social

Ν. Μηταράκης στη Βουλή: Με τροπολογία στο άμεσο διάστημα επιλύουμε οριστικά το ζήτημα της διδασκαλίας στις ΑΕΝ

Απάντηση Νότη Μηταράκη σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Τη δέσμευσή του έδωσε ο υφυπουργός πως στο άμεσο διάστημα το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, θα φέρουν τροπολογία με την οποία θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης συνταξιούχων στο διδακτικό προσωπικό της ΑΕΝ.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Το μέχρι τώρα ισχύον νομικό πλαίσιο, επέβαλλε μια τιμωρητική λογική στους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι μπορούν και θέλουν ακόμα να προσφέρουν».

Η τροπολογία αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από 01.01.2017, προκειμένου να μην ανοίξει ένας κύκλος αναδρομικών για όσους εργάστηκαν στις ΑΕΝ από την ημερομηνία εκείνη μέχρι και σήμερα.

Εν συνεχεία ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία εμπεριείχε εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου). Η επιστολή αυτή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός δεν είχε καμία νομική βάση και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ούτε από το υπουργείο, ούτε από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν επέλυε το ζήτημα σε νομοθετικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως η εν λόγω επιστολή προέβλεπε την εξαίρεση της εφαρμογής του άρθρου 20 του Ν. Κατρούγκαλου για της θέσεις εργασίας ευκαιριακής απασχόλησης. Κατ’ επέκταση δεν κάλυπτε τις θέσεις διδακτικού προσωπικού στις ΑΕΝ, καθώς αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ασκώντας έντονη κριτική στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε «ηλικιακό ρατσισμό» προς τους πολίτες εκείνους οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά το έθεσε: «βγήκαν σε σύνταξη αλλά όχι από επιλογή.»

Ο Ν. Κατρούγκαλου ουσιαστικά τιμωρούσε τους πολίτες αυτούς, προβλέποντας μείωση κατά 60% στη σύνταξή τους, οδηγώντας πολλούς από αυτούς στη «μαύρη εργασία».

Τέλος ο υφυπουργός τόνισε πως η ομαλή λειτουργία των ΑΕΝ που στηρίζουν την ελληνική ναυτιλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εθνικό μας συμφέρον και θα πρέπει να διασφαλιστεί, ενώ συμπλήρωσε:

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δοθούν κίνητρα ώστε να αξιοποιηθεί σε όλο το εργασιακό φάσμα η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.»

Περισσότερα Νέα

Το Μπούρτζι επέστρεψε

Μια ευχάριστη και καλοκαιρινή είδηση για τη Χίο καθώς το «Μπούρτζι», ένα μαγαζί σήμα-κατατεθέν για...

«Athens Marriott Hotel»: Ανοίγει ξανά με μέτρα προστασίας και πάντα με απαράμιλλο στυλ

Με μεγάλη χαρά το ξενοδοχείο «Athens Marriott Hotel», μέλος του Ομίλου Χανδρή και της Marriott...

Μισθώνονται τα παλιά θερμοκήπια Πυργίου για μονάδα επεξεργασίας μαστίχας

Στη μίσθωση του χώρου των παλιών θερμοκηπίων Πυργίου στην περιοχή Περιβόλα προχώρησαν ΕΜΧ σε συνεργασία...