Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
3.8 C
Chios

Social

Ν.Μηταράκης: «Πολύ σημαντικά τα κλειστά κέντρα, θα κλείσουν τα παλιά μόλις ανοίξουν τα νέα» (vid)

Ν.Μηταράκης: Συστηματικές επιστροφές και αποσυμφόρηση από την κυβέρνηση - Τι είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και βουλευτής Χίου

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πολιτική του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό σχολίασε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης.

Ο κ.Μηταράκης ανέφερε ότι από 1/1/20 τα στοιχεία του ασύλου δείχνουν ότι οι αποφάσεις για το άσυλο βγαίνουν μέσα σε 24 μέρες για όσους εισήλθαν από την αρχή της χρονιάς οπότε στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο, μετά την επιτροπή προσφυγών, να οδηγούνται σε επιστροφή. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, η μέση παραμονή να είναι κάτω από 6 μήνες.

«Μέσα στο 2020 γίνεται προσπάθεια για συστηματική αποσυμφόρηση και επιστροφές. Έχουν φύγει από 1/1/20 1.850 από τα νησιά. Έχουμε κάνει 9 επιστροφές. Η συχνότητα υπάρχει όμως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός όσων επιστρέφονται με αυτές. Αυτή τη στιγμή φεύγουν 10-15 σε κάθε αποστολή, στόχος μας είναι να αυξηθεί κατά πολύ».

Ακόμη, ο βουλευτής Χίου και Υπουργός σκιαγράφησε τα 6 βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πρόθεσης για το ζήτημα:

1.Καλύτερη φύλαξη συνόρων

  1. Επιτάχυνση Ασύλου

3.Επιστροφές

4.Κλειστά κέντρα

  1. Καλύτερος έλεγχος των ΜΚΟ

  2. Διεθνοποίηση του ζητήματος

Όσον αφορά το φλέγον θέμα της δημιουργίας ελεγχόμενων κλειστών δομών και της απόφασης για επιτάξεις ο κ.Μηταράκης τόνισε πως «δεν θα γίνουν επιτάξεις στην ηπειρωτική χώρα όμως τα κέντρα θα είναι έτοιμα την ίδια εποχή με αυτά των νησιών».

Για τις ελεγχόμενες κλειστές δομές είπε ακόμη: «Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα νέα κέντρα για την ενίσχυση των επιστροφών, της αποτροπής και της εξέτασης ασύλου. Είναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία. Δεσμεύομαι πως μόλις λειτουργήσουν τα νέα κέντρα θα κλείσουν τα παλιά. Καμία μόνιμη παραμονή στα νησιά. Δεν θα ανεχθούμε να σηκώνουν μόνα τους τα νησιά το βάρος της κρίσης».

Περισσότερα Νέα

«Χιώτη επαγγελματία, μη συνεργαστείς με αυτούς που ετοιμάζουν την καταστροφή του τόπου»

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου:   Μετά την πολύ μεγάλη συγκέντρωση απόψε στο...

Ο Δημήτρης Μπριλάκης αναλαμβάνει Αστυνομικός Διευθυντής Χίου

Ο Δημήτρης Μπριλάκης είναι ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Αυγερινού στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, έπειτα από...

«Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε» (pics)

Σταθεροί στην άρνησή τους στην υπερδομή, κάτοικοι του Βροντάδου και γενικότερα της Χίου βρέθηκαν στο...