Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020
24 C
Chios

Social

Ν.Μηταράκης – «Να υποδείξει χώρο για κλειστή δομή το Δημοτικό Συμβούλιο»

Ο Υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, μετά την επεισοδιακή άφιξή του στο Δημαρχείο, παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Εκεί ζήτησε από το Δ.Σ και τους πολίτες να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης κρίνοντάς το ολοκληρωμένο και δήλωσε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να γίνει το κλειστό κέντρο πιο μακριά από το 15 ζητώντας από το Δ.Σ. να υποδείξει χώρο για τη δημιουργία του.

Μάλιστα, άσκησε κριτική στην προγενέστερη απόφαση του Δ.Σ. για δομή 500 ατόμων, λέγοντας πως δεν βοηθά.

Παράλληλα, προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα όπως η δημιουργία άμεσης παράκαμψης των στροφών του Αίπους για αποσυμφόρηση από τη δημιουργία της δομής και η πρόσληψη 120 ακόμα συνοριοφυλάκων στη Χίο, αναφέροντας παράλληλα πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δομή να μην είναι μόνιμη.

Ακόμη, ο κ.Μηταράκης σημείωσε πως εντός 8 χλμ από τη ΒΙΑΛ κατοικεί το 70% της Χίου ενώ σε ακτίνα 8 χλμ από το 15 δεν κατοικεί κανείς.

 

Σχετικά με τον κυβερνητικό σχέδιο, ο κ. Μηταράκης δήλωσε τα εξής:

«Παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληροί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει την σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δε μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μην διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο Δήμος ενέκρινε (α) τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου, και (β) το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο Δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο Δήμος επιμένει σε μια πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η Κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η Κυβέρνηση, πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον, θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για το Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου.»

Περισσότερα Νέα

Κορονοϊός: Απαγορεύονται οι λιτανείες ενόψει Δεκαπενταύγουστου και οι όρθιοι στα μπαρ

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής...

Μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Β.Αιγαίου και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (vid)

Επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αναφορικά με τον μειωμένο ΦΠΑ και το μεταφορικό...

Βγήκαν από το σκοτάδι Πυργί και Αρμόλια (vid)

Σε σειρά παρεμβάσεων ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης και σε χωριά προχωρά η Διεύθυνση...