Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
15 C
Chios

Social

Ν. Μηταράκης: Καμιά μόνιμη παραμονή πρόσφυγα και μετανάστη στα ακριτικά νησιά

Συνέντευξη Νότη Μηταράκη στη Νέα Σελίδα

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Νέα Σελίδα, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο ζήτημα του μεταναστευτικού, αναφέροντας τα εξής:
– Εκλέγεστε στη Χίο, σ`ένα νησί όπου υποδέχεται μεγάλες ροές μεταναστών. Τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα και σε ποιες επιπλέον παρεμβάσεις πρέπει να προχωρήσει για να υπάρξει αποκλιμάκωση του προβλήματος;
Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, φέτος τον Αύγουστο ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στη Χίο, ανήλθε στους 689, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Στο νησί μου τη Χίο, έχω βιώσει τι σημαίνει για μια τοπική κοινωνία να καλείται να σηκώσει το βάρος των συνεπειών ενός τέτοιου φαινομένου. Ήδη προεκλογικά έχω εκφράσει τη θέση μου, πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά της Ελλάδος, καθώς οφείλουμε να θωρακίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στις γεωγραφικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
Υπάρχουν και χερσαία αλλά και θαλάσσια σύνορα, τα οποία θα πρέπει να διαφυλάξουμε με αποτελεσματικότητα και να γίνει ξεκάθαρο πως είμαστε μια χώρα σοβαρή, με σχεδιασμό και αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες. Οφείλουμε να τηρούμε το διεθνές δίκαιο και τις κοινές ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά οφείλει και η Ευρώπη να σταματήσει να «κρύβεται» πίσω από την εύκολη λύση, την προβολή του μεταναστευτικού/ προσφυγικού σαν ένα εθνικό μας ζήτημα.
Σήμερα το 50% όσων περνούν παράνομα τα σύνορά μας, είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται από διακινητές προγραμματισμένα από ζώνες κατά κανόνα μη εμπόλεμες. Με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα όπως ήταν φυσικό, έγινε ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους διακινητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σοβαρό τμήμα του οργανωμένου εγκλήματος, με τεχνογνωσία, πόρους και δίκτυα συνεργατών.
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μέσα από τα μέτρα που πρόκειται να λάβουμε πρώτα από όλα, προστατεύουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τα εγκληματικά αυτά δίκτυα και δίνουν πολλές φορές όλες τις οικονομίες τους για ένα «εισιτήριο» σε αυτές τις «βάρκες θανάτου».
Λαμβάνοντας υπόψιν την πολυδιάσταση φύση του προβλήματος, φροντίζουμε μεταξύ των μέτρων που θα λάβουμε, να ενισχύσουμε με δυνάμεις τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, να προχωρήσουμε σε νομοθετικές αλλαγές προς ένα νέο συμπαγές αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται και να δημιουργήσουμε κέντρα προαναχωρησιακά για όσους προορίζονται για επαναπροώθηση.
Επιπλέον, θα φροντίσουμε όσοι τελικά δικαιούνται άσυλο να αφομοιώνονται αποτελεσματικά από το κοινωνικό σύνολο μέσω της παιδείας, της επαγγελματικής αποκατάστασης και πολιτικών που στηρίζουν και σέβονται την πολυπολιτισμικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περισσότερα Νέα

Εισήχθη στο νοσοκομείο ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, εισήχθη στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις, όπως ενημέρωσε η...

Κορονοϊός: Στους 73 οι θάνατοι, 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.735 συνολικά

Στους 73 πλέον οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 62 νέα επιβεβαιωμένα...

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα καταβληθεί

Στο πότε αλλά και το πώς θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ απάντησε...