Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020
7 C
Chios

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου με έμφαση στα κουαρτέτα (vid)

Μετά από την πιο παράξενη άνοιξη των τελευταίων ετών,  το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει στην καρδιά του καλοκαιριού, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό και τους κατοίκους του νησιού. Από την Δευτέρα 3 Αυγούστου  μέχρι και τις 8 Αυγούστου ξεχωριστές μουσικές συναντήσεις, εργαστήρια αλλα και ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου, τον πρωτοπόρο συνθέτη απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που δίνει έμφαση στα κουαρτέτα.

Έτσι  τρία διαφορετικά κουαρτέτα, το φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί, το Giocoso String Quartet και το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου θα δημιουργήσουν μια μουσική γέφυρα από την κλασική ως την παραδοσιακή και την τζαζ μουσική Επιπλέον ο Σωκράτης Σινόπουλος θα συμπράξει με τη Μάρθα Μαυροειδή που τιμά με τη συμμετοχή της για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο κτήμα Στεφάνου.

Τέλος  επί μία ολόκληρη εβδομάδα θα γίνονται εργαστήρια για παιδιά πρόσφυγες και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου με τον τραγουδιστή Ghays Mansour από τη Συρία.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Δευτέρα 03/08, ώρα 21:00 | Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου
Τρίτη 04/08, ώρα 21:00 | Αμφιθέατρο Οινουσσών
Giocoso String Quartet: «Life’s stories»

Έχοντας ως βάση του το Βερολίνο, το κουαρτέτο εγχόρδων Giocoso String Quartet ξεκίνησε την πορεία του στη Βιέννη και κατάφερε χάρη στις πολλές και σημαντικές διακρίσεις να περάσει από πολύ νωρίς τα σύνορα της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 2014 από σολίστες που έχουν συγκεντρώσει πλήθος βραβείων και είναι όλοι απόφοιτοι της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου (ECMA), γεγονός που τους άνοιξε την πόρτα για σπουδαίες συνεργασίες και εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ. Πλέον το κουαρτέτο αφιερώνει μεγάλο μέρος της δράσης του στο να προσεγγίζει ομάδες κοινού που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Giocoso String Quartet:
Sebastian Caslenau, βιολί | Dorothea Stepp, βιολί | Martha Windhagauer, βιόλα | Alexander Kovalev, τσέλο
Συμπράττουν οι βιολονίστες Όλγα Holdorff-Μυριαγκού και Φώτης Πέζος

Τετάρτη 05/08, ώρα 21:00 | Μουσείο Μαστίχας Χίου
«Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)»

Προβολή ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Κωστή Ζουλιάτη

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του πρωτοπόρου συνθέτη, προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη με τίτλο: «Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)». Μέσα από σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο τον καλλιτεχνικό και φιλικό κύκλο του συνθέτη, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις μεγάλες στιγμές – ορόσημα που πολλές φορές επισκιάζονται από ιστορικές συγκυρίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γιάννης Χρήστου είχε ιδιαίτερη σχέση με το νησί της Χίου, αφού το Κοντάρι αποτέλεσε τόπο μόνιμης κατοικίας του μετά την Αίγυπτο, καθώς η σύζυγός του, Σία Χωρέμη, ήταν κόρη του μεγάλου ευεργέτη του νησιού, Γεώργιου Ι. Χωρέμη. Πλέον, το αείμνηστο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1970, αναπαύεται στη χιώτικη γη. Προς τιμή του συνθέτη, μάλιστα, δόθηκε το όνομά του στον μεγάλο δρόμο παραπλεύρως του αεροδρομίου της Χίου, όπου βρίσκεται και το σπίτι που έζησε.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Πέμπτη 06/08, ώρα 21:00 | Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, Κάμπος Χίου
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet: Metamodal

Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την jazz και τη σύγχρονη μουσική

Συνδυάζοντας τον αρχέγονο ήχο τη λύρας με το πιάνο τρίο, με εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου διαγράφει μια διαδρομή που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Το κουαρτέτο έχει εκδώσει δύο άλμπουμ με παραγωγό τον Manfred Eicher στην ECM Records, τα οποία έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Σωκράτης Σινόπουλος Quartet:
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα | Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο | Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο | Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα 

Σάββατο 08/08, ώρα 20:30 | Ανοιχτό Θέατρο Βίγλα Παχύ στο Τηγάνι Σιδηρούντας
Παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο

Μέρος Α: Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί
Μέρος Β: Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος, Σωκράτης Σινόπουλος

Στο πρώτο μέρος, το φωνητικό κουαρτέτο Γιασεμί που απαρτίζεται από μουσικούς προερχόμενους από το χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, μας ταξιδεύει στις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό όργανο τη φωνή. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή, την οποία χειρίζονται σαν ένα μουσικό όργανο με αναρίθμητες δυνατότητες.

Κουαρτέτο Γιασεμί:
Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Μάρθα Μαυροειδή, Τάσος Πούλιος

Στο δεύτερο μέρος, τρεις διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί συμπράττουν για πρώτη φορά επί σκηνής σε παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σε δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις. Όντας παράλληλα και μελετητές, ξεκινούν με εφαλτήριο οικείες μουσικές παραδόσεις τις οποίες συνδυάζουν με σύγχρονα διεθνή ρεύματα και αυτοσχεδιάζουν ενοποιώντας ηχητικά τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάρθα Μαυροειδή, λάφτα, φωνή | Τάσος Πούλιος, κανονάκι | Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Στη συναυλία συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στην ιστοσελίδα www.chiosmusicfestival.gr

 

Περισσότερα Νέα

Χίος Μπροστά: «Ακατανόητη η ενόχληση του Δημάρχου για μεγαλύτερη μείωση των ανταποδοτικών»

Ανακοίνωση του συνδυασμού "Χίος Μπροστά": Αδυνατούμε να καταλάβουμε την ενόχληση του Δημάρχου για την μεγαλύτερη μείωση...

«Δεν θέλουμε το υπερπλεόνασμα του Δήμου να σπαταλάται χωρίς λόγο» (vid)

Κοινή πρόταση κατέθεσαν και υπερψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου Χίου...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου για την απώλεια της Μαίρης Παπακωνσταντίνου

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου για την απώλεια της Μαίρης Παπακωνσταντίνου: Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης...